diumenge, 12 de juny del 2022

Un Homenatge Nacional a Isabel Vilà i Pujol, a Guíxols

Un Homenatge Nacional a Isabel Vilà i Pujol 

El dilluns 29 d'agost a Sant Feliu de Guíxols 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Sant Feliu de Guíxols (Vall d'Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) 12/06/2022.- Segons Toni Strubell  hi haurà un important acte que tindrà lloc aquest estiu a Sant Feliu de Guíxols, concretament el dilluns 29 d'agost, a Isabel Vilà i Pujol, que va morir fa 126 anys a Sabadell. I serà del tot merescut per a qui els historiadors consideren la primera dona catalana sindicalista --en càrrecs i iniciatives-- a més de la primera dona que va ser directora d'escola a Catalunya. 

El vespre del 29 d'agost es recordarà un moment important tant per a la història de les dones catalanes com per al sindicalisme català. Farà exactament 150 anys que es va produir un fet insòlit. Contra tot pronòstic, i en un temps en què més d'un historiador ens assegura que la presència de la dona en la vida pública era "nul·la o quasi nul·la", aquesta calongina, resident temporalment a Sant Feliu de Guíxols, va fer un important discurs de tipus social davant una munió de ganxones i ganxons. Era un moment molt especial de l'anomenat Sexenni Democràtic en què es respirava llibertat i es lluitava per drets civils. L'opinió pública i l'electorat empordaneses (i catalans en general) estaven amarats d'esperit democràtic republicà i feia dos anys que la Primera Internacional (AIT) s'havia fet present al Principat de Catalunya.  

El primer dia de 1872 s'havia creat la primera potentíssima organització de treballadors del suro a Sant Feliu de Guíxols, obra en la qual els indicis ens porten a pensar que la mà d'Isabel Vilà hi devia ser clau. Ja l'any 1872 es va declarar la que havia de ser la vaga obrera més llarga mai celebrada a les comarques gironines, segons les troballes fetes per Francesc Ferrer i Gironès i l'arxiver Àngel Jiménez: un any i mig de vaga de la construcció. Del primer temps de la vaga sabem el detall que va ser finançada pels treballadors del suro, la qual cosa ens indica que estem davant un moment molt especial de la història ganxona.  

Isabel Vilà va ser una de les persones escollides per dirigir-se a la gran massa de treballadors que es va reunir al passeig ganxó aquell vespre. I el més extraordinari del cas és que no només sabem que hi va parlar sinó que se'n conserven dos talls del discurs que va publicar el diari portaveu de la Primera Internacional, Federación.  

Un altre homenatjat el 29 d'agost serà el republicà federal Pere Caimó, alcalde que presidí aquell Sant Feliu de Guíxols de la llibertat. Sense la seva protecció, intuïm que hagués estat impossible que cap d'aquells extraordinaris fets haguessin ocorregut. Ell va ser qui va protegir la vaga i salvar la ciutat de les constants amenaces de l'exèrcit carlí.  

Un dels moments estel·lars de la festa serà escoltar l'estrena de la sardana Caimó, composada pel mestre Antoni Mas, compositor que també va compondre la preciosa Sardana de la Capital de la Sardana d'aquest darrer any a Sant Feliu de Guíxols. Amb participació del mateix Ajuntament, el grup de ball Vives, membres dels Cors de Clavé i altres corals, esperem que sigui un gran èxit per acabar de situar a la consciència col·lectiva el record d'uns temps i uns personatges tan inoblidables i abnegats, segon Strubell. 

Si vols saber més: La mestra IsaVel Vilà i Pujol en el record del moviment llibertari del Nord-est [https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Isabel+Vil%C3%A0+Pujol]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada