dimecres, 6 de juliol del 2022

Els epidemiòlegs demanen que els positius per covid-19 tornin a aïllar-s’hi

Els epidemiòlegs demanen que els positius per covid-19 tornin a aïllar-s'hi 

Recorden que la mascareta continua sent aconsellable en interiors freqüentats 

Macip avisa que els ingressats i morts per covid-19 són més del triple que ara fa un any 

L'investigador diu que la setena onada de la covid-19 ha estat invisible fins que no ha arribat als hospitals 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 06/07/2022.- Segons un despatx de l'agència EFE, la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) s'ha mostrat aquest dilluns partidària que les persones positives per covid-19 s'aïllin tot i que no tinguin símptomes o siguin lleus, i han recordat que la mascareta continua sent aconsellable en interiors freqüentats. 

Amb tots els indicadors de la pandèmia a l'alça, tant de casos com d'hospitalitzacions i ingressos a les UCI, sense oblidar les 40 morts diàries per covid-19, la SEE ha emès un comunicat en el qual fa una crida a la responsabilitat de tots els ciutadans i a les autoritats sanitàries per protegir especialment les i els més vulnerables. 

«La pandèmia encara no s'ha acabat i la responsabilitat individual és l'eina fonamental per evitar contagis i per tal que disfrutem d'un estiu tranquil», assenyalen els epidemiòlegs. 

No s'ha de baixar la guàrdia 

Així, aquests experts insisteixen que no s'ha de baixar la guàrdia i que cal continuar respectant les mesures de prevenció no farmacològiques; en aquest sentit, la SEE aconsella a la ciutadania gaudir de l'aire lliure i dels grans espais i que utilitzin la mascareta en espais interiors freqüentats, sobretot les persones vulnerables. 

«La població general juga un paper clau en la protecció de les persones de risc, per la qual cosa insten a utilitzar la mascareta quan es produeixin trobades amb individus que per les seves condicions puguin ser considerades vulnerables», remarca. 

De la mateixa manera, els epidemiòlegs sol·liciten que es concedeixi el teletreball als treballadors que resultin positius i, si no és possible, se'ls doni la baixa laboral. 

Extremar la precaució 

En general, són favorables al fet que els contagiats s'aïllin, fins i tot sense símptomes, i que extremin les mesures de precaució amb les persones convivents, com no compartir espais i utilitzar mascareta sempre que es coincideixi amb altres persones o avisar als seus contactes estrets perquè extremin les precaucions i estiguin atents al desenvolupament de possibles símptomes. 

Finalment, animen els que encara no s'han vacunat per primera vegada a fer-ho i a rebre la tercera dosi aquells que només n'hagin rebut dues, ja que, segons l'últim informe publicat pel Ministeri de Sanitat, poc més de la meitat de la població té la dosi de reforç. 

Macip avisa que els ingressats i morts per covid-19 són més del triple que ara fa un any 

Llegim a VilaWeb que fa un any, quan va començar l'estiu semblava que s'albirava un horitzó sense restriccions per la covid-19 per primera vegada gràcies a la immunitat aconseguida per gran part de la població amb la vaccinació. Tanmateix, aquestes esperances van xocar aviat amb l'expansió ràpida de la variant delta del coronavirus-19, que va disparar els casos. Enguany, i després de l'impacte de la variant òmicron coincidint amb les dates nadalenques, fa mesos que vivim sense restriccions i acceptem els casos de covid-19 com una malaltia lleu i amb una vigilància epidemiològica molt més baixa que no pas ara fa un any pel canvi de sistema, que tan sols fa proves als pacients vulnerables i a un grup sentinella de 300 persones que serveix per a extrapolar els resultats a tota la població. No obstant això, aquestes darreres setmanes les infeccions han tornat a créixer per l'expansió de la subvariant BA.5, més infecciosa, però la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va defensar que la cosa important era la gravetat de la malaltia, i que ara per ara el nombre de malalts que requerien atenció hospitalària no era alarmant. 

Doncs bé, l'investigador Salvador Macip ha avisat a Twitter que malgrat que la percepció social de la situació i les mesures que s'apliquen són molt diferents que ara fa un any --de fet, actualment són pràcticament inexistents--, la realitat als hospitals és molt pitjor. Citant les darreres dades consolidades del portal oficial del Departament de Salut català, Macip exposa que entre el 17 i el 23 de juny hi havia 1.557 ingressats amb covid-19 i que s'han mort 73 pacients amb la covid-19. En canvi, ara fa un any, la setmana que va del 16 al 22 de juny hi havia 476 ingressats i 21 morts. És a dir, a hores d'ara hi ha més del triple d'ingressats i morts que no pas aleshores, quan encara hi havia restriccions, com ara l'ús obligatori de la màscara i restriccions de cabuda. 

"No parlo de Rt, incidència acumulada a catorze dies i més xifres relacionades amb els contagis perquè no té sentit si ja no comptem els casos. La setena onada, que fa temps que surfegem, ha estat invisible fins que ens l'hem trobada als hospitals, simplement perquè no hem volgut mirar-la", reflexiona. 

En síntesi, Macip diu que la pandèmia no s'ha acabat, que el virus no és més lleu ara que fa un any i que les mesures actuals es prenen per motius socials i no pas epidemiològics. I afegeix: "Si fóssim una mica més responsables, salvaríem vides i estalviaríem patiments, sobretot de gent gran i fràgil." 

Per l'investigador, tot plegat és un cas de "populisme pandèmic": "Desitjàvem tornar a la normalitat i els polítics ens han donat el que volíem. Potser no hi havia cap més remei, però hem de ser conscients del preu que paguem." I acaba: "Que tingueu un bon estiu." 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada