dilluns, 18 de setembre del 2023

L’Ajuntament de Girona aprova el topall del 4% de pisos turístics amb el vot en contra de PP i PSC

L'Ajuntament de Girona aprova el topall del 4% de pisos turístics amb el vot en contra de PP i PSC 

La tinenta d'alcaldia Cristina Andreu ha subratllat que el topall "fixa normes de joc" i evita que "es perdi habitatge per a altres usos que no siguin residencials

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 18/09/2023.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el ple municipal de Girona ha aprovat fixar un topall màxim del 4% de pisos turístics a la ciutat amb els vots de l'equip de govern. L'oposició no hi ha donat suport: PP i PSC hi han votat en contra, dient que la mesura "criminalitza" el sector i és "una cortina de fum", i Vox s'ha abstingut.  

La tinenta d'alcaldia Cristina Andreu ha subratllat que el topall "fixa normes de joc" i evita que "es perdi habitatge per a altres usos que no siguin residencials". Ara a Girona hi ha 830 habitatges d'ús turístic (HUT), apartaments i llars compartides. Sobretot, al Barri Vell. 

Tot i que el PSC ha demanat retirar-la de l'ordre del dia, i convocar un ple extraordinari per debatre-la, l'equip de govern municipal gironí ha justificat la decisió amb l'objectiu que la nova regulació ja estigui en vigor un cop decaigui la moratòria actual (que s'acaba al novembre). 

La tinenta d'alcaldia de Transformació Urbana, Cristina Andreu, ha subratllat que el límit del 4% vol "preservar la funció social de l'habitatge" i evitar que se'n perdi "per a altres usos que no siguin residencials". Dins aquest percentatge no només s'hi comptabilitzaran els habitatges d'ús turístic (HUT), sinó també els apartaments i les lladres compartides. Andreu ha explicat que la mesura permet "posar normes de joc", permetre "un creixement moderat de l'activitat turística" i garantir "l'equilibri entre el sector empresarial" i la vida de barri. "És una regulació que posa fre a les llicències en barris com el Barri Vell i el Mercadal, i en permet a d'altres on aquesta activitat pot ajudar", ha dit Andreu. La tinenta d'alcaldia també ha deixat clar que la regulació del 4% a tota la ciutat --per barris, es manté el topall del 15%-- també s'acompanyarà de mesures per frenar els pisos turístics il·legals. 

Actualment, segons les últimes dades de l'Ajuntament, a Girona hi ha 830 HUT, apartaments i llars compartides. Si s'extrapola aquesta xifra a tot el parc d'habitatge de la ciutat (49.173), el percentatge en què se situa actualment és de l'1,68%. La zona on es concentren més allotjaments turístics és l'àmbit que abraça el Barri Vell i part del Mercadal. Aquí, en concret, n'hi ha 486. 

La nova regulació ha rebut el vot favorable de l'equip de govern (Guanyem  Girona-CUP, JxCat i ERC). Vox s'ha abstingut --sense explicar-ne els motius-- i tant el PP com el PSC hi han votat en contra. El regidor del PP, Jaume Veray, ha criticat que establir un topall "no els sembla una solució eficaç" i ha criticat que, amb aquesta mesura, "es criminalitza el sector turístic". 

Per la seva banda, la regidora del PSC Cristina Cots ho ha qualificat de "cortina de fum" i ha criticat que el límit del 4% a tota la ciutat "no soluciona les distorsions en l'accés a l'habitatge ni millora la convivència ciutadana". "És una mesura de cara a la galeria, perquè la majoria de problemes es troben tan sols en un o dos barris, i allò que cal és establir una limitació adequada per a cadascun d'ells", ha afirmat. 

Més dedicacions "per a la ciutat

El ple municipal d'aquest setembre també ha aprovat canvis al cartipàs municipal; en concret, amb les dedicacions de l'equip de govern, que fan referència a dos regidors de Guanyem Girona. Sergi Cot passarà del 50% a tenir dedicació exclusiva, i Gemma Martínez, de cobrar indemnitzacions a tenir-ne una del 75%. Els canvis es faran efectius al novembre. A partir d'aleshores, el tripartit tindrà vuit dedicacions exclusives i tres al 75%. l tinent d'alcaldia Sergi Font ha subratllat que, amb aquests canvis, l'objectiu és "tenir un govern que es dediqui a la ciutat i atengui les seves necessitats reals". "Aquesta era una de les queixes que hi havia, i demostrem voluntat de canvi", ha afegit. Font també ha recordat que, de fet, la intenció de modificar el cartipàs ja es va anunciar al juliol. I que, en paral·lel a les dedicacions, també s'ha "normalitzat" la situació dels assessors i del personal eventual (perquè també s'han aprovat els sous que rebran els set càrrecs de confiança). 

L'oposició, però, ha votat en bloc contra la proposta. El PP i Vox ho han justificat per coherència --perquè quan es va aprovar el cartipàs, ja s'hi van oposar-- però el PSC ha anat més enllà. La regidora Bea Esporrin ha criticat que aquest és "el cartipàs amb el major cost de la història de la ciutat", i que amb els canvis aprovats, ja s'enfila a 2 MEUR anuals. "Dels sis càrrecs de confiança i dels sis regidors amb dedicacions que tenia el govern Madrenas, ara es passa a set i a onze", ha dit Esporrin, que ha criticat a Guanyem que ara "faci el contrari d'allò que predicava quan era a l'oposició". "Tot això ens sona vella política, aquella que s'havia de defugir i que vostès venien a canviar", ha afirmat. 

No es permetrà que hi hagi més llicències al sector del Barri Vell i Mercadal perquè ja s'arriba al 15% estipulat per les zones 

Llegim al Diari de Girona el topall del 4% d'habitatges d'ús turístic en el global de la ciutat era una de les seixanta-quatre propostes que de l'acord del nou equip de govern municipal format per Guanyem Girona, Junts i ERC. De fet, l'alcalde Lluc Salellas ha assenyalat que «aquest govern ja complexi amb els compromisos abans dels cent dies». Tanmateix, el topall d'aquest 4% serà pel conjunt de la ciutat, mentre que per sectors es mantindrà el del 15%, la xifra que fins ara hi havia arreu de la ciutat. Això significa que a la zona que engloba el Barri Vell i part del Mercadal quedarà com fins ara, amb les mateixes llicències, ja que supera lleugerament el 15%. Tanmateix, s'impedirà que aquest sector tingui més llicències d'ús turístic. 

Una altra de les novetats d'aquesta aprovació és que s'inclourà dins els habitatges d'ús turístic els apartaments i les llars compartides. Segons detalla l'Ajuntament, actualment a Girona hi ha un total de 763 pisos turístics, tot i que no es compten els apartaments turístics --tot un bloc-- ni les llars compartides --lloguer d'una part de l'habitatge per ús temporal--. A més, s'impedirà que es puguin rehabilitar de forma integral els blocs d'edificis per poder destinar la primera planta a habitatges d'usos turístics. 

Durant la roda de premsa, la tinenta d'alcaldia i regidora de Transició Ecològica i Transformació Urbana de l'Ajuntament de Girona, Cristina Andreu, també ha explicat hi ha la sensació que els habitatges sense llicència han crescut en els últims anys. «És difícil saber quants n'hi ha», tot i que ha apuntat que amb aquesta aprovació es farà una «inspecció» més intensa d'aquests casos per poder «millorar la vida dels barris». 

Avui dia, només el sector del Barri Vell i Mercadal arriba al 15% per sectors. Mentrestant, a zones com a la de Carme-Vista Alegre i la de Sant Daniel s'ha notat un augment d'habitatges d'ús turístic, tot i que estan «lluny» d'arribar a la xifra del 15%, ha detallat el regidor d'Urbanisme de Proximitat, Lluís Martí. El regidor també ha volgut deixar clar que aquesta modificació «no resol el problema, però sí que millora la convivència», i ha demanat a l'administració més implicació. «Sembla que el Govern posa traves», ha dit. 

En la mateixa línia, Andreu ha reiterat la voluntat de «regular els usos turístics», tot i que és una «iniciativa que es ve a sumar a altres mesures perquè els gironins no hagin de marxar de la ciutat». Així, ha dit que en paral·lel es desenvoluparan més mesures per «promocionar més habitatges assequibles». 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada