Les i els docents amb la voluntat de mantenir la mobilització
Ustec-STEs fa un balanç molt positiu de la resposta de la demarcació gironina durant les quatre jornades de vaga a la cinquena
Les i els mestres d'escola bressol i d'adults es reivindiquen
Uns 200 docents participen en la concentració en l'últim dia de vaga de la comunitat educativa
Els sindicats calculen en un 25% el seguiment de la vaga a la demarcació gironina
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès) 02/04/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que el dimecres 30 de març hi va haver la cinquena i última jornada de vaga convocada pels sindicats del sector de l'ensenyament amb la voluntat, però, de continuar amb les reivindicacions, ja que no s'ha arribat a cap acord amb la Generalitat. La portaveu i delegada d'Ustec-STEs a les comarques gironines, Glòria Polls, va insistir en el menysteniment i en les maneres de la conselleria d'Educació a les taules negociadores, a les quals no assisteix el conseller Gonzàlez-Cambray sinó un mediador del departament: "Mentre negociàvem a les taules, el conseller anava donant instruccions, de manera unilateral, sense abans ser debatudes i passades per la mesa." En aquest sentit, hi va afegir l'hermetisme del Departament d'Educació: "Dilluns ens vam asseure set hores i no tenen cap voluntat negociadora ni de revertir res; nosaltres estem oberts a una negociació real, arribant a consensos". Així, des d'Ustec-STEs han decidit continuar fent sentir les seves reivindicacions amb més mobilitzacions, i ara han de valorar de quina manera.
Quant al seguiment de la vaga a les comarques gironines durant les quatre convocatòries, Ustec-STEs en fa un balanç molt positiu. Sobre la vaga de dimarts 29 de març, el sindicat calculava el seguiment a la demarcació gironina en un 20%. "La resposta al carrer de la comunitat educativa ha estat molt bona; el primer dia hi havia 4.000 docents a la manifestació davant de la seu de la Generalitat." Glòria Polls va recordar també el fet inusual de les direccions dels instituts de les comarques gironines, que van secundar al cent per cent la vaga amb un manifest unitari.
El dimecres els sindicats van convocar a les vuit del matí marxes lentes de cotxes des dels centres educatius de Girona fins a tres punts diferents de la ciutat des d'on van començar tres marxes a peu. Així, a les nou del matí les tres columnes van sortir del pavelló de Fontajau, del pàrquing Walla i de l'estació del tren. Hi va haver una trobada al pont del Dimoni a les deu del matí. Des d'allà es marxà fins al davant de la seu a Girona de la Generalitat.
Les i els mestres d'escola bressol i d'adults es reivindiquen
Les i els mestres de les escoles bressol i els de les escoles d'adults, dos col·lectius de docents que es consideren "invisibilitzats" i "oblidats", van fer sentir les seves reivindicacions en l'última jornada de vaga convocada pels sindicats d'educació. La portaveu de les i dels mestres de l'etapa dels 0 als 3 anys, Natàlia Guifré, va demanar més recursos i que se'ls tingui en compte: "Som aquí per fer visible la infància de 0 a 3 anys, perquè formem part del sistema educatiu i no ens poden deixar enrere." A l'escala de l'Oficina d'Atenció Ciutadana de la Generalitat a Girona, el col·lectiu va alçar pancartes on es podien llegir lemes com ara: "Dignitat pel 0-3" i "Lluitem per la petita infància".
Entre les i els 200 manifestants que van participar en la concentració al davant de la Generalitat, hi havia també professors de l'Escola d'Adults de Girona que es van afegir a la mobilització de la docència. "Som les grans oblidades. Som l'ensenyament postobligatori, no se'ns té en compte i hi ha poca inversió. És un col·lectiu molt necessitat. Volem que se'ns escolti", va destacar Montserrat Mola, professora de l'Escolad'Adults de Girona.
Donant suport a la mobilització hi havia un grup de professors de l'Institut Jaume Vicens Vives de Girona. A banda de la reversió de les retallades i de més inversió en educació, des del Vicens Vives es va insistir en la necessitat d'abaixar les ràtios per una millor qualitat de l'ensenyament per a l'alumnat. Marc Güell, professor de tecnologia a l'Institut Vicens Vives, té una mitjana d'entre 26 i 28 alumnes i considera que la xifra òptima seria un màxim de vint.
La protesta de la docència va començar a les nou del matí amb tres marxes lentes que van sortir de diferents punts de la ciutat de Girona, del pavelló de Fontajau, del pàrquing del Wala i de l'estació de tren per confluir al davant de la Generalitat. La més multitudinària va sortir de Fontajau, que va aplegar una seixantena de persones. A les deu del matí, les tres marxes es van unir al pont del Dimoni per continuar fins a la Generalitat. A la pancarta de la capçalera de la manifestació s'hi podia llegir: "Per uns pressupostos socials, revertim les retallades." Les i els docents van insistir que la mobilització no es concentrava en l'avançament del curs escolar. Així, entre les proclames que van cridar hi havia: "No són cinc dies de festa, són deu anys de retallades." La pluja va deslluir la marxa, tot i que els sindicats van celebrar el centenar de persones que es van congregar davant la seu a Girona de la Generalitat, on es va llegir un manifest unitari.
Ustec-STEs va calcular el seguiment de la vaga a les comarques gironines en un 25%, mentre que el Departament d'Educació va rebaixar el percentatge a un 6%.
Ustec-STEs denuncia l'immobilisme d'Educació
La portaveu d'Ustec-STEs a la demarcació de Girona, Glòria Polls, va criticar "l'immobilisme i l'hermetisme" del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, i la falta de diàleg del Departament d'Educació. Els sindicats van assegurar que després de cinc jornades de vaga no s'havia aconseguit cap acord, però reivindiquen que les mobilitzacions no han estat en va. Per això la portaveu d'Ustec-STEs a les comarques gironines va demanar que el professorat respongui a futures crides a la mobilització.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada