dilluns, 2 de gener del 2023

María del Pilar Barduzal Oto


Necrològica de Pilar Barduzal Oto apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 29 de novembre de 1994

Necrològica de Pilar Barduzal Oto apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 29 de novembre de 1994

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 2 de gener de 1910 neix a Grañén (Monegros, Uesca) l'anarcosindicalista María del Pilar Barduzal Oto 

En 1949 va aconseguir passar las frontera del Pirineu Oriental i reunir-se a Pàmies (Arièja) amb el seu company, Lorenzo Bernal Gavin  

Pilar Barduzal Oto: El 2 de gener de 1910 neix a Grañén (Monegros, Uesca, Aragó) l'anarcosindicalista María del Pilar Barduzal Oto. El seu  pare es deia Jesús Barduzal Biarge i la seva mare, Pilar Oto Lafuente. Era companya del militant anarcosindicalista Lorenzo Bernal Gavin, amb qui en 1937 tingué un infant, Mariano.  

En 1938, per les circumstàncies bèl·liques, es va haver de separar del seu company. Però després que aquest militant aconseguí fugir del penal del Dueso (Santoña, Cantàbria) i en 1945 des de Barcelona passar a Andorra i després a la Catalunya Nord, la parella es pogué  reunir a Pèmies (Arièja, Occitània) en 1949, quan ella va poder passar la frontera del Pirineu Oriental,  

En 1956 s'establí, amb el seu company, a Plasença de Toish (Alta Garona, Occitània) i milità en la Federació Local de la Confederació Nacional del Treball en l'Exili (CNT-AIT) de Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània). Després Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT.

Durant els comicis confederals a l'Alta Garona sempre albergava companys de les delegacions assistents a casa seva, al poble proper de Tolosa de Llenguadoc.  

Pilar Barduzal Oto va morir el 29 de setembre de 1994 al seu domicili de Plasença de Toish, municipi molt a prop de Tolosa de Llenguadoc. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada