dissabte, 2 de juliol del 2022

La setena onada de covid-19 amenaça les vacances d’estiu

La setena onada de covid-19 amenaça les vacances d'estiu 

La presidenta del Comitè Científic Assessor de la Generalitat aposta per posar la quarta dosi de la vacuna als majors de 80 anys 

Des de Catalunya es demana avançar la vacuna a la gent més gran de 80 anys 

El Departament de Salut de la Generalitat insta a «revalorar» administrar la quarta dosi al col·lectiu per protegir-s'hi de la pujada de la incidència de covid-19 

La vacunació contra el covid-19, estancada a la Regió Sanitària de Girona des de fa mesos 

Menys de la meitat de la població de menys de 50 anys té la dosi de reforç, malgrat la crida del Departament de Salut només un de cada tres nens de 5 a 11 anys té la primera dosi i un de cada quatre, la pauta completa 

L'Alt Empordà registra més ingressos per covid-19 que la mitjana catalana tot i tenir menys casos detectats 

Des del març del 2020 a l'abril de 2022 la comarca va tenir un comportament diferent de la resta del Principat de Catalunya 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 02/07/2022.- L'inici de l'estiu ha coincidit amb un augment dels contagis de covid-19 que no es donava des de principis de març i que confirma, com assenyalen diversos experts, l'arribada de la setena onada. La presidenta del Comitè Científic Assessor de la Generalitat contra la covid-19, Magda Campins, ha apostat per posar ja la quarta dosi de la vacuna a majors de 80 anys i als usuaris de residències i ha assenyalat que no veu "massa sentit a haver d'esperar a la tardor". 

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Campins ha considerat que la quarta dosi no és necessària per a tota la població, però ha incidit en la importància que té per als col·lectius vulnerables i ha recomanat a les persones a partir de 60 anys i amb altres patologies que tornin a posar-se la mascareta en espais interiors. La presidenta del Comitè Científic Assessor ha descartat tornar a les restriccions perquè, per ara, "epidemiològicament no és necessari", un punt de vista amb el qual coincideix el cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, que assenyala que la major part dels casos seran lleus. 

Trilla sí que ha avisat que l'augment dels contagis i la coincidència amb les vacances del personal sanitari faran que calgui desprogramar activitat assistencial un altre cop, i ha indicat que, segons les previsions del BIOCOMSC, "fins ben entrat el mes de juliol no arribarem al màxim" de casos. L'augment de contagis de covid-19 ja es fa notar als centres hospitalaris de Barcelona com a l'Hospital del Mar, on hi ha dues plantes senceres dedicades a pacients amb el virus i a urgències s'acumulen els pacients als passadissos.  

Segons les darreres dades del Departament de Salut publicades el diumenge, per ara hi ha 1.762 hospitalitzats per covid-19 al Principat de Catalunya. 

Des de Catalunya es demana avançar la vacuna a la gent més gran de 80 anys 

El Departament de Salut de la Generalitat ha demanat al Ministeri de Sanitat del Govern espanyol que estudiï avançar la quarta dosi de la vacuna contra el coronavirus-19 als més grans de 80 anys. Així ho va explicar ahir el conseller Josep Maria Argimon en roda de premsa. Segons va detallar, s'ha instat la Comissió de Salut Pública a «revalorar» la possibilitat d'administrar la quarta dosi a aquest col·lectiu abans de la tardor per protegir les persones de 80 anys o més. 

El conseller Argimon va precisar que aquesta va ser la raó per la qual es va reunir fa dos dies el Comitè Científic Assessor contra la Covid-19, presidit per Magda Campins, amb qui el president del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), Jaume Padrós, va coincidir a reclamar que es posi aquesta dosi de la vacuna als més vulnerables. 

Tal com va explicar fa una setmana Campins, l'aposta és aplicar ja la quarta dosi contra la covid-19 a totes aquelles persones més grans de 80 anys. 

La vacunació contra el covid-19, estancada a la Regió Sanitària de Girona des de fa mesos 

Llegim al Diari de Girona que després de setmanes d'estabilització i amb tendència a la baixa, els casos de coronavirus-19 han experimentat un fort augment al Principat de Catalunya la darrera setmana. Els principals motius són que les variants d'òmicron estan guanyant terreny i s'estan produint moltes reinfeccions, segons apunten experts. 

A la Regió Sanitària de Girona, pràcticament la meitat dels últims casos detectats corresponen a la població de més de 60 anys. Les fortes pujades de transmissió en aquests grups d'edat poden estar associades a pèrdues d'immunitat, possiblement per les noves variants, i també cal tenir present que ja fa cert temps que van rebre la dosi de reforç. 

Malgrat tot, la vacunació d'aquestes dosis no està avançant en termes generals, sinó que fa mesos que està estancada, sobretot en la població de menys de 50 anys. De fet, el cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, ha reconegut en una entrevista a Agència Catalana de Notícies que la situació de la setena onada de covid-19 preocupa als sanitaris. A més, assenyala que si el percentatge de vacunació de la tercera dosi fos com el de la primera i segona, «la magnitud d'aquesta onada hauria sigut notablement inferior». 

En referència a això, les dades a la Regió Sanitària de Girona fa mesos que estan estancades. En el cas de la dosi de reforç, menys de la meitat de la població de menys de 50 anys la té. El percentatge va disminuint a mesura que baixa l'edat. D'aquesta manera, el percentatge en la població de 40 a 49 anys és del 45,3%, en els gironins de 30 a 39 anys és del 28,8%; en la població de 20 a 29 anys, del 21,4% i, la resta, està per sota del 4%. 

En el cas de la dosi de reforç, menys de la meitat de la població de menys de 50 anys la té, i el percentatge va disminuint a mesura que baixa l'edat 

Experts alerten que, mentre el Govern espanyol planteja administrar la quarta dosi a partir de la tardor, encara hi ha molta població que no té ni la tercera. I, encara més, hi ha part de la població que encara no ha iniciat la vacunació. Aquest fet s'evidencia en els nens de 5 a 11 anys, ja que només una tercera part té la primera dosi, la mateixa dada que a principis d'any. I només una quarta part té la pauta completa. 

És per això que, aquesta setmana, el Departament de Salut fa una crida perquè la població que no té la dosi de reforç es vacuni, també per protegir els més vulnerables. Cal recordar que l'explosió de contagis de la sisena onada va deixar moltes persones contagiades, sobretot joves. Fins ara, una part important d'aquestes persones no ha pogut rebre la tercera dosi perquè, per protocol, cal esperar-se com a mínim cinc mesos per tornar-se a vacunar contra la covid-19. Ara que ha passat aquest temps, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha fet una crida perquè aquells que no s'hagin reinfectat en aquest període agafin hora per rebre la tercera dosi. El percentatge de reinfeccions en persones joves se situa quasi en un 25%, mentre que en els majors de 50 és d'aproximadament el 10%. 

Casos en augment 

De forma paral·lela, els casos positius segueixen en augment. Les últimes dades mostren que es manté la tendència en ascens dels casos positius de covid-19, que ja representen el 60% de les infeccions circulants. 

Científics han mostrat que els estudis d'anàlisi de les variants constaten que la variant BA.5 està guanyant terreny a la resta. Les prediccions situen un escenari on s'arribarà al pic de contagis entre la segona i la tercera del juliol, a falta de concretar-ho durant la setmana que ve, amb les dades ja seqüenciades un cop passat el pont de Sant Joan. 

Pel que fa a les visites a l'atenció primària, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha recalcat que cada vegada van més en augment. En aquest sentit, demana que totes aquelles visites per simptomatologia lleu, en persones no vulnerables o menors de 60 anys i que no mostrin quadre clínic greu, és recomanable no fer-les, quedar-se a casa i fer un tractament simptomàtic. 

Com a bona notícia, la xifra de persones ingressades crítiques per coronavirus-19 se situa en «mínims històrics» i la de les hospitalitzades està estables. 

Les i els sanitaris no descarten que s'hagi de tornar a reprogramar l'activitat 

Pel que fa a l'activitat mèdica, el cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic ha reconegut en una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies que degut a la pressió assistencial i a les nombroses baixes de personal dels hospitals pels contagis hauran de desprogramar cites mèdiques. «Si falla algun anestesista, infermera d'UCI, neuròleg o neurocirurgià, jo no el puc substituir. Intentarem fer la nostra feina cada dia el millor possible. Ara bé, és molt probable que haguem de desprogramar alguna cosa». Aquesta problemàtica va lligada amb la manca de personal sanitari, fet denunciat des de fa mesos pels sindicats. És per això que quan hi ha una baixa, no es pot cobrir.  

El president del Col·legi de Metges de Girona, Josep Vilaplana, ha alerat recentment al Diari de Girona que aquest estiu hi haurà serveis que potser no funcionaran per la manca de professional. 

L'Alt Empordà registra més ingressos per covid-19 que la mitjana catalana tot i tenir menys casos detectats 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, l'Alt Empordà va registrar del març del 2020 a l'abril del 2022 més ingressos per covid-19 que la mitjana catalana, tot i tenir menys casos detectats. Així es desprèn de les últimes dades analitzades a través de l'Observatori INDIKA de la Fundació Salut Empordà. En concret, durant aquest període la comarca va tenir 28.503 casos, per sota dels 29.821 de la Regió Sanitària de Girona o els 30.537 del Principat de Catalunya. En canvi, la taxa d'ingressos per 100.000 habitants va ser major: 1.342 a l'Alt Empordà; 1.065 a la Regió Sanitària de Girona i 1.196 al Principat de Catalunya. Tot i això, la taxa de defuncions va ser menor: 235 a l'Alt Empordà, 282 a la Regió Sanitària de Girona i 343 al Principat de Catalunya. D'altra banda, les dades revelen que hi ha un major nombre d'ingressos entre persones pacients més grans de 40 anys per la covid-19 i en homes. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada