dimarts, 17 de gener del 2023

No del Consell Científic del Parc Natural del Montgrí al parc eòlic marí del golf de Roses

No del Consell Científic del Parc Natural del Montgrí al parc eòlic marí del golf de Roses 

El Consell Científic del Parc Natural del Montgrí rebutja el parc eòlic marí, tot advertint que no s'ha analitzat correctament tots els efectes indirectes que pot tenir i el greu impacte que ocasionarà sobre el paisatge 

L'oposició al parc eòlic marí demanaran una moratòria  

Critiquen el Govern de la Generalitat per la seva connivència amb el macro parc eòlic marí Tramuntana 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Torroella de Montgrí i l'Estartit (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries) 17/01/2023.- Segons Canal 10 Empordà, quan sembla que en un futur immediat el govern de l'Estat espanyol aprovarà el POEM - Pla d'Ordenació dels Espais Marítims-, document que ha de validar l'establiment de parc o parcs eòlics al litoral empordanès, aquesta setmana es fa públic un nou document contrari a aquest tipus d'instal·lacions. Un informe aprovat pel Consell Científic del Parc Natural del Montgrí, Ïlles Medes i Baix Ter considera que els projectes de parcs eòlics marins previstos al golf de Roses no aporten prou garanties mediambientals. Un document en el qual el Consell Científic denuncia el fort impacte ambiental i paisatgístic que tindria la construcció d'una instal·lació d'aquestes característiques, concloent que no s'hauria d'autoritzar cap dels projectes presentats fins ara.  

L'informe ha pres de mostra el primer dels projectes coneguts, el macro parc eòlic marí Tramuntana, però adverteix que la seva anàlisi és vàlida per a qualsevol dels parcs projectats.  

En primer lloc, denuncia que no s'han analitzat correctament els possibles efectes que un parc eòlic marí tindria sobre el Parc Natural del Montgrí perquè no s'han tingut prou en compte qüestions com les modificacions en els patrons de connectivitat d'algunes espècies, ja que hi haurà nous substrats -com les plataformes dels generadors o els cables- on fixar-se ni s'ha analitzat com afectarà tot això a l'arribada d'espècies invasores. També apunten que no s'ha tingut en compte les modificacions en els patrons de moviments d'organisme, la mortalitat d'espècies per col·lisions amb els aerogeneradors, l'alteració de les condicions hidrogràfiques o l'enterboliment de l'aigua, entre d'altres. En tot cas, consideren que tot això generarà unes conseqüències indesitjables per als ecosistemes que viuen al Parc Natural del Montgrí.  

Com a segon eix bàsic, el Consell Científic es mostra preocupat per l'efecte que causaran les conduccions elèctriques que hauran de transportar l'energia en la seva arribada a terra.  

I el tercer eix per argumentar el posicionament contrari al futur o futurs parcs eòlics és l'impacte paisatgístic que ocasionarà al Parc Natural. Aspecte, diu l'informe, que pràcticament no s'ha tingut en compte. Segons alerten, els molins seran visibles des de quasi qualsevol punt i artificialitzaran el paisatge. 

Els projectes de parcs eòlics marins previstos al golf de Roses no tenen garanties mediambientals, segons l'informe del Consell Científic del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter a què ha tingut accés Catalunya Ràdio. Tampoc no disposen del vistiplau del territori, segons denuncia Stop Macro Parc Eòlic Marí del golf de Roses. L'entitat compara aquests parcs eòlics amb el cas Castor, que va acabar amb indemnitzacions milionàries a les promotores.  

El projecte més avançat de parc eòlic flotant és el macro parc Tramuntana, previst a 14 quilòmetres del cap de Creus, a tocar de les illes Medes. El portaveu de Stop Macro Parc Eòlic Marí, Jordi Ponjoan, assegura que el projecte no té viabilitat econòmica, i que sense els fons Next Generation de la Unió Europea mai no s'hauria plantejat.  

L'informe també adverteix que, mentre no hi hagi informes independents que garanteixin la viabilitat mediambiental del projecte, les administracions l'haurien de bloquejar. 

Critiquen el Govern de la Generalitat per la seva connivència amb el macro parc Tramuntana 

Llegim al Diari de Girona que l'Associació Stop Macro Parc Eòlic Marí demanarà una moratòria per evitar que es puguin presentar projectes un cop el Ministeri de Transició Ecològica aprovi el Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM) que ha de permetre la instal·lació d'eòlica marina al golf de Roses, cosa que ha de succeir de forma imminent. Els membres de la plataforma han escrit un manifest on recullen totes les irregularitats que, des del seu punt de vista, s'han produït durant la tramitació del POEM, i han lamentat públicament la connivència del Govern de la Generalitat amb un dels projectes, concretament el Tramuntana. També han lamentat que el Govern de la generalitat s'hagi posicionat massa aviat a favor d'un projecte, i que no s'hagi oposat al POEM tal com han fet altres comunitats autònomes de l'Estat espanyol. 

Els membres de l'entitat opositora, així com l'investigador Rafael Sardà (CEAB-CSIC), demanen a les administracions públiques que apliquin el principi de precaució necessari, ja que l'eòlica marina no ha estat declarada d'interès general i hi ha diversos projectes pendents de restauració ambiental a la zona. Per tant, consideren que primer cal desenvolupar aquests projectes abans d'instal·lar un gran parc eòlic marí en espai que limita amb fins a tres parcs naturals (el del Cap de Creus, Aiguamolls i Montgrí-Illes Medes). En aquest sentit, subratllen que l'espai necessita una protecció integral, no parcial, i que s'ha de protegir tot el seu conjunt degut a la seva elevada biodiversitat. 

D'altra banda, també critiquen que el Govern de la Generalitat vulgui apropiar-se de la representativitat del territori per mostrar-se a favor del projecte, quan en realitat l'entitat opositora compta amb el suport de més de vint Ajuntaments, aquests tres Parcs Naturals empordanesos i els dos Consells Comarcals de l'Empordà per oposar-se a la iniciativa. També demanen, això sí, que de cara a les eleccions municipals els candidats i partits siguin el màxim de transparents possibles amb les seves posicions, i que no vagin a negociar després convenis per darrera. Així s'ha exposat aquest migdia en roda de premsa. 

Ribera: "El POEM no representa una autorització automàtica" 

De la seva banda, la vicepresidenta tercera del Govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat avui que l'executiu aprovarà aviat el Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim (POEM). En una entrevista a TV3, Ribera ha remarcat que això no implica una "autorització automàtica" dels projectes per instal·lar-hi parcs eòlics marins. "Un cop delimitat on pot tenir lloc aquesta activitat, cal analitzar el projecte concret i veure fins a quin punt s'estan integrant bé totes les cauteles des del punt de vista ambiental i de coexistència amb altres activitats", ha dit. 

Ribera ha subratllat que un cop aprovat el POEM, alguns d'aquests espais -un d'ells al golf de Roses- "aniran sortint a concurs perquè les companyies presentin les seves propostes" i que caldrà valorar-les. "Encara quedarà aquest camí al davant", ha apuntat. "Després treballarem la concreció, fins on, quan i com pot haver-hi un desenvolupament", ha insistit. 

La vicepresidenta tercera ha defensat que el Ministeri de Transició Ecològica del Govern espanyol ha procurat ser "molt curós" en l'avaluació dels espais on instal·lar parcs eòlics marins pel que fa a l'impacte ambiental i ha argumentat que, en el cas del golf de Roses, s'hi ha sumat que sigui un espai limítrof amb el territori francès. 

Ribera ha dit que el fet d'haver treballat amb el "màxim diàleg" i "cura" ha fet que s'hagi trigat "més del que seria normal". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada