divendres, 22 de març del 2024

Girona es bolca amb diferents activitats per celebrar elDia Mundial de l’Aigua

Girona es bolca amb diferents activitats per celebrar el Dia Mundial de l'Aigua

Els alumnes d'onze instituts fan una palanganada a la passera de Fontajau, i a la tarda Aigua és Vida la fa des del pont del Dimoni

La Universitat de Girona organitza un acte emmarcat en el context de sequera

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 22/03/2024.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, Girona va celebrar aquest divendres el Dia Mundial de l'Aigua amb diferents activitats que es van fer en diversos indrets de la ciutat al llarg de tot el dia. Les activitats es van emmarcar en el context de sequera que està travessant el país.

El matí onze centres de secundària del Gironès i el Pla de l'Estany van llançar palanganes d'aigua al Ter des de la passera de Fontajau. L'acció tenia l'objectiu de reclamar que s'augmenti el cabal del riu pel qual actualment passen mil litres per segon. També des de primera hora del matí es van fer diferents activitats al voltant de les Ribes del Ter. L'acte, que va girar entorn de l'afectació del Pla d'Emergència per Sequera al cabal ecològic dels rius, va aplegar gairebé cent estudiants d'onze centres que al llarg del matí van participar en quatre tallers proposats que els van permetre «assabentar-se què implica disminuir el cabal del riu i que siguin capaços de continuar la lluita», va dir el portaveu d'Aigua és Vida a Girona, Pau Masramon. En aquesta línia, Masramon va alertar que «el cabal actual del Ter -amb mil litres per segon i tendència a baixar fins als sis-cents- representa la mort del riu». «No és demagògia, són dades», va insistir a dir el portaveu d'Aigua és Vida, explicant que des del Pasteral fins a la Gola, el Ter filtra mil litres per segon: «Quan el cabal baixi a sis-cents, n'estarem perdent quatre-cents cada segon», va resumir.

Activitats a la tarda

Per altra banda, a la tarda es va fer la ja tradicional palanganada del Ter, que va arribar a la tretzena edició. L'acte es fa amb l'objectiu d'assolir un cabal ecològic digne. Enguany es va fer la palanganada des del pont del Dimoni i llançar així l'aigua al riu Güell, a diferència d'anys anteriors que es feia des del pont de Pedra. Masramon va comentar que es va optar pel pont del Dimoni per «descentralitzar» els actes i també pel «compromís dels veïns del barri Santa Eugènia en la lluita social i ecologista»,

També a la tarda, el Campus d'Aigua de la Universitat de Girona va organitzar l'activitat «Galledes de ciència» a la plaça de Catalunya. L'objectiu era que les persones que passessin per allà poguessin fer preguntes relacionades amb l'aigua als diferents científics de la institució que es trobaven a l'indret. Les i els experts van «resoldre dubtes i donar consells», va comentar la directora del Campus Aigua, Clàudia Fontàs. A banda, i en format més pràctic, van agrupar galledes per demostrar quantes se'n necessiten per dutxar-se o per la cisterna del vàter. La finalitat era demostrar quanta d'aigua es pot reutilitzar, per exemple, «esperant que l'aigua surti calenta de la dutxa». Així, es van regalar també galledes als participants, amb un joc de veritat o fals. Tot, en un acte que va voler ser «festiu» i «proper a la ciutadania».


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada