diumenge, 17 de setembre del 2023

Aldebrando Giuseppe Maria Lusvardi

Aldebrando Lusvardi

Aldebrando Lusvardi

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 12 de setembre de 1912 neix a Villa Ganaceto (Emília-Romanya) l'anarquista Aldebrando Giuseppe Maria Lusvardi 

El maig de 1937 una nota confidencial de l'ambaixada italiana a París diu que havia partit amb son germà Filippo cap a Espanya per combatre el feixisme, estant documentat que Filippo a finals de 1936 marxà cap a Barcelona, una vegada passà la frontera del Pirineu Oriental 

Aldebrando Lusvardi: El 12 de setembre de 1912 neix a Villa Ganaceto (Emília-Romanya) l'anarquista Aldebrando Giuseppe Maria Lusvardi. El seu pare es deia Giovanni Lusvardi i la seva mare, Maddalena Bertoni. Els seus germans Alfredo, Bruno, Filippo i Medardo també van ser militants llibertaris.  

Es guanyava la vida com a paleta.  

En 1924 s'adherí al Grup Llibertari Juvenil de La Madonnina (Emília-Romanya), on ocupà el càrrec de caixer i s'encarregà de les subscripcions a favor de les víctimes polítiques.  

Actiu militant, va ser fitxat per la Prefectura de Mòdena (Emília-Romanya) com a «subversiu perillós» i va ser detingut en diverses ocasions per difondre fullets anarquistes.  

El novembre de 1926 va ser condemnat a un mes de reclusió per insultar l'autoritat pública i el desembre d'aquell any va ser advertit formalment.  

Després de la detenció dels militants anarquistes de Mòdena més actius i del desmantellament de les organitzacions anarquistes, s'hagué de prendre contacte amb alguns militants locals del Partit Comunista Italià (PCI) per continuar la lluita antifeixista, però aquests contactes resultaren fatals arran del descobriment d'algunes armes i, amb l'anarquista Albano Franchini, va ser denunciat pel Tribunal Especial per «intensa activitat comunista».  

Passà a la clandestinitat i en 1930 fugí a l'Hexàgon francès, instal·lant-se d'antuvi a Amiens (Somme, Alts de França, Picardia) i després a París (Illa de França), on es reuní amb els seus germans Filippo i Alfredo.  

En aquesta època estava inscrit en el registre de la policia italiana de fronteres amb l'ordre de ser detingut.  

En 1931 la policia italiana el va inscriure en el llistat d'anarquistes expatriats amb la nota: «combat el règim amb accions violentes».  

En 1933 la seva companya Albina Franchi, amb qui tenia dos fills (Giovanni i Sergio), es reuní amb ell a París.  

El maig de 1937 una nota confidencial de l'ambaixada italiana a París diu que havia partit amb son germà Filippo cap a Espanya per combatre el feixisme, estant documentat que Filippo a finals de 1936 marxà cap a Barcelona, una vegada passà la frontera del Pirineu Oriental.  

El novembre de 1940 els seus germans Alfredo i Filippo van ser detinguts per la policia francesa per a ser lliurats als ocupants alemanys, però ell aconseguí fugir i arribar al massís Central de l'Hexàgon.  

A finals de 1942 residia a París vigilat i posteriorment s'integrà en la Resistència.  

Aldebrando Lusvardi va morir el 8 d'abril de 1991 a la Clínica de la Dhuys de Bagnolet (Seine-Saint-Denis, Illa de França), població on residia. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada