dijous, 16 de març del 2023

Macron imposa la reforma de les pensions esquivant el parlament perquè no té els vots necessaris

Macron imposa la reforma de les pensions esquivant el parlament perquè no té els vots necessaris 

Aquesta decisió ha indignat els partits de l'oposició, que ja han anunciat que presentaran una moció de censura contra Macron 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Perpinyà (Plana de Rosselló. Rosselló, comtat de Rosselló) 16/03/2023.- Llegim a VilaWeb que el president Emmanuel Macron pretén d'imposar la polèmica reforma de les pensions per la via del decret llei, saltant-s'hi així la votació de l'Assemblea Nacional francesa. Davant el risc que no sumi prou vots, el president de la República Francesa farà ús de l'article 49.3 de la Constitució per aprovar el text. Aquesta decisió ha indignat l'oposició parlamentària i és molt probable que generi noves onades de protestes sindicals. 

Quan faltaven pocs minuts per les 15:00h i s'iniciés la sessió a l'Assemblea Nacional, el Govern francès ha decidit de suspendre-la tot recorrent a aquesta drecera parlamentària. Els diputats de la coalició d'esquerres, NUPES, han cantat La Marsellesa com a protesta, mentre que els diputats de l'extrema dreta han cridat "dimissió!" a la primera ministra, Elisabeth Borne. Aquesta ha intentat de dirigir unes paraules a l'hemicicle i ha justificat l'ús d'aquesta via constitucional: "No podem córrer el risc de veure com es perden 175 hores de debat parlamentari, de veure com s'elimina el compromís construït per dues assemblees".  

D'acord amb aquesta disposició constitucional, se suspèn el debat a l'hemicicle i el text es considera aprovat llevat que els parlamentaris presentin una moció de censura contra la primera ministra abans de demà a les 15.20h. Marine Le Pen ha anunciat immediatament la intenció de presentar-la. Igual que Mathilde Panot, la líder dels diputats de la França Insubmisa, que considera un gest autoritari l'ús d'aquest article per aprovar una reforma d'aquesta transcendència. 

Tan bon punt s'ha conegut la decisió, milers de manifestants s'han dirigit als exteriors de l'Assemblea per a protestar. 

El Senat francès ha aprovat avui mateix la polèmica llei de reforma de la jubilació i ara la pilota havia de passar a la teulada de l'Assemblea Nacional francesa, que havia de votar-la a la tarda. Però la votació generava incertesa, car no se sabia si la majoria presidencial tenia prou vots per a guanyar la votació. El Senat l'havia aprovada amb 193 vots a favor, 114 en contra i 38 abstencions. 

La proposta de la nova llei preveu d'allargar l'edat legal de jubilació dels 62 anys als 64 a partir del 2030 i d'exigir, a partir del 2027, 43 anys cotitzats per a cobrar la pensió completa. "Aquest any serà, en efecte, el de la reforma de les pensions", va avançar Macron en el seu discurs de Cap d'Any. 

Tot això ha encès els sindicats, que des de fa setmanes omplen els carrers en múltiples manifestacions. A Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló, comtat de Roselló), la setmana passada, la Intersindical, que agrupa vuit sindicats, va aconseguir una fita històrica reunint 30.000 manifestants a la ciutat nord-catalana. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada