dissabte, 18 de febrer del 2023

Aurelio Girón García


Necrològica d'Aurelio Girón García publicada en el periòdic tolosà "Espoir" del 12 de juny de 1978

Necrològica d'Aurelio Girón García publicada en el periòdic tolosà Espoir del 12 de juny de 1978

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 18 de febrer de 1978 mor a Carpentràs (Valclusa, Provença) l'anarcosindicalista Aurelio Girón García. Havia nascut cap el 1918 a Bujalance (Campiña de Córdoba) 

Militant en la CNT-AIT, cap a finals dels anys quaranta, fugint de la misèria i de la repressió, aconseguí passar clandestinament la frontera del Pirineu Oriental, camí de l'exili, i retrobà el seu germà Idilio que vivia exiliat a Carpentràs 

Aurelio Girón García: El 18 de febrer de 1978 mor a Carpentràs (Valclusa, Provença-Aups-Còsta d'Azur, Occitània) l'anarcosindicalista Aurelio Girón García. Havia nascut cap el 1918 a Bujalance (Campiña de Córdoba, Córdoba, Andalusia).  

Ben igual que el seu germà gran Idilio, fou membre de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Bujalance.  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 s'enrolà com a milicià en una centúria confederal, que després passà a la Columna «Andalucia-Extremadura» i que esdevingué després de la militarització de les milícies la 88 Brigada Mixta de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola.  

En 1939, amb el triomf militar franquista, va ser fet presoner i va ser internat en un camp de concentració i després enviat a un batalló disciplinari de treballs forçats, on patí fam i càstigs. Com que va rebutjar assistir a missa, hi va ser obligat, essent insultat i punit amb les feines més dures i brutes de la caserna.  

Cap el 1943 va ser alliberat i, com que no trobava feina a la regió, per alimentar la seva família hagué d'anar-se lluny per treballar en una obra de canalització.  

Cap a finals dels anys quaranta del segle XX, fugint de la misèria i de la repressió, aconseguí passar clandestinament la frontera del Pirineu Oriental, camí de l'exili, i retrobà el seu germà Idilio que vivia exiliat a Carpentràs, on milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili d'aquesta població fins a la seva mort.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada