dilluns, 23 de gener del 2023

El prefecte dels Pirineus Orientals ha tornat a fer tancar amb grans rocs el pas fronterer del Coll del Banyuls

El prefecte dels Pirineus Orientals ha tornat a fer tancar amb grans rocs el pas fronterer del Coll del Banyuls 

El grup Esborrem la frontera l'havia obert aquest cap de setmana 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Banyuls de la Marenda (Albera marítima, Costa Vermella, Rosselló, comtat de Peralada) 23/01/2023.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, les autoritats franceses han tornat a tancar amb grans roques el pas fronterer del Coll de Banyuls, que uneix l'Alt Empordà amb Banyuls de la Marenda (Albera marítima, Costa Vermella, Rosselló, comtat de Peralada), a la Catalunya Nord.  

La nit de divendres a dissabte, el grup Esborrem la frontera va anar fins al pas amb maquinària per retirar els grans rocs que impedien la circulació. Una roca va ser portada a Espolla (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) per ser exposada durant la Fira de l'Oli i l'Olivera que es va celebrar durant el cap de setmana. 

Després d'alliberar la via, aquest dilluns al matí les màquines enviades pel prefecte dels Pirineus Orientals han tornat a col·locar una fila de blocs de pedra per barrar-ne el pas.  

El Coll de Banyuls ja porta dos anys tancat i les veïnes i els veïns de municipis de l'Alt Empordà i de la Catalunya del Nord reclamen des aleshores al Govern francès que reobrí els camins secundaris de la frontera per no haver de fer tants quilòmetres de volta. 

La reobertura del pas del Coll de Banyuls, conjuntament amb altres passos fronterers pirinencs, va ser un dels temes que es va tractar durant la cimera hispano-francesa que es va fer a Barcelona el passat dijous. El Govern francès no té intenció de reobrir-los. 

Després que la nit del divendres a dissabte es reobrís el pas de coll de Banyuls, alguns dels activistes van portar una de les pedres fins a Espolla, on la van exposar a la Fira de l'Oli i l'Olivera que es feia dissabte i diumenge 21 i 22 de gener. La roca es va convertir en un element reivindicatiu i es va omplir d'escrits de gent que reclamava mantenir aquesta via oberta. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada