dissabte, 15 d’octubre del 2022

Protesta estudiantina pels casos d’assetjament sexual a la UdG i el sistema patriarcal hegemònic

El rector de la UdG, Quim Salvi, dialogant amb les protestants a l'entrada de l'Aula Modest Prats.

          El rector de la UdG, Quim Salvi, dialogant amb les protestants a l'entrada de l'Aula Modest Prats


Protesta estudiantina pels casos d'assetjament sexual a la UdG i el sistema patriarcal hegemònic 

Quatre noies es van concentrar amb una pancarta fora l'Aula Modest Prat per esperar al rector 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 15/10/2022.- Llegim al Diari de Girona que abans de començar l'acte de la inauguració del curs 22-23 a la Universitat de Girona, quatre noies estudiants, tapades de cap a baix per no ser reconegudes, s'han plantat davant la porta de l'Aula Modest Prat amb una pancarta que posava «UdG Còmplice. Encobridors i assetjadors exposats i expulsats». Tot això, pels casos d'assetjament sexual que han denunciat diverses estudiants i que, tot i les múltiples protestes que s'han fet, han quedat tancats. 

Quan el rector de la UdG, Quim Salvi, ha arribat a l'Aula Modest Prat s'ha aturat un moment a dialogar amb les estudiants protestants. Durant l'acte, també ha donat la paraula a les estudiants que han fet aquesta protesta. No va ser cap de les quatre noies que aguantava la pancarta la que ha sortit a parlar, ja que «volen mantenir-se en l'anonimat per protegir-se i per por a les represàlies». Així, ha estat una representant de les estudiants la que va pujar a l'escenari. Durant el discurs va afirmar que no només s'han produït casos d'abús sexual, sinó també «altres pràctiques», com abús de poder o «mirades». Davant tot això, va afirmar que es feia el «silenci» i que això era una «realitat innegable de la societat patriarcal en la qual vivim». En aquest sentit, ha explicat que moltes persones es «tapen la boca» davant aquestes situacions i això deixa a les víctimes a «l'estacada». Per això, va manifestar la necessitat de «renovar» els protocols sobre els assetjaments sexuals. 

Per la seva part, Salvi va agraïr la protesta, apuntant que tothom té dret a ser escoltat. A més, va dir que la lluita de la comunitat és la de la igualtat de gènere, per la qual cosa és una situació que «preocupa». Per això, «hem aprovat un nou pla d'igualtat de gènere» perquè «aquestes coses no s'amaguen». 

A part d'aquesta pancarta que van portar les quatre noies emmascarades mentre esperaven al conseller d'Educació de la Generalitat i al rector de la UdG, també es es van fet pintades a la façana de la facultat d'Educació, al costat de la plaça Sant Domènec. Una de les pintades deia «Volem professors, no assetjadors», i l'altre «Rector encobridor, denuncia o dimissió».  

Al llarg del matí, la brigada municipal es va encarregar d'esborrar aquestes pintades. De fet, no es el primer cop que apareixen escrits d'aquest estil. 

Un dels últims casos que es van produir sobre assetjament sexual a la UdG va ser al mes de setembre de l'any passat. En uns tuits, dues noies afirmaren que un professor de Filosofia era un «assetjador sexual» i que «totes les estudiants de la Facultat de Lletres o hem patit o coneixem algú que ha patit el seu assetjament». El cas, que va crear molt de rebombori, no va prosperar i va quedar tancat durant el mes d'abril. La investigació interna va concloure, segons una resolució firmada pel mateix rector, que «la Comissió no ha trobat evidències de l'assetjament sexual imputat». 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada