dissabte, 5 de març del 2022

L’Ajuntament de Salt farà un homenatge pel 8-M a una saltenca nascuda a la Maternitat d'Elna en 1940

L'Ajuntament de Salt farà un homenatge pel 8-M a una saltenca nascuda a la Maternitat d'Elna en 1940 

L'Ajuntament de Salt centra enguany la commemoració del Dia Internacional de les Dones a un reconeixement especial a les dones que formen part del llegat històric del municipi 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Salt (Gironès) 05/02/2022.- Llegim al portal Girona.Notícies.Com que en el marc de la campanya #LesDonesFanHistòria, impulsada pel SIAD Gironès-Salt, l'Ajuntament de Salt (Gironès) amb motiu del 8-M homenatjarà na Magdalena Martínez Casas, la veïna saltenca que l'11 de desembre de 1940 va néixer a la Maternitat d'Elna (Plana d'Illiberis, Rosselló) sota la supervisió de la seva fundadora, Elisabeth Eidenbenz.  

Per la primera tinent d'alcaldia i regidora d'Acció Social de l'Ajuntament de Salt, Margarita de Arquer, "amb aquest reconeixement volem fer palesa el menyscabament i les desigualtats que han patit les dones al llarg de la història, amb l'objectiu de reconèixer la seva aportació en la lluita per les desigualtats de gènere". 

Fa aproximadament un any que la regidoria d'Acció Social, a través de l'Arxiu Municipal, va endegar un conjunt d'investigacions amb la voluntat de localitzar algun testimoni al municipi que hagués nascut a la Maternitat Elna, just en el període que es va convertir en un referent d'ajuda humanitària per a moltes dones, sobretot exiliades. 

Durant aquest procés es va localitzar una veïna de Salt, la Magdalena Martínez Casas, que l'any 1940 va formar part dels nadons que varen néixer aquell any en mans de la infermera suïssa, Elisabeth Eidenbenz. Precisament, la seva mare, una jove de Salt que va marxar a l'exili a la recerca del seu pare internat al camp de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda, es va convertir, segons De Arquer "en tot un exemple de valentia i empoderament, ja que en un moment convuls de guerra va tenir molt clares quines eren les seves prioritats". 

L'acte d'homenatge a Magdalena Martínez Casas i a la seva família, que es portarà a terme dijous, dia 10 de març a les 19.30 hores a l'Auditori de la Factoria de la Coma Cros, comptarà amb l'assistència de la historiadora i autora de La Maternitat d'Elna (2005), Assumpta Montellà. Montellà, que s'ha mostrat molt interessada pel testimoni de la Magdalena, oferirà a la vegada un acostament a la història de la Maternitat d'Elna, considerat un dels capítols més tendres de l'exili republicà. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada