diumenge, 1 de gener del 2023

José Muzas


Necrològica de José Muzas apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 24 de març de 1992

Necrològica de José Muzas apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 24 de març de 1992


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'1 de gener de 1923 neix a Besièrs l'anarcosindicalista José Muzas 

Es trobava en llibertat provisional quan en 1949 passà clandestinament la frontera del Pirineu Oriental 

José Muzas: L'1 de gener de 1923 neix a Besièrs (Erau, Occitània) --algunes fonts citen erròniament Bizién (Plana de Uesca, Uesca, Aragó)-- l'anarcosindicalista José Muzas.  

En 1936, amb 13 anys, retornà la seva família, amb ell, de l'emigració a Occitània i s'instal·là a Balbastro (Somontano de Balbastro, Uesca, Aragó).  

A mitjans dels anys quaranta del segle XX va fer el servei militar obligatori i un cop llicenciat participà en el moviment llibertari clandestí, fet pel qual va ser empresonat.  

Es trobava en llibertat provisional quan en 1949 passà clandestinament la frontera del Pirineu Oriental. 

Com era habitual aleshores, les autoritats franceses el confinaren lluny de la frontera del Pirineu, establert a Grenoble (Isera, Ôvèrgne Rôno-Arpes, Delfinat, Arpitània), on milità en la Federació Local de la Confederació Nacional del Treball en l'Exili (CNT-AIT) –després Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT-- i en Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA), on ocupà diversos càrrecs de responsabilitat.  

En 1953 participà econòmicament en el «Fons Pro-Espanya Oprimida».  

Després de nou anys de malaltia, José Muzas va morir el 14 de febrer de 1982 a La Tronche (Isera, Ôvèrgne Rôno-Arpes, Delfinat,, Arpitània) i fou incinerat tres dies després. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada