dissabte, 3 de desembre del 2022

Germinal García Campos

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 3 de desembre de 1924 neix al barri de Gràcia de Barcelona l'anarquista, anarcosindicalista i lluitador antifranquista Germinal García Campos 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda, establert pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Germinal García Campos: El 3 de desembre de 1924 neix al barri de Gràcia de Barcelona l'anarquista, anarcosindicalista i lluitador antifranquista Germinal García Campos. El seu pare es deia Antonio García Dávila, jornaler, i la seva mare, Donata Campos Rodríguez. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camps de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), establert pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Al camp una dona de ciutadania britànica s'ocupava dels joves refugiats. 

En 1939, amb el triomf franquista, passà a França i va ser internat al camp de concentració d'Argelers, on una dona de ciutadania britànica s'ocupava dels joves refugiats.  

Després s'embarcà com a polissó al vaixell mercant danès Kitty Skov, que feia la travessia entre la República francesa i Amèrica. Un cop descobert, aconseguir seguir el viatge cap a Nova York (Nova York, EUA), on gràcies al seu domini de la llengua francesa va poder restar-hi un temps fent-se passar per súbdit francès.  

Poc després retornà a l'Hexàgon francès, on començà a militar en el Moviment Llibertari Espanyol en l'Exili a París (Illa de França) i en la lluita antifranquista.  

El 4 de juliol de 1955 es casà a París amb María Josefa París Cambil.  

Durant els anys cinquanta i seixanta del segle XX fou un membre força actiu de les JoventutsLlibertàries --va ser nomenat secretari de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL) de París-- i de la Federació Local de París de la Confederació Nacional del Treball en l'Exili (CNT-AIT).  

En 1960, abans de la visita d'Estat a París del primer ministre de la URSS, Nikita Khrusxov, va ser deportat temporalment amb altres companys llibertaris i de l'esquerra comunista, amb altres companys, a l'illa de Còrsega.  

El seu domicili parisenc sempre va està obert per als companys que arribaven fugits de l'Espanya franquista i en diverses ocasions Francesc Sabaté Llopart (El Quico) va fer servir el seu pis del número 12 del carrer Lancry. En 1964 l'activista llibertari Stuart Christie passà algunes nits en aquest pis, ja que ell participà en les activitats del grup llibertari de resistència antifranquista Defensa Interior (DI), organitzat conjuntament per la CNT-AIT, la FAI i la FIJL.  

El seu último domicili va ser a Reuil-Malmaison (Hauts-de-Seine, Illa de França). 

Germinal García Campos va morir el 12 de maig de 2011 a la Clínica Val d'Or de Saint-Cloud (Hauts-de-Seine, Illa de França) i fou incinerat cinc dies després.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada