I. J. E. G. va ser nomenat funcionari de carrera del Cos Nacional de Policia espanyol el 4 de juny de 2019, tres anys després d'ingressar a l'escola de policia i quan en feia cinc que havia finalitzat els seus estudis de Criminologia a Girona
Un agent de la policia espanyola s'infiltra a l'esquerra independentista i al moviment pel dret a l'habitatge
El funcionari del Cos Nacional de Policia espanyola I. J. E. G., de 29 anys, sota la identitat falsa Marc Hernàndez Pon, ha militat durant els darrers dos anys a Resistim al Gòtic, al Casal Popular Lina Òdena i al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 07/06/2022.- Llegim a Directa que les darreres setmanes, les peces del trencaclosques han anat encaixant: ni és de Palma, ni es diu Marc, ni treballa de cambrer en un xiringuito de platja. La identitat real de Marc Hernàndez Pon correspon a les inicials I. J. E. G., nascut a Menorca i funcionari del Cos Nacional de Policia espanyola. Al llarg dels dos últims anys ha aconseguit infiltrar-se en el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), en el Casal Popular Lina Òdena de l'Esquerra de l'Eixample i al col·lectiu pel dret a l'habitatge Resistim al Gòtic.
Segons ha pogut confirmar la Directa, a través d'una investigació periodística que es publica per a subscriptores al número 549 de l'edició impresa --publicada aquest dimarts, 7 de juny-- es tracta d'un agent encobert amb doble identitat al servei del Govern de l'Estat. I. J. E. G. va ser nomenat funcionari de carrera del Cos Nacional de Policia espanyol el 4 de juny de 2019, tres anys després d'ingressar a l'escola de policia i quan feia cinc anys que havia finalitzat els seus estudis de Criminologia a la Universitat de Girona (UdG), que van incloure unes pràctiques a la policia municipal de la ciutat. A finals de 2019, li atorguen la identitat falsa d'agent infiltrat: Marc Hernàndez Pon. Cal recordar que, per aquelles dates, el Ministeri de l'Interior del Govern espanyol feia balanç de les contundents protestes postsentència del Procés i el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) donava l'ordre d'intervenir amb el programari Pegasus els telèfons de desenes de càrrecs electes, líders socials, professionals de l'advocacia i periodistes.
El mes de juny de 2020, Marc Hernàndez va aterrar a l'activisme català. La primera concentració en la qual participa és el 2 de juny a la plaça de la Universitat de Barcelona, en el marc de la campanya La vida abans que el capital, que organitza actes arreu del país, coincidint amb la finalització del primer confinament de la pandèmia. El 22 de juny s'incorpora al moviment pel dret a l'habitatge de Barcelona des de l'assemblea de Resistim al Gòtic, i el 27 de juny rebla el seu bateig com a activista participant en una cercavila contra el desallotjament del Casal Popular Lina Òdena de l'Esquerra de l'Eixample. Quinze dies més tard, es matricula a la facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona (UB). Cinc mesos abans de tot això, però, ja havia començat a perfilar la seva identitat en l'àmbit digital, mitjançant dos comptes a les xarxes socials Twitter i Instagram amb el nom Marc Hernàndez Pon, @MarcHernandezP2 i @maaarchp, respectivament, encara actius en el moment de publicar aquesta notícia. Amb la identitat falsa també obre un compte corrent a CaixaBank.
Rodes de premsa, manifestacions, accions i vagues són el seu dia a dia. A començaments de 2022 mostra interès per ingressar a Endavant, però des del SEPC li responen que ja milita en molts espais i el seu objectiu no s'arriba a materialitzar. La seva imatge, però, la va veure tot Catalunya a través de TV3, el 4 de maig d'enguany, durant l'acció de presentació en societat del nou moviment juvenil Batec a l'estació de Renfe d'Arc de Triomf. Va ser un dels activistes que van bloquejar amb cinta adhesiva diverses barreres d'accés al servei ferroviari i després hi van penjar cartells amb el lema #NoPaguem.
Un dels aspectes més significatius d'aquesta infiltració policial és que l'activista fictici pogués fer tota mena de tràmits legals i administratius amb la seva identitat falsa. "Vam veure que tenia un DNI i que els Mossos d'Esquadra el van identificar en un desnonament", detalla un company de militància del SEPC. Per matricular-se a la UB, encara que es faci amb el procediment per a majors de 25 anys, cal acreditar una identitat i superar uns exàmens d'accés. Els documents d'identitat falsos o "DNI suposats", tal com s'anomenen en llenguatge dels cossos i forces de seguretat de l'Estat, només els pot expedir la Secretaria d'Estat de Seguretat sota les ordres del ministre de l'Interior (actualment, Fernando Grande-Marlaska) o a petició del CNI, que avui comanda la ministra de Defensa, Margarita Robles. Amb relació a aquest fet, cal recordar que l'excomissari José Manuel Villarejo, responsable de l'anomenada Operació Catalunya i d'alguns dels episodis més foscos de les clavegueres policials, va acumular fins a quatre identitats falses --mitjançant DNI expedits pel Ministeri de l'Interior espanyol-- al llarg dels més de quaranta anys de carrera professional dins del Cos Nacional de Policia espanyola.
Martí Majoral, portaveu nacional de l'organització antirepressiva de l'esquerra independentista Alerta Solidària, avança que "emprendrem mesures legals, de segur. Però no hi dipositem esperances. L'Estat ens aplica el dret penal de l'enemic i no podem jugar amb qui fa les lleis i se les salta". Majoral és del parer que "cal posar esperances i energies en formar-nos, conscienciar-nos i ser més i més cada dia. Només el poble podrà deslliurar-nos de tanta hipocresia. Hem d'enfortir l'organització popular i continuar lluitant". Marta Daviu, portaveu nacional del SEPC, un cop conegudes les informacions que confirmen la infiltració policial, assevera que "no ens podem permetre el luxe d'aturar la lluita. Som en un moment cabdal per a la defensa dels drets socials més elementals, entre els quals, l'accés a un sistema educatiu públic de qualitat que ha de ser en català. L'Estat no ens aturarà, ni per vies legals ni il·legals".
Qui es fa dir Marc Hernàndez Pon va ser vist per últim cop a Barcelona el dilluns 23 de maig. Aquell vespre i amb aparent normalitat va assistir a l'assemblea de Resistim al Gòtic. Dos dies més tard, però, va començar a enviar evasives als grups de Telegram on participava, assegurant que havia hagut de tornar precipitadament a Mallorca per un "assumpte personal greu" i que s'hi estaria durant "dies o setmanes". Malgrat tot, ningú del seu entorn no sap del cert si realment ha fugit de la ciutat de Barcelona.
Els partits independentistes demanen la compareixença de Grande-Marlaska al Congrés pel cas del policia infiltrat
La CUP-G registra avui una bateria de preguntes al Parlament de Catalunya dirigides a la conselleria d'Interior i a la d'Universitats, i des del Congrés dels Diputats espanyol per al govern de Pedro Sánchez. La Directa ha contactat amb la Direcció General de Policia, a Madrid, però no ha volgut ni confirmar ni desmentir el cas.
El grup parlamentari de la CUP-G reclama còpia dels documents entregats per l'agent infiltrat per entrar a la universitat i la còpia de l'expedient acadèmic.
Reaccions a les xarxes social
Responsables polítics de diferents formacions independentistes també s'han manifestat a través de les xarxes socials. A més de la difusió del cas per part dels presidents Quim Torra i Carles Puigdemont, aquest últim ha preguntat en una piulada si "ja ha deixat de ser delicte obrir un compte corrent o matricular-se a la Universitat fent servir una identitat falsa". La diputada de la CUP-G Dolors Sabater ha denunciat que "el que per nosaltres és un escàndol per a ells és la norma" i la seva companya Eulàlia Reguant ha interpel·lat el govern del PSOE-Unidas Podemos. Entre les files d'ERC, la delegada del Govern de la Generalitat a Madrid, Ester Capella, ho ha definit com "una més a la llarga llista de pràctiques pròpies de règims totalitaris" i la diputada al Congrés Marta Rosique ha reconegut que "sabíem que farien el que calgui per acabar amb el moviment organitzat als PPCC. Ara sabem que això també inclou infiltrats".
L'esquerra independentista estudia emprendre mesures legals per la infiltració d'un agent de la policia espanyola
El Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i l'organització antirepressiva Alerta Solidària han comparegut en roda de premsa a les portes de la Universitat de Barcelona. Els seus portaveus han interpel·lat al conseller d'Interior Joan Ignasi Elena per tal que expliqui si els Mossos d'Esquadra tenien coneixement de la missió de l'agent infiltrat.
Martí Majoral, portaveu d'Alerta Solidària, ha llençat diverses preguntes al Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, encapçalat per la consellera Gemma Geis (JxCat).
El col·lectiu Resistim el Gòtic ha fet públic un comunicat on demana "respecte pels processos interns, necessitem calma per treballar-ho i cuidar-nos entre nosaltres".
UN ESPIA CAMUFLAT EN L'ACTIVISME
L'agent de la policia espanyola I. J. E. G., sota la identitat falsa Marc Hernàndez Pon, s'ha infiltrat durant dos anys en el moviment pel dret a l'habitatge a través de Resistim al Gòtic i en l'esquerra independentista per mitjà del Casal Popular Lina Òdena, fins a esdevenir coordinador del nucli del campus Mundet de la UB del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.
DE RESISTIM AL GÒTIC A LA CAMPANYA CONTRA CERBERUS
El grup veïnal del barri Gòtic va ser la porta d'entrada de l'agent del Cos Nacional de Policia espanyola infiltrat amb la identitat fictícia de Marc Hernàndez Pon al moviment pel dret a l'habitatge de Barcelona. Hi ha participat d'una manera discreta i amb intermitències, però s'ha implicat en la preparació d'una campanya contra el fons d'inversió Cerberus i ha tingut accés a un canal de Telegram on s'informa de totes les convocatòries d'accions contra desnonaments.
EL CASAL POPULAR LINA ÒDENA, PORTA D'ACCÉS A L'ESQUERRA INDEPENDENTISTA
A partir de la seva participació en un acte de la campanya La vida abans que el capital, l'agent infiltrat amb el nom de Marc Hernàndez Pon va atansar-se al Casal Popular Lina Òdena, a l'Esquerra de l'Eixample de Barcelona, en el qual ha arribat a participar de la gestora i de la comissió d'economia, des d'on ha tingut accés a nombrosos debats interns i a la bústia de correu electrònic de l'espai.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada