dissabte, 4 de febrer del 2023

Salvem Solius no vol que l’abocador sigui un pas de deixalles

Salvem Solius no vol que l'abocador sigui un pas de deixalles 

Encara que cessi el dia 12 l'activitat de l'abocador, defensen que el TSJC hi va trobar a faltar autorització ambiental 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Llagostera (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 04/02/2023.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, les deixalles de 15 municipis del Baix Empordà i el Gironès deixaran de dipositar-se a l'abocador de Solius (Llagostera/Santa Cristina d'Aro) a partir de diumenge de la setmana vinent, però a partir de l'endemà els camions de 14 de les poblacions --llevat de Torroella de Montgrí, que anirà a Pedret (Alt Empordà)-- continuaran fent servir les instal·lacions com a planta de transferència per organitzar, des d'allà, expedicions cap als centres de tractament de Lloret de Mar i Vacarisses. 

És una solució que en diuen "provisional", a la qual s'oposa l'entitat Salvem Solius, que va forçar als jutjats les sentències de clausura de l'abocador i creu que amb aquesta mesura es "pretén evitar el compliment de la sentència i l'associació sol·licitarà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que declari la seva nul·litat". 

L'associació sosté que les instal·lacions complementàries del complex "no disposen d'autorització ambiental, perquè aquesta autorització fou anul·lada per la sentència del 7 de juliol del 2020", i a banda de la planta de compostatge s'ampliarien a les premses i espais de pretriatge i descàrrega. Critiquen, a més, l'absència de la garantia d'un milió per pagar la clausura --per part del Consorci o l'empresa gestora GBI-- i insten la Generalitat a sancionar la societat, d'acord amb el contingut de la resolució judicial. Per Salvem Solius, l'acord del Govern de la Generalitat per salvar la prestació dels serveis als municipis habilita que "l'actual empresa explotadora del Complex de tractament de residus de Solius pugui continuar explotant-lo sense disposar d'un contracte públic vàlid i vigent, beneficiant directament a aquesta empresa". 

Santa Cristina d'Aro, amb l'ARC 

Per la seva banda, l'equip de govern municipal de Santa Cristina veu bé l'alternativa facilitada per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) i agraeix la clausura de l'abocador, que era una reivindicació històrica i recurrent del municipi. Segons comentava ahir el regidor de Medi Ambient, David Segarra: "La solució que se'ns proposa ens sembla correcta i adequada ja que no només ens permetrà continuar amb el servei de recollida sinó que, a més, millora el procés ja que els residus aniran a una planta de tractament abans d'arribar a l'abocador". Amb aquest nou sistema s'evitarà que grans quantitats de rebuig vagin a parar a l'abocador, ja que se separaran abans.  

D'altra banda, el director de l'ARC, Isaac Peraire i Soler, també va anunciar que s'incrementarà en 18 euros el cost per tona de rebuig, que passarà dels 118 als 136 euros. En aquest sentit, el consistori compta que aquest augment total, pel que fa al municipi de Santa Cristina d'Aro, "serà d'uns 30.000 euros a l'any, aproximadament, un import que s'ha reduït dràsticament gràcies a la implantació del porta a porta el passat mes de desembre de 2022".El govern local d'ERC i JxCat recorda les dades anunciades a mitjans de gener: "Gràcies al nou sistema de recollida selectiva instaurat al nucli de Santa Cristina d'Aro, s'ha disminuït la quantitat de tones recollides pel que fa a la fracció del rebuig en un 30 %, tenint en compte el còmput global del municipi. És precisament aquesta reducció la que ha fet disminuir el cost que ha d'assumir el consistori, que seria d'uns 50.000 euros si no s'hagués implantat el porta a porta".Pel que fa a aquests 30.000 euros d'increment, el consistori informa que "seran assumits pels pressupostos generals de l'Ajuntament, de manera que no afectaran a nivell econòmic a la ciutadania. Tampoc ho faran a nivell de servei, que continuarà funcionant com fins ara". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada