dilluns, 6 de març del 2023

La Regió Sanitària de Girona suma més de 300.000 contagis i prop de 3.000 persones mortes

La Regió Sanitària de Girona suma més de 300.000 contagis i prop de 3.000 persones mortes 

El coronavirus-19 encara és «molt present» i hi serà «per sempre» 

Macip lamenta que la gestió de la covid-19 «no ha sigut bona» i avança que «caldrà estar més ben preparats perquè vindran altres pandèmies» 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 06/03/2023.- Llegim al Diari de Girona que el 28 de febrer de 2020, l'HospitalTrueta va atendre la primera pacient infectada de covid-19 a la Regió Sanitària Girona, tres dies després que es detectés el primer cas al Principat de Catalunya el 25 de febrer. En pocs dies, i lluny de qualsevol predicció, el contagi es va estendre de forma desmesurada de la mateixa manera que ho va fer a la resta del món. En aquest període, a la Regió Sanitària de Girona s'han confirmat més de 300.000 casos de coronavirus-19 i s'han registrat gairebé 3.000 persones mortes. Aquell va ser l'inici d'una pandèmia que ha capgirat tots els àmbits de la societat, incloent-hi també el sistema sanitari. 

Actualment, la situació ja està estabilitzada, inclús es parla que el covid-19 «ja és història» i que passarà a ser un virus estacional com la grip, amb molta menys repercussió. El científic blanenc Salvador Macip, que forma part del Comitè assessor del Govern de la Generalitat el covid-19, recorda que el coronavirus-19 encara és «molt present» i hi serà «per sempre». Respecte a l'actitud dels governants i la major part de la societat, Macip dubta si realment «n'hem après gaire de la crisi sanitària que hem viscut». De fet, concreta que «el que sí que hem vist és que no estàvem preparats per fer front a això i pandèmies com aquesta es repetiran al llarg del temps, com sempre ha passat, però s'accentuaran per la globalització», matisa. És per això que recalca que «cal estar preparats» per a futures crisis sanitàries. Entre altres aspectes demana als polítics que «escoltin» més els experts i lamenta que la gestió d'aquests anys no ha sigut bona. «La valoració és d'un aprovat just, tant a Europa com a Catalunya i Espanya». Matisa que, per a altres ocasions, les discrepàncies polítiques no poden influenciar en la presa de decisions, en referència al xoc entre el Principat de Catalunya i el Regne d'Espanya. «La centralització inicial a Madrid va fer molt mal, no es podien tractar de la mateixa manera totes les comunitats autònomes, calia actuar més a petita escala, inclús per regions sanitàries». Per altra banda, en el cas concret del Principat de Catalunya, expressa que hi va haver descoordinació. «En situacions com aquesta, no pot ser que el Govern i l'oposició vagin cadascú per la seva banda». 

Respecte al futur del covid-19, el científic assegura que encara hi ha molta incertesa. «Hem de veure cap a on va, els estudis diuen que la immunitat després de la vacuna o de la infecció comença a baixar després dels sis mesos, per tant caldrà vacunar-s'hi periòdicament». Tot i que tots els estudis preveuen que es convertirà en un virus estacional com la grip, diu que «caldrà esperar que la vacunació s'estengui a tots els països perquè fins que això no passi, el virus anirà mutant cap a noves variants desconegudes». D'altra banda, tot i la comparació constant amb altres virus, Macip remarca que «no és com la grip, només fa falta veure les seqüeles que ha deixat als afectats de covid-19 persistent; no patir aquesta patologia ja hauria de ser una gran motivació per vigilar de no contagiar-nos».  

Respecte a la prevenció, lamenta que l'ús de la mascareta no s'hagi normalitzat. «No dic que sigui obligatòria perquè ja es veia que al metro no la portava ningú, però sí que siguem prou responsables i coherents de posar-nos-la quan hi ha pics de circulació de virus respiratoris o moltes aglomeracions». De fet, matisa que molts contagis de grip i altres virus respiratoris «s'haurien pogut evitar si ens haguéssim posat la mascareta». En definitiva, insisteix que des del Govern de la Generalitat s'hauria d'haver «reforçat» el missatge de la importància de la prevenció. «Ara ja és tard», manifesta. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada