dissabte, 23 d’abril del 2022

Andreu Rosera Peiró

Necrològica d'Andreu Rosera Peiró apareguda en el periòdic "Solidaridad Obrera" del 24 de maig de 1956

Necrològica d'Andreu Rosera Peiró apareguda en el periòdic Solidaridad Obrera del 24 de maig de 1956



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 23 d'abril de 1899 neix a Puigverd de Lleida (Segrià) l'anarcosindicalista 

El 9 de febrer de 1939, en la Retirada republicana, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb la seva companya, Maria Capell Piñol, i les seves dues filles, Maria Josepa Rosera Capell i Renata Rosera Capell 

Andreu Rosera Peiró: El 23 d'abril de 1899 neix a Puigverd de Lleida (Segrià) l'anarcosindicalista Andreu Rosera Peiró. El seu pare es deia Andreu Rosera i la seva mare, Francisca Peiró.  

Pagès de professió, abans de la Guerra Civil ja militava en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Arran de l'aixecament militar feixista de juliol de 1936, formà part del Comitè Revolucionari local. ocupà l'alcaldia del seu poble natal i fou un dels fundadors de la Col·lectivitat Agrària local. 

El 9 de febrer de 1939, en la Retirada republicana, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb la seva companya, Maria Capell Piñol, i les seves dues filles, Maria Josepa Rosera Capell i Renata Rosera Capell. A la frontera va ser separat de la seva família. Ell acabà en un camp de concentració dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier i elles en un centre de refugiats de Salias (Pirinèus Atlantics, Gascunya, Nova Aquitània, Occitània). 

Posteriorment es pogué reunir amb la seva família a Villiers-le-Morhier (Eure-et-Loire, Centre-Val de Loire), on passà a fer de pagès, amb altres companys catalans, en una granja.  

El 15 d'octubre de 1940 demanà a l'ambaixada mexicana des de Villiers-le-Morhier poder emigrar amb la seva família a Mèxic, però aquesta sol·licitud va ser rebutjada.  

Posteriorment treballà a Chartres (Eure-et-Loire, Centre-Val de Loire) i participà en la reorganització de la CNT.  

En acabar la Segona Guerra Mundial interimperialista milità a Dijon (Côte-d'Or, Borgonya), on va ser nomenat tresorer de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili.  

En 1954 emigrà amb la seva família a Brasil. Instal·lat a São Paulo (São Paulo, Brasil), formà part de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili i en va ser nomenat tresorer.  

Andreu Rosera Peiró va morir sobtadament d'un atac de cor el 21 d'abril de 1956 al seu domicili de São Paulo.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada