divendres, 4 de març del 2022

Éleonore Teissier

Necrològica d'Éleonore Teissier apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 14 de setembre de 1969

Necrològica d'Éleonore Teissier apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 14 de setembre de 1969



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 4 de març de 1886 neix a Tolon (Var, Provença, Occitània) l'anarquista Marie Louise Régina Teissier --a vegades el seu llinatge citat erròniament de diverses maneres (Tessier, Teyssier i alguna altra)--, coneguda com Éleonore Teissier o simplement Nonore 

En 1938, ben igual que el seu company, Robert Louzon, entrà a formar part de Solidaritat Internacional Antifeixista, grup local creat el 21 de desembre de 1937 a la llibreria regentada per la parella formada per Nelly Meylan i Henri Roques i del qual fou secretària. Arran de la primera festa organitzada per SIA a principis de febrer de 1938, es va responsabilitzar d'anar a Perpinyà per a lliurar a una delegació catalana un carregament de queviures i de roba, a més de 1.500 francs recol·lectats per a la compra d'aliments, especialment llet per als infants de la Granja Escola «Sebastián Faure» de Llançà 

Éleonore Teissier: El 4 de març de 1886 neix a Tolon (Var, Provença, Occitània) l'anarquista Marie Louise Régina Teissier --a vegades el seu llinatge citat erròniament de diverses maneres (Tessier, Teyssier i alguna altra)--, coneguda com Éleonore Teissier o simplement Nonore.  

Era filla de l'obrer calderer Claude Marius Teissier i de l'ocultista anarcoindividualista Marie Andrieux (Marie de Saint Rémy).  

El 23 de febrer de 1905 es casà a Tolon amb Louis Alexandre Eugène Coulomb, funcionari de contribucions indirectes, de qui es divorcià el 5 de gener de 1928.  

El 5 de novembre de 1907 va ser detinguda a Marselha (Boques del Roine, Provença, Occitània) per encobriment després d'haver cobrat unes lletres de canvi dubtoses a l'agència marsellesa del Comptoir d'Escompte de París.  

En aquesta època vivia a la Villa Rose, al barri de Brunel de Tolon.  

En 1914 s'instal·là a Niça (País Niçard, Aups Maritims, Provença, Occitània), al número 14 del bulevard Mac Mahon, i en aquesta població obrí un comerç de cotilleria.  

Mantingué un estret contacte amb els anarquistes Sébastien Faure i Frédéric Stackelberg.  

Durant els anys trenta del segle XX fou membre del Grup d'Estudis Socials (GES) de Niça, animat per Jean i Yvonne Lhuillier i adherit a la Unió Anarquista (UA).  

En 1936 s'uní sentimentalment al militant sindicalista revolucionari Robert Louzon.  

A finals de 1937, després de la sortida d'Henri Roques de l'UA i el seu ingrés al grup «Nouvel Âge», que s'encarregava de la difusió de Le Libertaire a la seva llibreria, es dedicà a la venda d'aquest periòdic pels carrers.  

En 1938, ben igual que el seu company, Robert Louzon, entrà a formar part de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA), grup local creat el 21 de desembre de 1937 a la llibreria regentada per la parella formada per Nelly Meylan i Henri Roques i del qual fou secretària.  

Arran de la primera festa organitzada per SIA a principis de febrer de 1938, es va responsabilitzar d'anar a Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló) per a lliurar a una delegació catalana un carregament de queviures i de roba, a més de 1.500 francs recol·lectats per a la compra d'aliments, especialment llet per als infants de la Granja Escola «Sebastián Faure» de Llançà (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà).  

El 13 de maig de 1938 va ser una de les organitzadores de la conferència de Maurice Duwiquet (Maurice Doutreau) «Pourquoi nous ne tendrons pas la main aux catholiques», organitzada per l'UA i a la qual assistirien, segons la policia, unes cent-cinquanta persones.  

Cada diumenge organitzà trobades amb els vells companys a la seva residència de prop de Niça i albergà nombrosos companys i companyes de pas (Paul Delasalle, Sébastien Faure, Louis Lecoin, Jean Marestan, May Picqueray i altres).  

Fins a la seva jubilació en 1965, recollí la correspondència de nombrosos companys.  

Éleonore Teissier va morir el 6 de febrer de 1969 al seu domicili, a la Villa L'Auracaria, del barri de Pertuades de Valàuria (Aups Maritims, Provença, Occitània). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada