dimarts, 5 de setembre del 2023

La gent de Bonmatí protesta per l’opacitat d’Exide en l’incendi

La gent de Bonmatí protesta per l'opacitat d'Exide en l'incendi 

Ensurt a Bonmatí per un incendi a l'empresa de reciclatge de bateries Exide 

En un primer moment els Bombers havien demanat a la població tancar portes i finestres i utilitzar mascaretes FFP2 si havien de sortir 

L'empresa no avisà els Bombers ja foren la gent de Bonmatí al veure el fum 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Sant Julià del Llor i Bonmatí (la Selva, comtat de Girona) 05/09/2023.- Llegim al Diari de Girona que la gent de Bonmatí (Sant Julià del Llor i Bonmatí, la Selva, comtat de Girona protesta per l'opacitat d'Exide en l'incendi. La població de Sant Julià de Llor i Bonmatí es va aixecar preocupada en veure sortir una columna de fum de l'empresa Exide, una companyia dedicada al reciclatge de bateries i que treballa amb components contaminants, com el plom. Segons el cos de Bombers de la Generalitat, l'avís del foc l'havia fet un veí a les 8.50 del matí i fins al lloc dels fets s'hi van desplaçat cinc unitats antiincendis. Allà van comprovar que cremava una pila de bateries de cotxes d'uns cinc metres d'alçada, tot i això, els Bombers van descartar la toxicitat en comprovar que eren carcasses de plàstic de bateries sense plom. Per aquest motiu es va descartar confinar la gent de la zona, tot i que en un primer moment se'ls havia recomenat posar-se mascaretes FFP2. En el moment d'arribar, els bombers van comprovat com dos treballadors de l'empresa intentaven mitigar els efectes del foc. 

L'incendi s'havia originat a l'interior d'un cobert annex, en cremar una pila de carcasses de bateries, tot i que encara es desconeixen les causes de l'origen de les flames. Dues hores més tard, prop de les onze, els antiincendis havien donat el foc per extingit i es van retirar del lloc dels fets, 

Preocupació entre la població 

Aquesta empresa de reciclatge de bateries no és desconeguda per la gent, que han reiterat en més d'una ocasió la seva preocupació per patir els efectes de tenir una companyia que treballa amb elements contaminants tan a prop. De fet, el passat mes de juliol el Departament de Salut de la Generalitat va fer anàlisis de plom en sang a un centenar d'infants i també a dues dones embarassades per determinar si la seva salut corria risc després que la plataforma de veïnes i veïns –que ara denuncia l'opacitat de l'empresa en el cas de l'incendi, no havent avisat els Bombers-- ho demanés en reiterades ocasions. Les proves van resultar negatives en un 99% dels casos. 

Per tot plegat i amb aquests antecedents, el grup de WhatsApp de veïnes i veïns del municipi han tret fum aquests dies amb missatges de persones preocupades pels efectes d'un incendi en aquest indret, fet que s'ha accentuat per les males olors que desprenien del lloc dels fets. Des de l'Ajuntament s'ha usat el mateix canal de missatgeria per fer una crida a la calma. L'alcaldessa, Helena Ribas, ha explicat la reacció de la població: «La gent s'ha espantat pel fum i per la pudor que se sentia, però per sort no ha sigut res greu. S'han cremat unes carcasses de plàstic, però les bateries eren buides i ens han assegurat els Bombers que no era tòxic el fum». Al principi, els antiincendis han recomanat a la població més propera fer ús d'una mascareta de manera preventiva. «Ens han recomanat que anéssim amb mascareta per la pudor que se sentia, fins que no s'ha vist exactament què era el que s'havia cremat. Quan han arribat els Bombers, els operaris cercaven quines eren les bateries enceses, perquè només hi havia enceses les de sota de tot d'una pila», ha exposat Ribas. 

Finalment, l'alcaldessa s'ha mostrat sobtada pel fet que no hi va haver cap comunicació per part de l'empresa. «Ens ha sobtat que fossin els veïns els qui truquessin als Bombers quan a ells els hi havia saltat l'alarma. Hem demanat explicacions, però no hem obtingut resposta i els treballadors ens han comentat que no estaven autoritzats a dir res», ha finalitzat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada