dissabte, 15 d’octubre del 2022

Projecten a la catedral de Girona consignes contra el projecte del gasoducte MidCat

La projecció del gasoducte a la catedral de Girona

                                                La projecció del gasoducte a la catedral de Girona


Projecten a la catedral de Girona consignes contra el projecte del gasoducte MidCat 

Una trentena de persones van mostrar el seu rebuig amb pancartes i bengales des del pont de Sant Agustí 

Un acte a Perpinyà mobilitza l'oposició al MidCat a les dues bandes del Pirineu Oriental contra una obra que valoren com un atemptat climàtic 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 15/10/2022.- Llegim al portal El Gerió Digital que la Xarxa per la Justícia Climàtica, la Plataforma Resposta al MidCat i Girona pel Clima, van dur a terme una acció de projecció a Girona la nit d'ahir per reiterar l'oposició a la continuació del gasoducte Midcat, des de la comarca de la Selva vers la frontera, i a qualsevol infraestructura gasística, com a part de la campanya europea #FreeFromGas. Armats amb pancartes i bengales van cridar consignes des del pont de Sant Agustí mentre projectaven a la catedral el lema Actuem ja, el temps s'acaba i el dibuix d'unes canonades entorn el campanar de la catedral, que simbolitzaven "ofegar" el monument. 

Una setmana després de la cimera hispanogermana on va acudir el bundeskanzler Olaf Scholz, en la que es pretenia aconseguir un acord per invertir en aquesta infraestructura; i en el marc de la trobada de moviments per la justícia climàtica #RecuperemElFutur, reclamen que s'inverteixi en solucions a mitjà i llarg termini en el marc d'una transició energètica real que doni resposta a la crisi climàtica. 

"En aquest context d'emergència climàtica, Sánchez i Scholz, però també Europa, han d'abandonar projectes especulatius que pugen la factura de la llum i que enriqueixen encara més a les grans empreses energètiques. Perquè les famílies puguin arribar a final de mes, i per arribar a la neutralitat de carboni l'any 2050, és necessari transitar ja cap a energies renovables i sistemes energètics justos que respectin el territori i les persones. Ens hi juguem el futur", ha declarat Jordi Mateu, portaveu de la campanya Resposta Midcat. 

El posicionament es basa en recents informes tècnics i científics que demostren que una infraestructura com el MidCat no és necessària per a substituir la dependència del gas rus. A més, conclouen que l'única manera d'evitar crisis energètiques en el futur és invertir en energies renovables, i que Enagas s'ha beneficiat d'una estratègia de suposada 'seguretat i diversitat de subministrament' per a construir i ampliar infraestructura gasística que ha causat una pujada de la factura de la llum dels consumidors. 

"L'oposició al MidCat no sorgeix només del territori, ja fa temps que la comunitat científica està advertint de la necessitat d'un canvi en polítiques energètiques que doni per finalitzada l'etapa dels combustibles fòssils, que provoquen incendis, inundacions i innombrables costos per a la població. Instem als governs espanyol, català i a la Unió Europea a defensar els interessos comuns per sobre dels particulars i a oposar-se a projectes com el MidCat que posen en perill el nostre futur", ha declarat Jordi Mateu. 

Finalment, membres de la Xarxa per la Justícia Climàtica han reafirmat la seva determinació en continuar mobilitzant-se fins a aconseguir una transició energètica justa, i anuncien futures accions mentre segueixi sobre la taula la idea de construir qualsevol altra infraestructura gasística. 

Sánchez, Scholz i Costa insisteixen en la necessitat del MidCat 

Llegim a El Periódico que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va reclamar ahir divendres juntament amb el canceller alemany, Olaf Scholz, i el primer ministre de Portugal, António Costa, la «gran importància» d'«accelerar» la «construcció d'interconnectors energètics» dins la Unió Europea a través del gasoducte MidCat per garantir «la seguretat del subministrament» a la Unió Europea. Aquesta infraestructura, que hauria de connectar amb l'Hexàgon francès des del Principat de Catalunya, compta amb l'oposició del president de la República Francesa, Emmanuel Macron. 

Sánchez ha viatjat a Berlín, on ha mantingut una trobada amb els seus homòlegs, a una setmana de la cimera de líders de la UE a Brussel·les per decidir sobre mesures d'intervenció en el mercat energètic, en el marc del qual s'estudia estendre l'«excepció ibèrica» a la resta de la UE, mentre que l'Estat espanyol i Portugal també reivindiquen recuperar el projecte de gasoducte MidCat malgrat les reserves de l'Estat francès. 

En un comunicat conjunt dels Governs dels tres Estats, han reconegut «la importància de diversificar les fonts d'energia per garantir la seguretat del subministrament d'Europa». En aquest context, han destacat la «gran importància d'accelerar la construcció d'interconnectors energètics» dins la Unió Europea, incloent corredors de gas aptes per transportar hidrogen renovable i, així mateix, han acordat «fer un seguiment conjunt d'aquesta qüestió». 

Durant la trobada, els tres mandataris han coincidit en la importància de «donar respostes europees comunes i urgents als desafiaments derivats dels alts preus de l'energia». Per això, han assenyalat que l'EU Green Deal és «essencial per combatre el canvi climàtic i accelerar la transició cap a una economia lliure de CO2 abans del 2050». 

Això comportaria, han explicat els tres mandataris, la reducció de la dependència dels combustibles fòssils mitjançant l'expansió de les energies renovables, cosa que «contribueix també de manera decisiva a la nostra seguretat», segons el comunicat conjunt. Així mateix, els tres governants han reafirmat el seu infrangible suport a Ucraïna «durant el temps que sigui necessari» i han centrat el seu diàleg en l'actual situació de seguretat a la Unió Europea per «la guerra d'agressió de Rússia». 

La plataforma contra el gasoducte transfronterer MidCat diu que és "una obra absurda" 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la plataforma contra el gasoducte transfronterer MidCat s'ha reactivat a banda i banda de la frontera del Pirineu Oriental, la qual adverteix que es mobilitzarà per impedir que la interconnexió sigui una realitat i lamenten les pressions del Parlament Europeu i dirigents com el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, o el canceller alemany, Olaf Scholz, per tirar endavant el projecte.  

El dimecres, les entitats opositores de la Catalunya Nord i les de les comarques gironines han fet una roda de premsa per mostrar l'oposició a la canonada i han assegurat que els arguments són "exactament els mateixos" que van acabar amb la retirada del projecte el 2020. "És innecessari, absurd i un atemptat climàtic", ha afirmat Philippe Assens. 

La plataforma opositora reneix, tot i que afirmen que haurien preferit no haver-ho de fer. Ja es va constituir: "Després del rellançament del projecte del gasoducte transfronterer per part del Parlament Europeu, el col·lectiu No al Midcat es reactiva". La plataforma aplega entitats, administracions i partits polítics que fa cinc anys es va oposar al projecte, que va quedar estancat el 2019 i va deixar de ser una infraestructura estratègica per al Parlament Europeu el 2020. Ara, els portaveus Philippe Assens, Eric Lebalier i Barbara Schmitt insten a refermar l'oposició a la canonada i asseguren que els arguments són "exactament els mateixos". 

L'oposició al MidCat considera que l'únic motiu per desenterrar el projecte és el canvi geopolític arran de la guerra a l'Est d'Europa i els problemes d'abastament energètic, sobretot al Nord d'Europa. Això, però, creuen que no justifica una obra faraònica, "absurda", econòmicament insostenible i que qualifiquen de "climaticidi". 

Plataforma de Resposta Midcat i Non au gazoduc transfrontalier avisen que estan atents als següents passos i que, si es confirma que el projecte tira endavant, passaran a l'acció.  

La roda de premsa de dimecres arriba pocs dies després que el president de la República Francesa, Emmanuel Macron, anunciés una reunió amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i el primer ministre portuguès, Antonio Costa, per parlar sobre el MidCat. Per ara, el president Macron no sucumbeix a les pressions (també del Parlament Europeu i del canceller alemany) i manté el 'no' a la infraestructura. 

Barbara Schmitt també ha instat el president del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, a explicar públicament per què ERC ha canviat d'opinió en relació al gasoducte: "ERC figura com a entitat adherida a la Plataforma Resposta al Midcat de fa cinc anys i ara hi està a favor, què ha canviat a banda de la situació política". 

Entre els arguments que despleguen per oposar-se a la interconnexió hi ha que consideren que és un atemptat climàtic i una infraestructura "inútil". Schmitt ha remarcat que a banda i banda del Pirineu ja s'hi han viscut altres interconnexions fetes amb "mentides", com la MAT, i subratlla que la població no s'ha de deixar enganyar per dirigents polítics que afirmen que són necessàries: "Al Sud del Pirineu en saben molt de fer grans infraestructures que no serveixen per a res". 



La roda de premsa d'aquest dimecres  a Perpinyà.

                                        La roda de premsa d'aquest dimecres a Perpinyà.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada