dissabte, 27 de maig del 2023

Eliseo López Rojas

Necrològica d'Eliseo López Rojas apareguda en el periòdic parisenc "Le Combat Syndicaliste" del 2 de juliol de 1981

Necrològica d'Eliseo López Rojas apareguda en el periòdic parisenc Le Combat Syndicaliste del 2 de juliol de 1981


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 26 de maig de 1981 mor a Orleans (Loiret) l'anarcosindicalista i resistent antifranquista Eliseo López Rojas 

Militant de la CNT-AIT de Granada, després de les pressions de les autoritats i dels falangistes, abandonà Andalusia i en els anys cinquanta del segle XX, passà la frontera del Pirineu Oriental i es refugià a Orleans, on formà part de la Lliga de Mutilats 

Eliseo López Rojas: El 26 de maig de 1981 mor a Orleans (Loiret, Centre-Val de Loire) l'anarcosindicalista i resistent antifranquista Eliseo López Rojas, conegut com El Panza.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Granada (Andalusia), treballava elaborant pastilles de tabac.  

Sembla que, durant la Guerra Civil, fou capità de l'Exèrcit d'Andalusia de la República Espanyola.  

Durant la postguerra formà part del grup de la guerrilla antifranquista dels germans Quero Robles (Los Quero). També va pertànyer al grup encapçalat per Juan Francisco Medina García (El Yatero) i hauria participat, segons la Guàrdia Civil, en l'atac a la granja «El Gallo» a La Peza (Granada, Andalusia), on el grup guerriller s'hauria emportat 42.000 pessetes.  

El 30 de març de 1946 va ser detingut quan Francisco Quero Robles es refugià fugint de la policia al seu domicili del carrer Solares de Granada. En aquesta acció resultaren morts, a part de Paco Quero Robles, Asunción Jumilla, companya d'Eliseo López.  

Empresonat, es lliurà per poc de la pena de mort.  

Un cop lliure, patí tota mena de turments, entre ells l'amputació d'una cama a resultes de les tortures, i, després de les pressions de les autoritats i dels falangistes, abandonà Andalusia i en els anys cinquanta del segle XX, passà la frontera del Pirineu Oriental i es refugià a Orleans, on formà part de la Lliga de Mutilats.  

Vivia al número 6 del carrer de l'Université d'Orleans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada