dimecres, 30 de novembre del 2022

Stop JJOO es penja d'un telecadira de La Molina per denunciar el "malbaratament" del Govern de la Generalitat a les estacions d'esquí



Stop JJOO es penja d'un telecadira de La Molina per denunciar el "malbaratament" del Govern de la Generalitat a les estacions d'esquí 

Els complexos hivernals del Pirineu gestionats per la Generalitat de Catalunya continuen rebent grans quantitats de diner públic per millorar les instal·lacions i reforçar la producció de neu artificial com a única opció per garantir la seva viabilitat en un context d'emergència climàtica 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Molina (Alp, Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya) 30/11/2022.- Llegim a Directa que Stop JJOO es penja d'un telecadira de La Molina (Alp, Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya) per denunciar el "malbaratament" del Govern de la Generalitat a les estacions d'esquí. Els complexos hivernals del Pirineu gestionats per la Generalitat de Catalunya continuen rebent grans quantitats de diner públic per millorar les instal·lacions i reforçar la producció de neu artificial com a única opció per garantir la seva viabilitat en un context d'emergència climàtica. 

Sembla que la candidatura als Jocs Olímpics d'hivern Pirineus-Barcelona 2030 hagi quedat definitivament enterrada, però l'aposta de les institucions catalanes per continuar injectant diners públics a les estacions d'esquí del Pirineu segueix més viva que mai. Per aquest motiu, la plataforma Stop JJOO ha volgut reaparèixer a l'estació pública de La Molina, on han dut a terme una acció que ha consistit a penjar d'un telecadira una pancarta on es podia llegir Subvencionar neu, assecar el País. En un comunicat de premsa, denuncien el "malbaratament d'aigua i d'energia que suposa la producció de neu artificial" i contraposen aquesta mesura per satisfer una activitat d'oci, a les restriccions d'aigua que ha decretat el Govern de la Generalitat a la conca Ter-Llobregat, la mateixa a la qual pertany parcialment l'estació d'esquí ceretana. 

Precisament aquests dies, les estacions d'esquí del Pirineu català estan treballant a contrarellotge per garantir l'obertura de les instal·lacions coincidint amb el pont de desembre. La manca de precipitacions abundants ha provocat que els canons de producció de neu artificial estiguin funcionant a ple rendiment com a única mesura possible per garantir uns gruixos mínims que permetin l'inici de la temporada turística. Cal tenir en compte que la producció de neu artificial requereix una gran demanda d'aigua que tot i provenir majoritàriament d'embassaments construïts per les mateixes estacions, redueix substancialment la quantitat d'aigua que va a parar a les reserves hídriques. 

L'estació de La Molina, juntament amb la de Vallter, Vall de Núria, Espot, Port Ainé i Boí Taüll, forma el conglomerat de sis complexos rescatats per la Generalitat i mantinguts per l'empresa pública Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) amb diners de les contribuents. En el seu cas, l'any 2021 va fer una despesa de 217.838 metres cúbics d'aigua per a la fabricació de neu artificial gràcies als 507 canons dels quals disposava aleshores. Així ho desvelen les seves pròpies dades, que apunten que per cada metre cúbic d'aigua invertit es fabriquen 1,9 metres cúbics de neu artificial, el que suposa que cada aparell expulsa aproximadament 228 litres d'aigua per minut de funcionament. 

A totes les dades de consum d'aigua per a la producció de neu, cal sumar-li l'energia elèctrica que suposa engegar tota aquesta maquinària així com els remuntadors i la resta d'instal·lacions. A La Molina, el consum del 2021 va ser de 5.337.385 quilowatts hora, tenint en compte que el consum mitjà estimat dels canons és d'uns 30 kWh per produir un metre cúbic de neu. Des d'Stop JJOO consideren que no és tolerable aquests consums "en un moment de greu situació de crisi energètica i de recursos a escala mundial i on al Pirineu l'emergència climàtica està reduint la precipitació i augmentant la temperatura, reduint-s'hi els períodes hivernals". 

Una nova pista per 3,5 milions d'euros 

Entre els mesos de maig i octubre, sense fer molt de soroll, però aixecant molta polseguera pel treball de les màquines, La Molina ha habilitat de nou l'antiga pista Barcelona amb unes obres que han costat 3,5 milions d'euros. El director de l'estació d'esquí, Xavier Perpinyà, donava les dades a la premsa el passat 2 de novembre des del bell mig de la pista: 4.750 metres de longitud, 859 metres de desnivell, 73 canons de fabricació de neu artificial i homologada per competicions. Amb les primeres neus, no queda rastre del procés de construcció, però aquest ha suposat talar arbres, aixecar i remoure el sòl per soterrar canonades d'aigua i línies elèctriques, entre altres treballs amb un impacte ambiental considerable. Aquesta nova pista està en procés d'homologació per part de la Federació Internacional d'Esquí (FIS), la qual cosa permetria a la Molina organitzar proves en la modalitat de descens i supergegant fins al més alt nivell, incloses copes del món o competicions olímpiques. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada