dimecres, 4 de maig del 2022

Oposició al retorn de la Fundació Princesa de Girona



Unes 150 persones es manifesten al centre de Girona contra els Borbons  

Convocats per la Coordinadora Antimonàrquica s'han concentrat a la plaça del Vi on han llegit un manifest 

Han anat en manifestació fins a la plaça d'Espanya, han tallat la carretera de Barcelona i han cremat un ninot i una bandera monàrquica espanyola 

Oposició al retorn de la Fundació Princesa de Girona 

Una concentració, avui a la plaça del Vi, és el punt de partida de la mobilització d'entitats de la ciutat pels actes de "l'apèndix de la monarquia" 

Reclamen canviar el nom de la torre Alfons XII 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 04/05/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que unes 150 persones s'han concentrat a la Plaça del Vi de Girona contra el retorn de la Fundació Princesa de Girona, convocats per la Coordinadora Antimonàrquica de Girona. En la protesta s'ha llegit un manifest en què es manifestava el rebuig. En concret s'ha rebutjat els diferents actes convocats per la Fundació Princesa de Girona. En el manifest es reclama que cap institució gironina accepti "blanquejar la monarquia de la repressió espanyola". "Demanem a l'Associació d'Empresaris i Emprenedors de Girona que deixi de col·laborar en el Tour del Talento. Mai cap monarquia pot ser exemple d'emprenedoria ni de futur", asseguren. 

Així mateix han reclamat que diversos patrons deixin de formar part de la Fundació Princesa de Girona i han esmentat explícitament Alzamora Group, Hijos de José Bassols (Aigües de Sant Aniol), Fundació Gala - Salvador Dalí, Vichy Catalan, Celler del Pescador - Grup Perelada i Frit Ravich. 

"No volem que cap Borbó visiti la ciutat de Girona. No són benvinguts", expliciten. S'ha reclamat també que s'esborri del nomenclator de la ciutat referències borbòniques com la Torre d'Alfons XII i han reclamat que marxi de la ciutat la plataforma "de blanquejament d'una monarqui corrupta i repressiva". 

El portaveu de la Coordinadora Antimonàrquica, Quim Tell, ha afirmat quela monarquia "ha de marxar". "És una institució que no ha estat portada pel poble. No han fet ni unes simples oposicions. No són legítims". 

Ha anunciat així matiex que la setmana vinent hi haurà més protestes: "Estem molt motivats. Sortirem al carrer les vegades que calgui. Fem una crida que a què la gent estigui pendent de les xarxes i se sumi a tots els actes".Ha advertit que si ve el rei a Girona "hi haurà resposta i lluita". "Si la monarquia vol venir que sàpiga que aquí tindrà problemes. La intenció és barrar-los el pas i fer-los fora", ha conclòs. 

Posteriorment la gent concentrada ha anat en manifestació fins a la plaça d'Espanya i han tallat durant una mitja hora el carrer de Barcelona. S'ha cremat també un ninot amb la cara del rei i una bandera monàrquica espanyola. 

El retorn de l'activitat de la Fundació Princesa de Girona a la ciutat ha provocat contestació. Una desena d'entitats que s'han agrupat amb el nom de Coordinadora Antimonàrquica de Girona preparen actes de rebuig perquè consideren que la Fundació és "un apèndix de la monarquia", va dir ahir el portaveu, Quim Tell. Avui a les 7 de la tarda s'ha fet una concentració a la plaça del Vi i tot seguit una marxa. 

Les i els representants de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Gironès, Girona Vota, CDR Gironès, la Fundació Les Voltes, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Ateneu 24 de Juny, entre altres, van mostrar la seva oposició frontal al fet que la Fundació faci actes a Girona. Anuncien mobilitzacions. 

En un acte al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal, Tell va qualificar el rei Felip VI de la persona "més malvinguda" a Girona. "El rei no ha estat votat en cap elecció i no ha fet cap oposició per al càrrec." Per Sergi Font (Òmnium Gironès), la Fundació és una "plataforma de blanquejament d'una monarquia corrupta". Juntament amb Mariona Costa (Ateneu 24 de Juny) i Tavi Casellas (ANC), Font va llegir un manifest molt contundent contra la monarquia i les entitats i organitzacions que hi estan vinculades. Van demanar, entre altres coses, que l'Associació d'Empresaris i Emprenedors de Girona no col·labori en el Tour del talent i que empreses que són patrones de la Fundació ho deixin de ser. Van esmentar els noms de la Fundació Gala-Dalí, Vichy Catalan i Frit Ravich, entre altres. 

El divendres 6 de maig és el dia que comença a Girona el Tour del talent, que abans ha visitat quatre ciutats. S'allargarà quatre dies. 

El nomenclàtor 

Les i els representants de les entitats que s'oposen a la Fundació Princesa de Girona --abans, Príncep de Girona-- van recordar que també són partidaris de fer canvis en el nomenclàtor de la ciutat. Així, voldrien que no hi sigui el rei Alfons XII (1874-1885), que dona nom a una pujada i a una torre de la muntanya de les Pedreres --en direcció a Torre Gironella--. 


Inici de la manifestació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada