dijous, 14 de juliol del 2022

La dura persistència del covid-19 en mainada i adolescents de la Regió Sanitària de Girona

La dura persistència del covid-19 en mainada i adolescents de la Regió Sanitària de Girona 

El covid-19 persistent se sol manifestar a través de brots, que poden ser incapacitants, i un dels símptomes més complexos de tractar és el mal de cap per la manca de tractament 

La Generalitat de Catalunya es plantejaria recuperar la mascareta en interiors si el nombre d'ingressos per covid-19 a les UCI arriba als 150 

Vuit de cada deu afectats són dones 

Estudis científics assenyalen que entre el 10 i el 20% de les persones contagiades de covid-19 presenten seqüeles 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 14/07/2022.- Llegim al Diari de Girona que tot i que la mainada i adolescents han sigut els menys damnificats per la pandèmia i, generalment, han passat la malaltia de forma asimptomàtica o lleu, n'hi ha que no s'han deslliurat de patir el covid-19 persistent, malaltia encara molt desconeguda i molt invisible, però que es pot convertir en un autèntic malson per als qui la pateixen. 

Encara es desconeix el temps de duració, entre molts altres aspectes, però l'any passat el Departament de Salut de la Generalitat va publicar una guia clínica pionera per atendre les persones que presenten aquesta simptomatologia i que està servint de model per a detectar les seqüeles. 

Des de fa un any, el Trueta ha creat un equip multidisciplinari d'especialistes per tractar la problemàtica en nens i adolescents de la Regió Sanitària de Girona. Abans havien d'anar a una unitat específica que s'havia creat a l'Hospital Germans Trias i Pujol o bé els derivaven a especialistes del Trueta, depenent de la patologia que tinguessin. «Ens vam adonar que calia crear un equip d'especialistes amb un pediatre referent per atendre necessitats que anaven sorgint, és per això que ens vam unificar», explica al Diari de Girona Maria Gómez, pediatra adjunta. A l'equip també hi ha Judit Salavedra, neuropsicòloga pediàtrica, i Natàlia Artigas, psicòloga pediàtrica. A més, reben el suport d'altres especialistes. 

En aquests últims mesos, s'han atès una vintena de pacients, la majoria adolescents d'entre 11 i 15 anys. Els símptomes més freqüents són fatiga i falta de concentració o l'anomenada «boira mental». La primera patologia es tracta amb rehabilitació física al Güell i Gómez destaca que «hem notat molta millora perquè van guanyant massa muscular». El segon aspecte, segons detalla Salavedra, «es tracta amb rehabilitació neuropsicològica, a través d'exercicis neurocognotius, que es poden fer des de casa, ja que molts cops ens trobàvem que quan havien de venir a la consulta no es trobaven bé». La neuropsicòloga afegeix que «hi ha casos en què la funció atencional està debilitada i fan les tasques amb lentitud». Paral·lelament, hi ha afectats que també tenen mals de caps intensos, taquicàrdies, dolors toràcics i articulars, febrícula, males digestions i pèrdua de gust i olfacte. 

«Realment hi ha símptomes incapacitants, ens trobàvem amb pacients que al principi ni es podien aixecar del llit per anar a l'institut i, si feien l'esforç, l'endemà en patien les conseqüències amb molt cansament», explica Gómez, qui concreta que la patologia se sol manifestar a través de brots tot i que la majoria d'afectats han anat millorant amb el pas del temps i, inclús, recentment han donat dues altes perquè no han aparegut símptomes durant llargues temporades. 

Importància de la teràpia 

Natàlia Artigas destaca l'afectació emocional causada pel covid-19 persistent. «Es barreja la patologia i l'adolescència, molts d'aquests joves han deixat d'anar a l'institut i s'aixecaven amb l'angoixa de no saber com es trobarien cada dia ni fins quan duraria, això crec que és el que els preocupa més», explica la psicòloga, qui afegeix que «la majoria han acabat acceptant que hi han de conviure i que hi ha coses que no podran fer, almenys durant una temporada». És per això que, des del Trueta, han organitzat teràpies grupals per fer-los acompanyament emocional a través de tècniques de relaxació, entre d'altres. Totes tres professionals es mostren esperançades i, prova d'això, és que des de fa dos mesos no han atès nous pacients. «Encara hi ha moltes coses que no coneixem, però esperem que aquesta bona dinàmica segueixi», conclouen. 

Estudis científics assenyalen que entre el 10 i el 20% de les persones contagiades de covid-19 presenten seqüeles 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, diversos estudis científics han assenyalat que al Principat de Catalunya al voltant del 10 i 20% de tota la població amb covid-19 presenta símptomes de la infecció més enllà de les quatre setmanes i una proporció menor, ho fan durant mesos. Aquestes conseqüències de la malaltia han estat considerades com a simptomatologia de covid-19 persistent. La malaltia afecta aproximadament unes 300.000 persones al Principat de Catalunya, de les quals el 80% són dones. De fet, en el cas de les persones pacients pediàtriques passa un fet similar, ja que de la vintena de persones pacients que atenen al Trueta, la majoria són noies. 

En el Primer Congrés a Barcelona dedicat a la problemàtica que s'ha fet recentment, es va destacar que entre els símptomes més comuns que presenten les persones afectades, hi ha la fatiga, el cansament extrem, l'ofec, les taquicàrdies, el dolor toràcic o el dolor articular. La coordinadora de la unitat de covid-19 persistent de l'Hospital Germans Trias i Pujol, Lourdes Mateu, recorda que no tots els casos «es comporten igual». Un altre aspecte generalitzat, però, és el desànim: «a l'inici tens l'esperança que et curaràs aviat, però quan fa dos anys que no et trobes bé, és normal que estiguis desanimat».«A més existeix una segona incertesa de no saber si et curaran o no», afegeix. En aquest sentit, també recorda que moltes d'aquestes persones poden presentar «símptomes molt inespecífics». «Com que encara hi ha professionals que no coneixen prou la malaltia, s'han sentit moltes vegades abandonats» ha afirmat. Pel que fa a les persones reinfectades pel virus --que ja tenien covid-19 persistent-- evolucionen bé i la major part «es queden igual». «Sí que hi ha un empitjorament durant la fase aguda de la nova reinfecció i després els símptomes continuen igual», detalla. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada