divendres, 22 de març del 2024

Ecologistes en Acció avisa que talar arbres per combatre la sequera és “un altre error greu” del Govern de la Generalitat

Talen arbres a capçaleres de riu Ter al Ripollès

Ecologistes en Acció avisa que talar arbres per combatre la sequera és "un altre error greu" del Govern de la Generalitat

Critica que la mesura s'hagi adoptat sense valorar l'impacte que tindrà sobre els ecosistemes forestals

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Ripoll (Ripollès, comtat d'Osona) 22/03/2024.- Llegim que el Departament d'Acció Climàtica del govern de la Generalitat ha començat una tala d'arbres a una zona de la comarca del Ripollès, prop d'un afluent del Ter.

En aquest sentit, l'entitat Ecologistes en Acció avisa que talar arbres per combatre la sequera és "un altre error greu" del Govern de la Generalitat de Catalunya.

Ecologistes en Acció ha carregat contra la decisió del Govern de la Generalitat de retirar arbres de boscos molt densos per facilitar que l'aigua de pluja arribi als rius i als aqüífers. L'entitat ha criticat aquest anunci en considerar que "torna a fer una fugida endavant" en relació amb el problema de la sequera i se centra a aconseguir més recursos hídrics en lloc de "qüestionar el model econòmic vigent" que es basa en un ús "desmesurat" d'un recurs limitat.

Així mateix, ha considerat que la mesura s'ha adoptat sense valorar l'impacte que tindrà sobre els ecosistemes forestals i l'ha comparat amb la reducció dels cabals ecològics dels rius de les conques internes, que deixa els ecosistemes aquàtics "en un estat deplorable".

L'entitat ha considerat que "les contradiccions del Govern són enormes i van en sentit diametralment oposat a fer front a la crisi ecològica global, causant última de la sequera i les crisis sanitàries, socials i econòmiques associades a l'emergència climàtica i de biodiversitat", ha apuntat.

En aquest sentit, també ha lamentat que el Govern de la Generalitat hagi apostat de forma massiva per la dessalació com a solució, "sense parlar en cap moment de l'immens consum energètic i emissions associades de gasos amb efecte d'hivernacle que comporta aquesta activitat".

Alt impacte en el medi ambient

Ecologistes en Acció ha alertat que la reducció de la massa forestal provocarà menys interceptació de la pluja i, per tant, menys evaporació. "En un context en què la humitat de l'aire és un seriós problema (la més baixa en quatre-cents anys) per a la supervivència de la vegetació, reduir l'evaporació a escala local per aconseguir més aigua als rius provocaria més sequedat ambiental i, per tant, potencialment més mort forestal", ha detallat. Alhora, ha recordat que un ecosistema, com més complex és i més elements té, més fa recircular els elements i l'energia i més contribueix al refredament del planeta: "Amb aquestes mesures precipitades i poc reflexionades, molt probablement ens estem carregant la millor eina per mantenir en límits acceptables la temperatura del planeta", ha dit.

En segon lloc, ha avisat que podria suposar un increment net de les emissions de diòxid de carboni de Catalunya perquè no hi ha cap garantia que els arbres restants siguin més eficients en la captura d'aquest gas, ni que la fusta que es retira mantingui el carboni immobilitzat.

Paral·lelament, ha considerat que l'actuació pot provocar una erosió dels sòls a les zones de capçalera. En aquest sentit, el risc d'augment d'escorrentia té un impacte potencial en la capacitat d'emmagatzematge dels embassaments. "El gran problema d'aquests reservoris és que, a poc a poc, però sense pausa, es van reblint de sediments", ha indicat.

A més, ha recordat que els boscos contribueixen a reduir la contaminació de compostos de nitrogen a l'atmosfera i a fertilitzar el sòl i que la proposta només planteja la reducció de l'impacte sobre la fauna en no actuar en època de reproducció i cria. "Això és un clar menyspreu al conjunt d'impactes que l'activitat forestal provoca sobre els organismes vegetals i animals als boscos, que inclou erosió del sòl, pèrdua d'habitat, destrucció de caus i nius, pertorbacions per sorolls, entre d'altres".

Ecologistes en Acció ha reclamat que la sequera s'afronti, tal com planteja la campanya D'on no n'hi ha, no en raja, mitjançant una reducció dels consums de tots els sectors, però especialment dels grans malbaratadors, com la ramaderia i l'agricultura industrial per exportació; el turisme; els macroprojectes com el Hard Rock, les piscines de surf o els Jocs Olímpics d'hivern; les urbanitzacions massives per fer segones residències i atraure visitants estrangers. També ha apostat per reduir les concessions d'aigua a la indústria embotelladora i un pla d'inversions per optimitzar les xarxes municipals.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada