dilluns, 9 de maig del 2022

Alerta per l’elevada incidència de covid-19 al Principat de Catalunya després de setmana santa i Sant Jordi

Els casos de coronavirus-19 al Baix Empordà s'estanquen 

Al Principat de Catalunya els casos de coronavirus-19 segueixen augmentant 

Alerta per l'elevada incidència de covid-19 al Principat de Catalunya 

Encara no s'ha traduït en un increment de la pressió hospitalària, però els experts alerten que podria haver-hi setena onada 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL La Bisbal d'Empordà (Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona) 09/05/2022.- Segons Ràdio Capital de l'Empordà, durant els últims dies, s'ha observat que els casos de coronavirus-19 al principat de Catalunya han anat creixent. Les dades recollides entre la setmana del 26 d'abril i el 2 de maig, mostren que els casos de coronavirus-19 al Principat de Catalunya van augmentar, en 13,734 casos diagnosticats, i el risc de rebrot també va experimentar un lleu creixement, situant-se en els 355 punts. La taxa de rebrot al Principat de Catalunya també ha crescut lleugerament fins a l'1,88. Aquestes dades han augmentat lleugerament des de la setmana del 19 al 25 d'abril. El nombre de casos nous registrats era de 12.188 i la taxa de rebrot passava de l'1, situant-se en l'1,40. A més, el risc de rebrot al Principat de Catalunya se situava en 336, doblant la xifra de la setmana anterior. 

El coronavirus-19 al Baix Empordà 

La tendència a la comarca del Baix Empordà es diferencia una mica més del creixement que ha experimentat la taxa de rebrot al Principat de Catalunya. I és que entre la setmana del 26 d'abril al 2 de maig, al Baix Empordà el nombre de casos registrats era de 144, quan la setmana anterior s'havien comptabilitzat 193 casos confirmats per PCR o test d'antígens. Aquesta xifra ha fet que la taxa de rebrot a la comarca baixi de l'1 i es col·loqui en 0,80. En el cas del risc de rebrot, la xifra també ha disminuït de la setmana anterior passant dels 276 punts fins als 168. Aquesta tendència al Baix Empordà destaca de la resta de comarques del Principat de Catalunya, ja que tot i els nous casos confirmats, la tendència respecte a les dues setmanes anteriors s'ha estancat, fent que la taxa de rebrot se situï per sota de l'1.  

Cal destacar també que, a diferència de les últimes dues setmanes, al Baix Empordà no s'ha registrat cap persona morta entre el 26 d'abril i el 2 de maig. Tot i això, el nombre de persones ingressades ha augmentat dels 14 als 17 durant l'últim període. Caldrà esperar les dades d'aquesta setmana per saber si la corba d'incidència torna a baixar. 

Alerta per l'elevada incidència de Covid-19 al Principat de Catalunya 

Llegim a El Món que el covid-19 ha tornat a pujar després d'uns mesos de relaxació de mesures en què molta gent ha oblidat que encara estem en pandèmia. La setmana santa i la festa del Sant Jordi han provocat un augment de casos que, per ara, no és preocupant perquè no s'ha traduït en un augment de la pressió hospitalària, però que podria comportar el començament de la setena onada. El divendres 29 d'abril el Departament de Salut de la Generalitat va declarar 6.714 nous casos des del dimarts 26 d'abril. En el darrer balanç, que recollia els casos de divendres a dimarts, el Departament en va registrar més de 5.000. Això suposa que en aquella setmana s'hagin notificat 11.732, mentre que la setmana anteriors se'n van registrar 8.180. 

El que indica que els casos estan pujant és, sobretot, la velocitat de propagació i el risc de rebrot. En els últims dies s'han enfilat de forma molt ràpida, de 1,21 a 1,39 en el cas de l'Rt i de 274 a 326 en el cas del risc de rebrot. Això suposa que cada 100 persones que estan infectades en contagien 121. Un altre indicador que mira el Departament de Salut és la positivitat de les proves, que arriba ja al 15,55%. Cal tenir en compte que amb el sistema sentinella que aplica el Departament de Salut només es fan proves a les persones més vulnerables i pacients amb malalties greus. Les dades, a més, només es comuniquen dos cops a la setmana, els dimarts i els divendres. 

Aquest augment de covid-19 no s'està traduint, per ara, en més ingressos als hospitals catalans. De fet, en aquest balanç el Departament de Salut ha declarat 14 ingressats menys per aquesta malaltia, el que deixa el total en 940, i un crític menys. Actualment hi ha 31 persones a les Unitats de Cures Intensives, dades molt diferents a les que hi havia quan començaven les altres onades. En l'últim interval s'ha ingressat a 964 persones als hospitals, mentre que la setmana anterior es va ingressar 961. 

Quant a les defuncions al Principat de Catalunya, la xifra total ja ha superat les 27.000 des del començament de la pandèmia, ara fa més de dos anys. S'han produït 38 defuncions més des del dimarts 26d'abril, el que situa el total en 27.145. El nombre més gran de persones mortes s'ha produït a les residències, on hi ha hagut 62.271 casos confirmats en aquests dos anys i s'han produït 9.934 defuncions. 

El doctor Robert Güerri, cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar de Barcelona, assegura que la situació no és alarmant "per ara" i que és normal un augment de casos després de setmana santa i Sant Jordi sense restriccions. Güerri assegura que per ara no s'ha notat aquest augment als hospitals tot i que ha fet una crida a la precaució. Sobre el sistema sentinella, el doctor ha assegurat que dona garanties malgrat que només es pugin les dades dos cops a la setmana. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada