dilluns, 16 de maig del 2022

Milers de persones es manifesten a Puigcerdà contra els Jocs Olímpics d’Hivern

VilaWeb
Per un Pirineu Viu aturem els Jocs Olímpics 

Milers de persones es manifesten a Puigcerdà contra els Jocs Olímpics d'Hivern 

Entitats, partits i ciutadania es concentren a la capital de la Cerdanya per visibilitzar l'oposició a l'esdeveniment que prepara el Govern de la Generalitat 

Aquest diumenge manifestació de la plataforma Stop JJOO a Puigcerdà mentre creix l'oposició als Jocs d'Hivern també per l'espanyolització que implicaran 

Els detractors del projecte s'oposen frontalment a la cooperació amb el Govern del Regne d'Espanya en aquesta iniciativa estatal 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Puigcerdà (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya) 15/05/2022.- Llegim a VilaWeb que milers de persones s'han manifestat a Puigcerdà --més de 5.000, segons la plataforma Stop JJOO-- en contra de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern 2030, que el Govern de la Generalitat prepara de la mà del COE. La mobilització ciutadana, que ha comptat amb el suport de la CUP-G, Comuns i l'ANC, s'ha fet amb la mirada posada a les consultes que el Govern de la Generalitat prepara al Pirineu per a d'aquí a dos mesos. 

Amb el lema Per un Pirineu viu, stop jocs la plataforma organitzadora --que també té el suport de col·lectius com ara No al Transvasament i d'entitats com ara Unió de Pagesos--, ha volgut que la marxa fos una mostra de força unitària de totes les comarques afectades: la Vall d'Aran, la Cerdanya, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Ripollès, el Solsonès i el Berguedà. 

En una atenció als mitjans, els portaveus de la plataforma, Helena Guillén i Bernat Lavaquiol, han exigit que el president Pere Aragonès que s'impliqui en les negociacions amb el territori per aturar la candidatura. En aquest sentit, l'han instat que proposi una alternativa de futur per al Pirineu, que permeti de diversificar i d'impulsar la seva economia sense haver de fer macro esdeveniments. 

D'altra banda, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha denunciat que el projecte olímpic és un intent d'espanyolitzar Catalunya i retornar-la a la via de l'autonomisme després de l'1-O. Així mateix, la diputada de la CUP-G, Dolors Sabater, ha reclamat al Govern de la Generalitat que aturi la candidatura, que ha qualificat de disbarat. 

El recorregut de la manifestació 

La marxa ha començat a les 12.00h al Recinte Firal i s'ha acabat a la plaça del Call. Allà hi havia un escenari on han fet els parlaments els portaveus de la plataforma, Bernat Lavaquiol i Helena Guillén. A partir de les 14.00 hi han actuat Alidé Sans, Cesk Freixas, Orquestrina Trama, Joina, Sorguen i PD Nanfu. 

Les consultes als Jocs es faran el 24 de juliol i dividirà el Pirineu en dos blocs. En la primera, el Govern de la Generalitat preguntarà directament als ciutadans de la vegueria de l'Alt Pirineu i l'Aran, és a dir, les comarques de la Cerdanya, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Vall d'Aran. Aquesta serà l'única consulta vinculant per a saber si finalment tiren endavant amb la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030. 

En la segona consulta, es demanarà als ciutadans del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès si es volen afegir a la candidatura olímpica. 

Llegim a El Món que la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha criticat aquest diumenge l'eventual celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 al Pirineu, perquè "els elements d'espanyolització seran molt potents", segons unes declaracions recollides per Europa Press. Aquests declaracions se sumen als arguments creixents que alerten que els jocs poden ser contraproduents pel país i pel moviment independentista. 

En declaracions als mitjans de comunicació aquest diumenge durant la manifestació de la plataforma Stop JJOO a Puigcerdà, Paluzie ha afirmat que la celebració comportaria espanyolització perquè els encarregats d'organitzar els Jocs són els comitès olímpics dels Estats, és aquest cas el d'Espanya. Paluzie també ha destacat que el projecte dels JJ.OO. forma part "del pacte d'estabilitat que s'està intentant tancar, tornant a l'autonomisme i a una falsa i absoluta normalitat". 

El 'no' del Consell per la República 

Aquesta declaració de l'ANC arriba després que l'Assemblea de Representants del Consell per la República hagi aprovat una proposta de resolució en contra de la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern al Pirineu català en col·laboració amb el Govern espanyol. A banda, també es va aprovar una segona proposta que presenta una consulta diferent a la que el Govern del Consell va presentar públicament fa setmanes ja que planteja que només hi puguin participar les persones registrades al Consell. 

La consulta sobre els Jocs Olímpics va generar discussió en el ple de l'Assemblea de Representants on es van plantejar queixes al Govern que lidera Carles Puigdemont per qüestions de procediment i per enfoc polític. Alguns representats van manifestar el seu malestar per com s'ha gestionat la iniciativa. De fet, el vicepresident de l'entitat, Toni Comín, va haver de respondre i va proposar que una "comissió d'harmonització" busqui la solució. Comín va dir que el Govern no havia decidit quan fer la consulta i que això ho havia determinat la Sindicatura Electoral. 

La proposta de resolució que expressa la negativa a la celebració dels Jocs considera "inconcebible" que s'organitzin amb el Govern espanyol "sota l'actual situació de repressió". El text apunta que tirar endavant amb els Jocs "no seria res més que donar-los la raó que ja no existeix conflicte polític a Catalunya". A banda, la resolució que als catalans, els "tocaria carregar amb tot l'esforç organitzatiu" i acabarien "pagant l'aquelarre nacionalista del govern espanyol on Catalunya no hi té cabuda i que, un cop més, quedaria oblidada". 

Oposició frontal a uns Jocs amb Espanya 

Les i els representants han decidit demanar al Govern de la Generalitat que no participi en la candidatura i que no faci "fins que no siguem independents o fins que es garanteixi la participació dels esportistes catalans sota bandera catalana". Finalment, la resolució aprovada serà traslladada a tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya, al Govern de la Generalitat, al d'Aragó, al president del Govern espanyol, a la Secretaria d'Esports del Govern, al Comitè Olímpic Espanyol, al Comitè Olímpic Català, a l'UFEC i al Govern del Consell per la República. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada