L'Assemblea Pagesa anuncia protestes per setmana santa
L'entitat continua desmarcat de la Plataforma Pagesa per no apostar per un canvi de l'actual model agroalimentari
Tornen els tractors a ocupar les carreteres i autopistes
També, s'han convocat reunions d'agricultors a Alcarràs, Almacelles, Alfarràs i Tàrrega
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Cabrera, comtat de Peralada) 26/02/2024.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, l'Assemblea Pagesa ha anunciat que farà mobilitzacions pels volts de setmana santa i ha concretat que les farà en "aliança" amb la ciutadania crítica i els grups de defensa del territori. L'Assemblea Pagesa va reunir diumenge a Pujalt (Anoia) unes 200 persones provinents, principalment de la pagesia, però també d'altres col·lectius relacionats amb la lluita pel dret a l'alimentació i per la defensa del territori.
L'Assemblea Pagesa continua desmarcant-se i sent crítica respecte a la Plataforma Pagesa per no apostar per canviar les bases de l'actual model agroalimentari, el qual consideren responsable de la desaparició de la petita pagesia.
Consideren que en aquest nou espai es barregen reivindicacions "contradictòries" i que hi ha hagut poc debat.
Llegim a [https://my.liberaforms.org/assemblea-25-de-febrer] que
l'Assemblea Pagesa havia fet una crida a participar a una tronada pagesa i ciutadana ahir diumenge 25 de febrer a Pujalt, a l'Anoia. La crida era dirigida a tothom qui vulgui debatre una proposta en aquest sentit i que inclogui la perspectiva de la desobediència i de la construcció d'alternatives: "A la pagesia. A l'artesania alimentària, a la gent de poble i a la ciutadania que voleu un altre sistema alimentari i un altre territori. A les persones que lluiteu per la sobirania alimentària, que militeu en l'agroecologia, que defenseu la terra dels macroprojectes. A la gent del consum organitzat i del petit comerç ecològic i de proximitat".
Consideren que "ja estem molt a prop de que la pagesia, com a forma d'estructura social al món rural, desaparegui i que part del país sigui adquirit per fons d'inversió. I per això, és el moment d'una resposta en la direcció correcta, que no es limiti a fer un llistat de demandes tutelades per "tècnics" i a entregar-les a l'administració. Ni a participar en escenificacions sindicals".
Per aquesta raó veuen que ha arribar l'hora d'aixecar-se i no d'asseure's. És hora de debatre i no de concloure. En definitiva, és hora de construir un espai d'acció i de reflexió, en moviment, i amb l'obertura necessària pels canvis que necessiten. "Tot:
– per una pagesia de petita escala, local, autònoma, nombrosa, respectuosa amb la terra i amb el medi, que produeixi aliments de qualitat per a les poblacions properes. I amb estatut propi i diferenciat de l'agroindustria.
– per un sistema alimentari basat en la sobirania alimentària, en l'agroecologia i en la proximitat. I accessible per a tothom.
– i per una terra sense macroprojectes ni especulació".
Considera que les darreres setmanes, han sorgit unes mobilitzacions agràries iniciades a partir de grups de whatsapp de procedència dubtosa, reivindicats per persones de l'extrema dreta espanyola i que partien d'un manifest molt regressiu. Tot i això, a Catalunya, hi ha hagut molta diversitat territorial i bona part d'aquests grups se n'han desmarcat per passar a denominar-se Plataforma Pagesa.
Des del dia 6 de febrer, els sindicats i les organitzacions agràries s'han vist arrossegades a participar dins d'aquest moviment que volia desbordar-les. Això suposa cert risc d'instrumentalització i, a la vegada, un reforç del discurs corporativista i de sector (tots a una), que amaga les raons i conflictes de fons de la crisi que arrosseguem.
Respecten i feliciten a les persones que defensen aquest àmbit de lluita però pensem que ni l'anàlisi, ni les propostes, ni les formes, no són prou encertades, especialment en alguns territoris. I que sovint van més en la línia de mantenir el sistema que ens ha portat aquí, que no pas a transformar-lo.
Si la situació és tan greu; si allò que està en joc és la desaparició de la nostra forma de viure, d'alimentar-nos i de poblar el país; si això passa en un moment d'incertesa energètica, hídrica i climàtica; i dins de processos accelerats de tecnificació, de digitalització, d'artificialització del menjar i de concentració de la propietat, que ens van fent fora; si tot això està passant, cal que les protestes no es dirigeixin a mantenir aquesta agricultura industrial, empresarial, dependent de tecnologia, de combustibles fòssils, d'agroquímics, d'exportadors i de subvencions.
"Som on som perquè la pagesia és una figura a abatre dins del capitalisme alimentari. A través de l'acció de l'administració, ens estan portant cap a un funcionament empresarial i altament competitiu, que ens ha reduït en nombre i que ens acabarà arruïnant davant els capitals globals. Estem acceptant que som una industria o un sector econòmic més i ja ens tracten com això: colgant-nos de controls i burocràcia", puntualitzen.
Tornen els tractors a ocupar les carreteres i autopistes
Llegim als mitjans que demà marts, els pagesos tornaran a mobilitzar-se amb tractorades a diversos indrets de Catalunya.
A les 08.00 hores s'ha programat una concentració a l'AP-7 que ha de passar per Santa Llogaia d'Àlguema, Borrassà i Bàscara, a l'Alt Empordà; a les 09.00 hores s'iniciarà una marxa per la C-16 des de Berga fins a Puigcerdà i Llívia, i a les 10.00 hores coincidiran la protesta a la C-38 des de Molló fins al coll d'Ares, a la frontera del Pirineu, amb una des de Vilaller fins al túnel de Vielha, per la N-230. Paral·lelament, s'han convocat reunions d'agricultors a Alcarràs, Almacelles, Alfarràs i Tàrrega per al mateix dimarts.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada