dijous, 2 de març del 2023

Juan Baeza

Juan Baeza

Juan Baeza


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 2 de març de 1902 neix a Almería l'anarquista Juan Baeza, conegut com Jean Baeza o com Jean l'Espagnol  

Emigrà, havent passat la frontera del Pirineu Oriental, a la regió d'Illa de França, on s'instal·là i participà en els cercles llibertaris 

Juan Baeza: El 2 de març de 1902 neix a Almería (Metropolitana d'Almería, Almería-Cabo de Gata-Níjar. Almería, Andalusia) l'anarquista Juan Baeza, conegut per la seva transcripció al francès Jean Baeza o com Jean l'Espagnol.  

Emigrà, havent passat la frontera del Pirineu Oriental, a la regió d'Illa de França i s'instal·là, d'antuvi a Bois-Colombes (Hauts-de-Seine, Illa de França), i des de 1929 a Le Blanc-Mesnil (Seine-Saint-Denis, Illa de França), on treballà de lampista i participà en els cercles llibertaris parisencs.  

En 1935, quan es trobava desocupat des de feia mig any, prengué part en les vasectomies voluntàries realitzades a companys anarquistes de la zona de Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània) al domicili de la parella formada per André i Andrée Prévotel, juntament amb Louis-Émile Harel, com a assistent del doctor Norbert Bartosek. Denunciats, els protagonistes d'aquest episodi («Afer de les Esterilitzacions o de les Mutilacions») van ser detinguts. No obstant això, ell aconseguí fugir el 31 de març de 1935, però hagué de deixar abandonades la seva companya i les seves dues criatures. Durant l'escorcoll de casa seva es va trobar nombrosa propaganda anarquista i neomaltusiana. Activament buscat per la policia francesa i estrangera, mai no va ser trobat.  

Jutjat el 2 de maig de 1936 amb la resta de companys, va ser condemnat en rebel·lia a dos anys de presó, a 100 francs de multa i a 10 anys de prohibició de residència.  

Desconeixem la data i el lloc de la seva defunció.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada