divendres, 9 de desembre del 2022

Antonio Silvestre Franco

Notícia del nomenament de Antonio Silvestre Franco com a conseller cenetista de l'Ajuntament de Sabadell apareguda en el diari barceloní "La Vanguardia" del 18 d'octubre de 1936

Notícia del nomenament de Antonio Silvestre Franco com a conseller cenetista de l'Ajuntament de Sabadell apareguda en el diari barceloní La Vanguardia del 18 d'octubre de 1936


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 9 de desembre de 1913 neix a La Ñora (Múrcia) l'anarquista i anarcosindicalista Antonio Silvestre Franco 

Militant de les Joventuts Llibertàries i la CNT-AIT, entre el 17 d'octubre de 1936 i el 3 de març de 1937 fou conseller cenetista de l'Ajuntament de Sabadell 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració establerts pel Govern francès, presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Antonio Silvestre Franco: El 9 de desembre de 1913 neix a La Ñora (Múrcia, Múrcia) --algunes fonts citen erròniament a Sabadell (Vallès Occidental)-- l'anarquista i anarcosindicalista Antonio Silvestre Franco. El seu pare es deia Pedro Silvestre i la seva mare, Carmen Franco.  

Des de molt jove milità en les Joventuts Llibertàries i en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Sabadell (Vallès Occidental) i treballà com a obrer tèxtil en aquesta ciutat.  

Amb l'aixecament militar feixista de 1936 va ser nomenat, juntament amb Joan Geniva Giménez, membre del «Comitè Local de Defensa - Milícies Antifeixistes» local, creat el 23 de juliol d'aquell any a Sabadell, en representació de la CNT-AIT.  

Entre el 17 d'octubre de 1936 i el 3 de març de 1937 fou conseller cenetista de l'Ajuntament de Sabadell, on ajudà Bru Lladó Roca en la Comissió d'Economia.  

Durant el conflicte bèl·lic es va enrolà com a voluntari en la «Columna Durruti» i el maig de 1937 arribà a Reus (Baix Camp).  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració establerts pel Govern francès, presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'instal·là a Seta (Erau, Occitània) i treballà com a descarregador als molls.  

Milità en la CNT en l'Exili i en Força Obrera (FO). En 1962 va ser nomenat secretari de l'Aliança Sindical Espanyola (ASE) --Unió General de Treballadors (UGT), Sindicat de Treballadors Bascos (STB) i CNT-- de Seta. La seva companya fou Ana García.  

Antonio Silvestre Franco va morir el 30 de juliol de 1991 a l'Hospital de Seta a resultes d'una intervenció quirúrgica.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada