divendres, 24 de març del 2023

Jaume Álvarez Navarro

Jaume Álvarez Navarro

Jaume Álvarez Navarro


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 24 de març de 1921 neix a Barcelona l'anarcosindicalista Jaume Álvarez Navarro 

El 7 de febrer de 1939, en el decurs de la Retirada republicana, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda i Gurs, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Jaume Álvarez Navarro: El 24 de març de 1921 neix a Barcelona l'anarcosindicalista Jaume Álvarez Navarro. El seu pare es deia Bernardino Álvarez i la seva mare, Petra Navarro, naturals de Cuenca (Serranía Media, Cuenca, Castella la Nova), i moriren quan ell era infant.  

Passà la joventut al barri barceloní de Vallcarca, a casa d'una tia, i es guanyà la vida de peó de paleta.  

Quan tenia 17 anys s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Barcelona.  

En 1938 s'incorporà a l'Exèrcit Popular de la Segona República Espanyola, lluitant en la III Brigada de Carrabiners a diverses zones catalanes (Lleida, al Segre, Seròs i altres). Ferit de gravetat per un obús durant la batalla de l'Ebre, passà la darrera part de la guerra hospitalitzat a Manresa (Bages) i després en una església habilitada d'hospital als Cinc d'Oros.  

El 7 de febrer de 1939, en el decurs de la Retirada republicana, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló) i Gurs (Pirineus Atlàntics, Nova Aquitània, Occitània), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir dels camps, el setembre de 1939, després d'haver estat operat dels ulls sense anestèsia, s'integrà en el XI Regiment de la Legió Estrangera, lluitant fins el moment que va caure presoner dels alemanys el 23 de juny de 1940 a Bois de Toul (Meurthe-et-Moselle, Lorena) quan es va ensorrà la «Línia Maginot».  

Després de fer treballs forçats a diversos indrets (Tulle, Saint-Michel i altres), en 1941 va ser deportat, sota la matrícula 58.781, de l'Stalag VIII B, a Krems-Gneixendorf (Baixa Àustria, Àustria), al camp de concentració nazi de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria), on arribà el 19 de desembre sota la matrícula 4.534.  

El 2 de gener de 1942 va se integrat en el «Kommando Steyr», conegut com «Kommando de la Mort», on emmalaltí de tifus.  

El 5 de maig de 1945 va ser alliberat per soldats nord-americans, però hagué de ser hospitalitzat. Instal·lat a partir del 29 de juny de 1945 a l'Hotel Lutetia de París (Illa de França), encara hagué de recuperar-se un bon temps de la salut.  

En 1948 retornà a Barcelona i el desembre d'aquell any es casà amb Encarnació Mateo (Encarna), amb qui tingué dues criatures (Jaume i Teresa).  

Amb seriosos problemes amb les autoritats franquistes i de treball en ser considerat «roig», finalment aconseguí una feina en un taller mecànic.  

En 1962 s'integrà en la lluita llibertària clandestina i fou un dels fundadors d'«Amicale de Mauthausen».  

A partir del 5 de juny de 2005, malgrat el seu estat delicat de salut, acceptà la presidència d'«Amicale de Mauthausen», després de la destitució d'Enric Marco Batlle.  

Jaume Álvarez Navarro va morir el 12 d'abril de 2006 a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona i va ser inhumat al cementiri de les Corts de la ciutat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada