dilluns, 23 de gener del 2023

L’Ajuntament de Figueres inaugura el Passeig de la Memòria

L'Ajuntament de Figueres inaugura el Passeig de la Memòria 

S'han col·locat 400 petges de ceràmica i una escultura d'Eudald de Juana per convertir el Passeig Nou en un memorial de les víctimes dels bombardejos feixistes contra la ciutat durant la Guerra Civil 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 22/01/2023.- Segons EMPORDA.INFO, quest diumenge al matí s'ha inaugurat el projecte que converteix el Passeig Nou de Figueres en un memorial de les víctimes dels bombardejos feixistes contra la ciutat durant la Guerra Civil. S'han instal·lat un total de 400 petges de ceràmica al llarg del passeig gravades amb el nom propi i l'edat en record a les víctimes. Aquestes peces són de dues tipologies diferents: les pertanyents a víctimes adultes són de fang de terra vermella amb la lletra blanca i les dels infants són de fang blanc amb lletres d'òxid de coure. 

S'ha instal·lat una escultura feta per Eudald de Juana, amb el títol Memòria, 2022, de 2,28 metres d'alçada i 2,60 metres d'amplada amb fosa de bronze. L'escultura simbolitza la cicatriu que deixen en la societat els conflictes armats i en concret, els bombardejos que va patir Figueres durant la Guerra Civil. 

El projecte és una iniciativa del Grup d'Enriquiment de l'Institut Ramon Muntaner, que proposava una sèrie d'accions per recuperar aquesta part de la memòria històrica de la ciutat.  

En l'acte hi ha participat la consellera de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat de Catalunya, Gemma Ubasart. L'acte ha comptat amb la presència de membres de la Jove Orquestra de Figueres i s'ha dut a terme una lectura de poemes a càrrec de La Funcional Teatre. 

Història i projecte 

Al llarg de la Guerra Civil, Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) va ser la segona ciutat catalana més bombardejada per l'aviació feixista i aquella que, després de Barcelona, va patir més víctimes mortals. Durant l'any 1938 i especialment durant la Retirada republicana de les primeres setmanes de 1939, al voltant de 400 persones van morir a causa dels devastadors bombardejos alemanys i italians. 

Les dades 

El primer bombardeig sobre Figueres amb víctimes mortals es va produir el 23 de gener de 1938 on som ara. Van morir 16 persones, entre elles diversos nens que estaven jugant al parc del Passeig Nou, els següents bombardejos es van produir els dies 26, 27 i 30 de gener i 3 (van morir 83 persones, de les quals 49 desconeguts que estaven de pas i 25 nens), 4, 6 i 7 de febrer. Aquest bombardejos feixistes es va mantenir al llarg de 12 mesos, fins a l'entrada dels franquistes a la ciutat. 

Pel que fa al nombre de víctimes és difícil conèixer el nombre exacte ja que en aquelles dates Figueres era l'última població important entre Girona i la frontera i pas obligat per a tots els soldats i civils que fugien cap a la Catalunya Nord  --es calcula que la travessaven diàriament unes 50.000 persones--. La xifra oficial de morts és de 291, però diverses estimacions l'eleven a prop de 400. Així Figueres va ser la segona població catalana més castigada després de Barcelona (2.428 víctimes) i per davant de Lleida (256) i de Tarragona (230), i fins i tot de Granollers que va patir un dels bombardejos més durs (329 morts). 

L'oblit i la recuperació 

Un cop acabada la Guerra Civil, durant els anys del franquisme es va voler silenciar aquest atac indiscriminat contra la població civil i, més endavant, en els anys de la denominada Transició, es va voler cobrir aquest fet sota una capa de silenci; malgrat això, la memòria ciutadana no va oblidar aquest fets, que van quedar en un estat latent en el record de tots. 

Els darrers anys, gràcies a la implicació de les institucions de la ciutat, la comarca i el país i, molt especialment, a partir de diverses iniciatives dutes a terme per historiadors i artistes, s'han començat a estudiar i a explicar aquests bombardejos i a donar veu a les víctimes. 

L'escenari 

Precisament el Passeig Nou va ser l'escenari d'un dels més terribles fets patits per la ciutat. El 23 de gener de 1938, un diumenge al matí, l'aviació italiana va bombardejar la ciutat i va provocar una massacre en la part baixa del Parc Bosc on, aquell dia, les famílies havien sortit a passejar i jugar. 

El Grup d'enriquiment 

L'InstitutRamon Muntaner de Figueres, en el marc de l'atenció als alumnes amb notables aptituds, ha creat diversos Grups d'enriquiment que han permès l'alumnat desenvolupar el seu potencial, tot treballant per projectes; en aquest cas, El Passeig de la Memòria ha estat un projecte forjat pels alumnes Blai Higueras, Martí Oliveras, Pau Cabrafiga, Martí Gimbernat, Maria Rodeja, Laia Genover, Aniol Pibernat, Andreu Clotas, Joana Oliveras, Júlia Fita i Xavi Carbó. Posteriorment s'hi van incorporar Safae Boutaba, Xènia Alejandro, Roumaissae Amzil, Attaf Achraf, Pol Escolà, Mariam Zbakh, Laura Roig, Emma Benet i Jan Giró. Els professors responsables del projecte han estat Àngela Castaño, Fernando Cordón i Joan Manuel Soldevilla. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada