dissabte, 5 d’agost del 2023

Mercedes Bateller Monios

Mercedes Bateller Monios

Mercedes Bateller Monios


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 5 d'agost de 1918 neix a Birkhadem (Alger) l'anarcosindicalista i resistent antifeixista Mercedes Bateller Monios 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda, Grandvilliers  i Rieucròs, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Mercedes Bateller Monios: El 5 d'agost de 1918 neix a Birkhadem (Alger, Algèria) l'anarcosindicalista i resistent antifeixista Mercedes Bateller Monios --en algunes fonts el primer llinatge citat Bataller--. Era filla dels colons de nacionalitat espanyola Ramón Bateller i d'Ascensión Monios.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), Grandvilliers  i Rieucròs (Arièja, Occitània), establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Al camp de concentració de Rieucròs conegué l'anarquista, anarcosindicalista i membre de la Resistència Serafí Querol Reverter, que esdevingué son company.  

En els anys cinquanta del segle XX visqué a Briude (Naut Léger, Alvèrnia, Occitània), on milità en la Federació Local del Subcomitè Nacional la CNT en l'Exterior.  

Posteriorment s'instal·là amb el seu company a Biàrritz (Lapurdi, País Basc Nord, Euskal Herria).  

Mercedes Bateller Monios va morir el 2 de gener de 2015 al Centre Hospitalari de la Côte Basque de Baiona (Lapurdi, País Basc Nord). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada