dissabte, 1 d’abril del 2023

Presons com a nous psiquiàtrics

Presons com a nous psiquiàtrics 

Moussa es va llevar la vida en una cel·la del departament de règim tancat de la presó del Puig de les Basses, que al setembre finalitzava el període de reclusió i l'esperava una feina 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 30/03/2023.- Llegim al diari El Punt Avui que el 9 de març –com ja vàrem infirmar-- en Moussa es va llevar la vida en una cel·la del departament de règim tancat (DERT) de la presó del Puig de les Basses, a Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú). Fet que va denunciar l'entitat Justícia i Pau i l'Associacióde Familiars d'Afectats per Trastorns de Conducta (Afatrac) en un contundent comunicat.  

Segons El Punt Avui, en Moussa, migrant de 33 anys, comptava amb el suport d'en Josep, pare d'un altre intern que l'havia ajudat en el procés de regularització i era per a ell com un pare. Josep no se'n sap avenir: hi havia parlat poc abans de la tragèdia i l'havia vist molt animat: al setembre finalitzava el període de reclusió i l'esperava una feina. Què li va provocar en poques hores un malestar insuperable? Ningú no ho va preveure? Per què el van por­tar al DERT? (reservat per a les persones amb problemes d'adaptació o amb actituds perilloses en grau extrem). Raonades preguntes que es fan aquestes entitats indignades per l'elevat i creixent grau de suïcidis entre la població reclusa.  

Pot­ser es podran conèixer algunes respostes en el decurs del col·loqui/debat Salut mental i presons, organitzat per Afatrac i Justícia i Pau (celebrat, aquest dijous 30 de març, a les 19:00h, a la Casa de Cultura de Girona), on es presentarà una recerca sobre el tema elaborada per Justícia i Pau, partint d'una realitat molt preocupant: més de la meitat d'interns en centres penitenciaris del Principat de Catalunya tenen problemes de salut mental: depressions, addiccions, trastorns psíquics greus, una prevalença set vegades superior que en el conjunt de la població.  

La qüestió és: s'estan convertint les presons en els nous psiquiàtrics? És necessari i legítim aquest tractament? Quina és l'alternativa?. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada