dimarts, 13 de setembre del 2022

La denominada Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya anuncia que una família denunciarà al director de l’Escola Vedruna de Palamós contra el conseller d’Educació per la retirada del 25% de castellà

Ana Losada, presidenta de la denominada Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya, anuncia que una família denunciarà al director de l'Escola Vedruna de Palamós contra el conseller d'Educació de la Generalitat per la retirada del 25% de castellà 

El responsable de l'únic centre educatiu de les comarques gironines que aplicava la quota confia en l'aval del Departament d'Educació 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) 13/09/2022.- Llegim al Diari de Girona que dues setmanes després que el Departament d'Educació de la Generalitat comuniqués a l'Escola Vedruna de Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), un dels 27 centres educatius catalans que fins ara aplicava el 25% de castellà per resolució judicial, que aquest curs no ho haurà de fer, la família que havia sol·licitat l'aplicació de la quota es prepara per a emprendre mesures legals, tant contra la direcció del centre educatiu com contra el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. 

La presidenta de l'Assemblea per una Escola Bilingüe a Catalunya, Ana Losada, assegura que «en els propers dies la família presentarà una denúncia per via penal contra la direcció del centre educatiu» perquè, segons defensa, la retirada de les mesures cautelars és «il·legal». En aquest sentit, Losada sentencia que «cap resolució judicial es pot retirar sense una autorització de la Justícia».  

El grup esmentat, que vehicula els recursos de les famílies del 25% de castellà i els proporciona assessorament legal, també ha amenaçat amb més accions penals.  

D'una banda, el grup assenyala que està «valorant» presentar una denúncia contra la Fundació Vedruna Catalunya, així com també anuncia que vol emprendre mesures penals contra el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.  

A més, sosté que han informat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre els centres educatius que estan «incomplint» la mesura. 

Per la seva banda, el director de l'Escola Vedruna de Palamós, Mario Mercader, defensa que segueixen les directrius del Departament d'Educació de la Generalitat i recorda que «sempre» han «acatat» les instruccions que se'ls han donat, des de l'aplicació de les mesures cautelars a la seva retirada. L'Escola Vedruna de Palamós era l'únic centre educatiu de les comarques gironines que aplicava la quota de castellà. Tot i això, Mercader reconeix que ara es troben en un «atzucac». «El Departament d'Educació ens diu una cosa, les antigues mesures cautelars una altra i la resta de pares i la pròpia Fundació Vedruna Catalunya, com a escola catalana, defensen que hi ha d'haver una directriu comuna en tots els centres educatius i que el 25% de castellà no té raó de ser». Amb tot, reclama que els «professionals de l'ensenyament han de ser els responsables de prendre les decisions pedagògiques sobre l'aprenentatge de les llengües, enlloc que siguin els jutges». En aquest sentit, Mercader assenyala que «el criteri dels docents ha de decidir com s'organitza la immersió lingüística» i defensa que «el treball de les llengües s'ha d'adaptar al context de cada centre educatiu, perquè no és el mateix Palamós que l'àrea metropolitana de Barcelona». No obstant, Mercader assegura que «algú haurà de pensar com solucionar el problema».  

Davant l'amenaça de la denúncia per part de la família, confessa que «espero que el Departament d'Educació m'avali quan arribi el moment».  

En ser preguntat pel Diari de Girona, el Departament d'Educació assegura que «la normativa vigent protegeix els centres educatius perquè el responsable dels projectes lingüístics és el Departament». En aquest sentit, sosté que «el Decret i la Llei aprovats no permeten aplicar aquestes sentències i mesures cautelars, tal i com admet el mateix TSJC i com hem comunicat als centres i al propi tribunal». 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada