dijous, 17 de març del 2022

La proposta de ressuscitar el MidCat aturat a Hostalric alerta el Baix Montseny

Ressò energètic de la guerra interimperialista 

La proposta de ressuscitar el MidCat aturat a Hostalric alerta el Baix Montseny 

L'alcalde d'Hostalric, Nil Papiol, considera que el gasoducte «no compleix amb els objectius de transició energètica i de desenvolupament sostenible» 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Hostalric (Baix Montseny, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Cabrera) 17/03/2022.- Llegim a Nació Digital que projecte del MidCat torna a estar sobre la taula quan, des de l'any 2019, gairebé tothom el donava per enterrat. L'any 2010 les empreses espanyola Enagás i francesa Teréga, el van impulsar per connectar el Nord-est de Catalunya i l'hexàgon francès per portar-hi gas des d'Algèria. La construcció del tram Martorell - Figueres es va aturar a Hostalric (Baix Montseny, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Cabrera), on hi ha un centre transportardor, i es va morir tant pel seu elevat cost econòmic com pel desinterès del Govern francès en la infraestructura. Al darrera, hi ha quedat les seqüeles d'un Baix Montseny trinxat. 

Ara, amb la guerra a Ucraïna i la dependència d'alguns Estats europeus del gas rus, algunes veus s'han alçat per treure la pols a un projecte i ressuscitar-lo. La intenció és pal·liar els efectes econòmics col·laterals que provoca el conflicte bèl·lic. És el cas de Foment del Treball que demana "mesures urgents" als governs de l'Estat i la Generalitat. Per la patronal Foment del Treball és l'oportunitat que no es pot deixar escapar perquè "Espanya es converteixi en un hub de distribució de gas a nivell europeu", s'assegura des de la patronal que lidera Josep Sánchez Llibre. 

Però com passa sovint, els interessos econòmics i polítics no sempre casen amb la veu del territori, ans al contrari. A bona part del Baix Montseny encara es noten les ferides profundes per on passen els tubs del gasoducte i a Hostalric no els fa gràcia la possibilitat que es pugui continuar el projecte, per molt que el seu terme municipal no es veuria afectat per les obres que ja es van fer l'any 2011. 

L'alcalde d'Hostalric, Nil Papiol, ha explicat a Nació Digital Baix Montseny que no considera una bona idea seguir l'obra ja que al seu parer "no compleix amb els objectius de transició energètica i de desenvolupament sostenible que el propi Govern de l'Estat s'ha marcat". Per Papiol, tenint present la crisi climàtica que patim, l'obra està fora de lloc i no veu el motiu perquè s'hagi de potenciar, tant per l'impacte ambiental que suposaria com pel model energètic que hi ha al darrera "sóc partidari de deixar-ho estar". 

L'ecologisme a l'aguaït 

En els anys de construcció del gasoducte la polèmica i la controvèrsia per la construcció d'aquesta infraestructura va ser constant. El moviment ecologista va portar a terme diverses accions de protesta i també van celebrar primer l'aturada de les obres i després que el govern francès es desvinculés del projecte. 

Tot i amb això, Carles Lumeras, president de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny (CSM), ha manifestat que tota la informació de l'intent de ressuscitar el projecte la tenen per la premsa. No obstant, estan a l'aguaït de com poden desenvolupar-se els esdeveniments "si volen continuar l'obra, no dubtarem en tornar a l'acció", ha assegurat. 

Finançament de la Unió Europea 

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat a la Unió Europea que financi el gasoducte Midcat, per transportar gas des de la península Ibèrica a l'hexàgon francès des d'Hostalric. La petició la va fer a la cimera que va reunir els líders de la Unió europea a Versalles, en la qual es va abordar com independitzar-se energèticament de Rússia. Sánchez va assegurar que és "fonamental" posar les interconnexions "en marxa". "El que no pot ser és que la península Ibèrica sigui una illa energètica", va dir el president del Govern espanyol. 

Per altra banda, el president del Govern de la Generalitat, Pere Aragonès, busca aliats a Alemanya per reactivar el MidCat. En aquest context de crisi energètica Aragonès sosté que el gasoducte no hauria de servir per transportar només gas, sinó també energies renovables o biometà. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada