dimarts, 17 de maig del 2022

Giuseppe Nardi

Secció Italiana de la «Columna Ascaso»

Secció Italiana de la «Columna Ascaso»



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 17 de maig de 1896 neix a Bozzolo (Màntoa, Llombardia) l'anarquista Giuseppe Nardi, conegut com Peppino 

El 18 de gener de 1937 arribà a Perpinyà amb la seva companya, on es reuní amb altres anarquistes (Dante Armanetti, Amedeo Gennai, Giuseppe Pasotti, Bruno Quiriconi i altres), de camí cap a Barcelona, on s'enrolà en la Secció Italiana de la «Columna Ascaso» per a lluitar contra el feixisme 

Giuseppe Nardi: El 17 de maig de 1896 neix a Bozzolo (Màntoa, Llombardia) l'anarquista Giuseppe Nardi, conegut com Peppino. Era fill natural de Clara Nardi.  

En 1908 s'instal·là a Milà (Llombardia), on treballà de torner mecànic i s'integrà en el moviment anarquista.  

L'1 d'octubre de 1914 va ser condemnat a un mes de presó per «atemptat a la lliberta de treball».  

Cridat a files en la infanteria quan esclatà la Gran Guerra, el 30 d'agost de 1918 va ser penat amb tres anys de reclusió pel Tribunal Militar d'Ancona (Ancona, Marques) per «deserció», però fugí i es refugià Suïssa.  

Després de la Gran Guerra i l'amnistia retornà a Milà, on destacà com a militant anarquista.  

Fugint del feixisme, en 1927 passà clandestinament a Bèlgica, juntament amb la seva companya, l'anarquista Angelica Astolfi, germana del també llibertari i amic Amleto Astolfi, i s'establí a Seraing (Valònia).  

El març de 1931 ja vivia a París (Illa de França), al número 43 del carrer Chevaleret del XIII Districte, i formava part del Comitato Anarchico Pro Vittime Politiche (CAPVP, Comitè Anarquista Pro Víctimes Polítiques), juntament amb diversos companys (Savino Fornasari, Remo Franquini i altres).  

El 10 de juny de 1931 conegué l'anarquista francès Jean Bucco, juntament amb un altre exiliat italià, que està en contacta amb la companya de l'anarquista Michele Schirru.  

Cap a finals de 1931 es traslladà a Bèlgica amb la finalitat de reunir-se amb la seva companya que havia estat expulsada de l'Estat francès per no tenir la documentació en regla.  

El 26 d'abril de 1932, després que el grup anarquista de Paterson (Nova Jersey, EUA) demanés als companys anarquistes parisencs de posar-se en contacte amb ell, va ser considerat per les autoritats «perillós i capaç de qualsevol crim». Els dies posteriors, el cap de la policia feixista italiana, ordenà la reproducció de dos-cents exemplars de la seva fotografia i ordenà la seva detenció a tota la policia en cas que retornés a Itàlia.  

El 8 de maig de 1932 va ser inscrit en el registre de la policia de fronteres i en el butlletí de recerca amb l'ordre de detenció. El seu nom figura en el memorial de l'anarquista Ersilio Belloni, juntament amb altres companys (Renato Castagnoli, Pietro Sini i altres) i el 24 de juliol de 1933 va ser inscrit en un llistat de «subversius capaços d'atemptats».  

A començament de 1936 vivia a Condé-sur-Huisne (Orne, Normandia) i el juny d'aquell any a Marselha (Boques del Ròse, Provença, Occitània) amb la seva companya.  

El 18 de gener de 1937 arribà a Perpinyà (Pla de Rosselló, Rosselló) amb la seva companya, on es reuní amb altres anarquistes (Dante Armanetti, Amedeo Gennai, Giuseppe Pasotti, Bruno Quiriconi i altres), de camí cap a Barcelona, on s'enrolà en la Secció Italiana de la «Columna Ascaso» per a lluitar contra el feixisme i posteriorment en columnes llibertàries.  

El 19 de novembre de 1937 va ser fitxat per la Prefectura de Màntua (Màntoa, Llombardia), on s'accentuà el seu caràcter considerat «violent».  

Durant la retirada republicana, el 26 de gener de 1939, sembla que passà la frontera del Pirineu Oriental, abandonà amb la seva companya la Península i en 1940 vivia a Marselha.  

En 1944, quan encara residia a Marselha, la policia va perdre el seu rastre i el 16 de novembre de 1951 la policia italiana l'esborrà del registre d'anarquistes.  

Giuseppe Nardi va morir el 20 de gener de 1989 a Marselha. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada