dijous, 26 de gener del 2023

Mig miler de persones es manifesten a Girona per un sistema educatiu i sanitari públic i de qualitat

Mig miler de persones es manifesten a Girona per un sistema educatiu i sanitari públic i de qualitat 

La protesta gironina d'aquest dijous estava organitzada pels sindicats USTEC-STEs, CATAC-CTS, CGT Educació, CNT Ensenyament, COS, CSIF, FAPIC, FTC-IAC, Infermeres de Catalunya, PSI Lluitem!, SAE, Sindicat d'Estudiants, CCOO i la Intersindical 

Personal sanitari reivindica equiparar els convenis mentre que els mestres i docents volen revertir les retallades 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 26/01/2023.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, 500 persones s'han manifestat aquest dijous al matí pels carrers de Girona en una protesta conjunta entre personal sanitari, mestres i docents. L'objectiu era defensar un sistema educatiu i sanitari públic i de qualitat. La protesta ha sortir del davant de la seu de la seu de la Delegació de la Generalitat a Girona i ha passat per Jaume I, plaça de la independència, el carrer de Santa Clara i ha tornat a la seu de la Generalitat, on s'han fet els parlaments. Entre les reivindicacions dels sanitaris hi ha l'equiparació de convenis laborals entre les empreses públiques i els mestres i docents han reivindicat que el Govern de la Generalitat reverteixi les retallades. 

La concentració de sanitaris i docents ha arrencat a dos quarts d'onze del matí davant de la seu de la Delegació de la Generalitat a Girona. Amb una assistència de mig miler de persones minuts després ha arrencat una manifestació sindical pels principals carrers de la ciutat de Girona. 

Ho feien tot cridant consignes per defensar un sistema sanitari i educatiu de qualitat. La portaveu d'USTEC a les comarques gironines, ha recordat que la manifestació i la vaga de mestres i docents d'aquest dijous és protestar per unes "negociacions encallades" amb el Departament d'Educació. Polls ha valorat positivament que hi hagi l'equitat salaria amb els docents de Formació Professional i el reconeixement d'estadi els 6 anys. Malgrat tot, assegura que hi ha "molts punts" sobre la taula que "no depenen dels pressupostos, sinó de la voluntat política" del conseller de la Generalitat. En aquesta línia, les i els mestres defensen una reducció de les ràtios a les aules, blindar la immersió lingüística o dotar dels recursos necessaris per garantir l'escola inclusiva. A més, la portaveu d'USTEC a Girona reclama que el Departament d'Educació de la Generalitat garanteixi "que el mes de juliol seguirà sent per fer formació". Fins ara, aquest mes era per fer cursos però temen que amb l'avançament del curs escolar, això perilli i per això volen garanties que no canviarà res. 

Mobilització conjunta 

La protesta de les i dels docents a Girona ha coincidit amb la de les i dels sanitaris per "defensar els serveis públics".  

La portaveu d'USTEC a les comarques gironines ha assegurat que aquests dos sectors "han estat menystinguts pel Govern de la Generalitat" en els últims anys i per això s'han unit en la vaga i la manifestació aquest dijous. 

Per la seva banda, el personal sanitari ha sortit als carrers per exigir l'"equiparació de convenis laborals". La portaveu de la mesa sindical de les i dels professionals de la salut a Catalunya, Anna Alcalà, ha recordat que "hi ha moltes empreses" diferents en el sistema de salut pública de Catalunya i cada una d'elles té "una naturalesa diferent". Això fa que en cada cas hi hagi un conveni i unes condicions diferents. 

Per altra banda, les i els sanitaris volen treballar 35 hores setmanals i aconseguir una jubilació als 60 anys. També defensen una baixada de ràtios per aconseguir que els professionals atenguin a menys usuaris al dia. Per últim, Alcalà també ha defensat que s'integrin les pagues per objectius en el salari. "No hem de fer la feina bé per cobrar més, sinó perquè ens toca fer-la bé", ha conclòs la portaveu sindical. 

La protesta gironina d'aquest dijous estava organitzada pels sindicats USTEC-STEs, CATAC-CTS, CGT Educació, CNT Ensenyament, COS, CSIF, FAPIC, FTC-IAC, Infermeres de Catalunya, PSI Lluitem!, SAE, Sindicat d'Estudiants, CCOO i la Intersindical. 

Les i els metges mostren múscul i agafen força en les reivindicacions de millores laborals 

Les i els metges han finalitzat avui el segon dia de vaga i, en alguns casos, el tercer. Núria Estanyol, delegada de Metges de Catalunya a l'Hospital Trueta, ha explicat que s'ha hagut de recórrer als serveis mínims i on més s'ha notat el descens d'activitat assistencial ha sigut a Consultes Externes. «Només s'han atès visites urgents i inajornables, com ara embarassos de risc i, en el cas de l'hospital, els serveis actius eren els d'urgències, UCI, ginecologia i pediatria, bàsicament». Per altra banda, «si normalment hi ha uns vuit quiròfans actius al matí i uns cinc a la tarda, aquests dos dies només n'han funcionat sis, amb operacions oncològiques programades, amb alguna excepció». Segons Estanyol, sí que hi ha hagut més activitat que un dia festiu, malgrat tot, el decret del Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat que fixava els serveis mínims presentava alguns termes «ambigus» que cada hospital «podia interpretar a la seva manera». Malgrat tot, matisa que «no es pot qüestionar que hi ha certes intervencions que no es poden ajornar». 

Entre les i els professionals que han treballat en serveis mínims hi ha el cardiòleg Pau Vilardell, president de la secció jove del Col·legi de Metges de Girona, qui afirma que «la participació en la vaga ha sigut majoritària en tots els serveis de l'Hospital». En la mateixa línia, el president del Col·legi de Metges i del Consell de Col·legis de Catalunya, Josep Vilaplana, ha afirmat que des del Col·legi «s'entenen els motius de la vaga perquè no es van prendre decisions quan tocaven». Vilaplana insisteix en la necessitat de l'augment de sou però també que hi hagi «canvis organitzatius». Respecte a això, concreta que «cal deixar de banda les reticències per part del col·lectiu mèdic i que se'ls pugui deslliurar d'algunes tasques». Finalment, confia que la reunió de demà entre el Sindicat de Metges i el Departament de Salut de la Generalitat arribi a bon port per tal d'evitar les vagues ja convocades per a la setmana vinent. 

De totes maneres, els metges que treballaven en serveis mínims i volien fer vaga han tingut l'oportunitat de donar la seva veu en una concentració que el sindicat ha organitzat a dos quarts de nou del matí, a les portes de l'hospital Trueta.  

Pel que fa al seguiment, segons dades del sindicat, al matí la participació a Girona ha sigut del 80% en l'atenció primària i un 65%, en els hospitals. A la tarda, el seguiment en l'atenció primària ha sigut del 80% i en els hospitals, del 70%. El sindicat també ha constatat el seguiment alt a la majoria d'hospitals de Girona -entre el 80 i 100% al Trueta; entre el 60 i el 80% a Blanes i entre el 80 i 100% al matí a Figueres. En canvi, segons dades de Salut, el matí ha finalitzat amb una participació del 32,2%. Finalment, en el torn de tarda, Salut ha xifrat en un 20,08% la participació dels metges. 

Denuncien que es compti amb els MIR en els serveis mínims 

Metges de Catalunya (MC) ha impugnat l'ordre de serveis mínims. Metges de Catalunya denuncia que el decret publicat pel Govern de la Generalitat no fa cap referència explícita als metges residents interns (MIR). Recorda que aquests no formen part de la plantilla i, per tant, han de quedar exclosos dels serveis mínims establerts. La impugnació ha estat acceptada a tràmit i es troba a l'espera de que es publiqui la resolució, així com un nou decret que reculli aquesta qüestió. Segons Metges de Catalunya, hi ha hagut residents que han treballat en serveis mínims, com per exemple a l'Hospital Trueta. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada