divendres, 4 de febrer del 2022

Protesta veïnal i de personal sanitari davant el CAP de Sarrià de Ter per la manca de metges al centre

Un centenar de veïns i personal del CAP de Sarrià de Ter s'han concentrat davant del centre per criticar les mancances que patei
Protesta veïnal i de personal sanitari davant el CAP de Sarrià de Ter per la manca de metges. Critiquen que tan sols n'hi ha tres dels sis que té el centre 

L'epidemiòloga Alba Vilajeliu alerta que tot i la baixada de casos la situació «no és normal». La consultora en salut global de l'OMS sosté que cal seguir protegint les persones dels grups de més risc 

Macip: «Gripalitzar la covid-19 a l'abril és un desig i no una realitat». El científic blanenc, que forma part del comitè assessor del govern català, critica que s'hagin aixecat les restriccions «abans d'hora»  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona) 04/02/2022.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el migdia del divendres 28 de gener centenar de treballadores i treballadors junt amb veïnes i veïns es van concentrar davant del CAP de Sarrià de Ter (Gironès, comtat de Girona) per denunciar la situació "insostenible" que viuen arran de la manca de metges. Critiquen que des del mes de gener el centre tan sols en té tres dels sis que hi hauria d'haver, que les infermeres i els infermers van "sobrecarregats" i que això repercuteix en l'atenció al pacient. A més, asseguren que des del dimecres 26 de gener el problema s'ha agreujat, perquè dos dels metges estan de baixa per covid-19 i el CAP tan sols té un facultatiu. El Departament de Salut sosté que sí que s'han cobert part de les vacants, però admet que "la situació s'ha complicat", i que per "pal·liar-ho" s'han fet gestions per incorporar metges jubilats o de centres propers. 

Exigim que es cobreixi tota la plantilla ara!', 'Manquen el doble de metges, ja n'hi ha prou! i Dels sis metges en plantilla, només n'hi ha tres amb tota la càrrega de feina que suposa. Són els lemes dels cartells que el personal del CAP de Sarrià de Ter i veïnes i veïns del municipi van exhibir durant la concentració de protesta.  

La concentració, convocada per Intersindical-CSC, va aplegar una trentena de treballadores i treballadors i una setantena de pacients. 

Les i els que treballen al CAP asseguren que el seu dia a dia s'ha convertit "en una veritable proesa", perquè des d'aquest gener al centre tan sols hi ha la meitat dels facultatius.  

El responsable de la Intersindical-CSC Primària a Girona, Quim Valentí, que també és infermer al CAP, explica que a l'octubre van "perdre" el primer metge, perquè no se li va renovar el contracte. 

Al novembre, una altra metgessa va plegar "per la pressió assistencial que patia". I a finals de desembre, es va jubilar el tercer facultatiu. Des d'aleshores, Valentí critica que aquestes vacants no s'han cobert. I per més inri, assegura que des de fa dos dies el problema s'ha fet encara més cru, perquè dels metges que quedaven, dos són baixa per covid-19. "És a dir, que ara tan sols en tenim un", critica. 

Valentí explica que el personal està "sobrepassat" i que això repercuteix en l'atenció als pacients. "Les malalties cròniques estan deixades de la mà de déu, perquè no hi ha seguiment", lamenta. A més, diu que a l'hora de programar visites, es fa amb "agendes fantasma", perquè s'assignen a metges que encara no estan treballant al centre. I a tot això, explica, s'hi afegeix la covid-19. "Els metges estan esgotats, tenen les agendes molt carregades i doblen jornada", critica. 

"Amb angoixa i sense mitjans" 

Una de les infermeres del CAP de Sarrià de Ter, Elena Faixeda, explica que viuen la situació "amb angoixa". "Amb la covid el dia a dia és horrorós, però en el nostre cas ja és insostenible", assegura. Diu que els pacients es troben que van d'un metge a un altre, i que el personal d'infermeria moltes vegades ha de fer tasques que no els corresponen. 

"I tot això es deu a una manca de resolució administrativa, perquè no es cobreixen aquestes vacants o baixes", critica Faixeda. "L'única cosa que demanem és una sanitat de qualitat", subratlla. 

Entre les veínes i els veïns que van protestar davant el CAP, n'hi havia que han patit la situació de primera mà. "Fa tres anys vaig patir un infart i m'estan controlant, però la meva doctora va plegar i qui em va atendre després no sabia ni la medicina que m'havia de prendre", lamentava una veïna, Carme Colomer. "És una llàstima, perquè la situació fa que tot es retardi i t'obliga a tenir una assegurança o anar a la privada", afegeix. 

I un altre veí, Eladio Gil, també reclamava que se solucioni la situació. Explica que va anar al CAP a fer-se cures (perquè porta una sonda) i tan sols hi havia un metge i una infermera. "Em van atendre, però la gent s'esperava estona i això no pot ser; s'ha de resoldre", explicà. 

L'epidemiòloga Alba Vilajeliu alerta que tot i la baixada de casos la situació «no és normal» 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, l'epidemiòloga i consultora en salut global de l'OMS Alba Vilajeliu alerta que, tot i que comencen a baixar els casos de coronavirus-19, la situació encara «no és normal».  

En declaracions a Catalunya Ràdio, Vilajeliu va recordar que hi ha més de 25.000 contagis nous diaris, les xifres més elevades de tota la pandèmia. «Encara tenim més de 2.800 persones ingressades i més de mig miler a les UCI», va indicar. «Hem d'anar amb compte perquè tot i que aquesta variant és menys greu, continua tenint impacte per les persones, ja que continuen morint i havent-hi hospitalitzats», va afegir. 

En aquest sentit, va demanar prudència, perquè el virus té la capacitat d'anar canviant, de fer mutacions, per la qual cosa «és necessari estar atents i comptar amb sistemes de vigilància per poder adaptar-nos a les noves circumstàncies». 

Durant l'entrevista, l'epidemiòloga també va mostrar-se optimista i que va vaticinar que, entre la segona meitat de març i principis d'abril, la pandèmia del coronavirus-19 millorarà i s'entrarà en una fase en la qual haurem de «conviure amb la covid, sempre que no aparegui una nova variant». 

En el cas que la subvariant «òmicron sigil·losa» (el sublinatge BA.2) no sigui més rellevant, Alba Vilajeliu creu que l'escenari de l'aquesta primavera i l'estiu serà de «convivència» amb la covid-19, i serà necessari protegir a les persones de més risc (majors de 60 anys, embarassades i malalts crònics) i evitar que pugi molt l'hospitalització. També va defensar, en aquest supòsit, el manteniment de les mascaretes en interiors, les dosis de reforç de la vacuna, la distància de seguretat i la ventilació. 

L'epidemiòloga considera que encara no sabem si la «òmicron sigil·losa» s'expandeix a Catalunya, ja que és una variant que els testos d'antígens no detecten. Per ara s'ha constatat un descens de la sisena onada de la covid-19, que podria estar relacionat amb la introducció d'aquesta variant. 

Preguntada sobre si cal revacunar la població cada sis mesos en funció de l'aparició de noves variants, va indicar que «podria ser una de les opcions, però no tenim informació com per dir-ho», i va recordar que Moderna i Pfizer «han iniciat estudis amb vacunes adaptades a òmicron, i cal veure el resultat». 

L'OMS considera que es podria tenir l'epidèmia controlada amb un 70% de la població vacunada, un percentatge que segons Vilajeliu «va per llarg», perquè la variant òmicron, la més contagiosa, no ha arribat a països amb polítiques restrictives, com la Xina Popular. 

Macip: «Gripalitzar la covid-19 a l'abril és un desig i no una realitat» 

Llegim al Diari de Girona que l'aixecament de totes les restriccions per part del Govern de la Generalitat de Catalunya no ha estat ben rebut per tothom. De fet, el col·lectiu sanitari i científic considera que la decisió ha sigut «precipitada», ja que encara no ha començat la davallada de la sisena onada de covid-19. 

El científic blanenc Salvador Macip, que forma part del comitè assessor del Govern de la Generalitat sobre aspectes de la covid-19, explica a Diari de Girona que el Govern «s'ha avançat dues o tres setmanes», tenint en compte que «tot just s'ha superat el pic recentment» i ha aixecat les restriccions «massa aviat». Tot i que entén que el fet d'haver d'esperar xoca amb l'economia i el benestar social,  

Macip lamenta que no és la primera vegada que «es vol córrer massa» i recorda que el covid-19 és molt imprevisible. «Parlar de gripalitzar la covid-19 a l'abril és prematur, considero que és més un desig i no pas una realitat científica, haurien de canviar moltes coses i sense comptar que poden aparèixer variants», indica. 

Malgrat tot, sí que considera que la sisena onada aviat ja anirà de baixada i preveu que la situació a la primavera estarà «molt millor» que ara. «Si tot va bé, començarem l'estiu amb el nivell de casos baix, molt diferent de l'anterior. Però tot apunta, i almenys així ho confirmen al Regne Unit, que a finals d'estiu i a principis de tardor hi pot haver una setena onada, perquè el nivell d'anticossos anirà baixant i ja haurà passat temps des de la dosi de reforç», especifica. 

En canvi, Macip no és partidari d'administrar una quarta dosi a la població general, sinó a persones més vulnerables, com usuaris de residències. «Encara que hi hagi més onades, ja no causaran tants efectes greus i no serà necessari vacunar massivament». 

«Cal actualitzar el passaport» 

Una de les decisions que ha generat més controvèrsia, fins i tot dins el comitè assessor del Govern de la Generalitat, és la retirada del passaport covid-19. «El Govern ens va demanar consell i no va ser fàcil. Aquesta eina va funcionar amb la variant delta, però ara ja no té massa sentit i està obsolet tal com està estipulat. És a dir, caldria fixar com a requisits la dosi de reforç i que els tests d'antígens fossin vàlids per obtenir el certificat de recuperació. Ara és precipitat fixar aquests criteris, perquè no tothom té la tercera dosi per exemple, per tant optaria per tornar-lo a imposar en alguns sectors més endavant amb aquests nous requisits», explica. 

Macip sí que té clar que no té sentit mantenir el document un cop obri l'oci nocturn. «Si no es manté a la restauració i gimnasos, no té sentit que hi sigui a aquest sector», assevera. Malgrat tot, el científic reconeix que dins el comitè hi va haver divisió d'opinions sobre si mantenir-lo o retirar-lo. «Ens vam limitar a donar eines al govern perquè decidís», indica.  

«Cal ser prudents i esperar que baixin els casos» 

Respecte a la reobertura de l'oci nocturn, considera que «cal ser prudents i esperar que baixin els casos». 

La previsió a curt termini, doncs, és que la sisena onada vagi baixant lentament. De fet, al Regne Unit de la Gran Bretanya -Macip és professor a la Universitat de Leicester- la sisena onada va començar a baixar fa unes setmanes però ara hi ha un estancament. «No sabem si seguirem baixant o es quedarà així. De totes maneres, a Catalunya aviat ja arribarà també aquesta baixada, tot i que segurament serà més lenta que en altres onades», assenyala. 

Males decisions a les escoles 

Finalment, malgrat el caos que hi està havent als centres educatius des de la tornada de les festes de Nadal, Macip es va mostrar partidari d'obrir-los, tot i que sí que admet que es podria haver fet «diferent». «En cap moment el Govern ens va consultar què s'havia de fer i realment considero que va ser un error no fer testos massius a tots les alumnes després de Nadal. També crec que s'hauria de fer més pedagogia per accelerar la vacunació pediàtrica, ja que el ritme és massa lent», conclou. 

Els contagis poden créixer pel relaxament 

El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i membre del comitè assessor del Govern de la Generalitat, Antoni Trilla, creu que amb l'aixecament de restriccions és possible que augmentin els contagis, però no hi veu un «greu perill sanitari» per a la majoria de la població. En gran part acabaran sent «casos» però no malalts ingressats als hospitals i els centres hospitalaris encara tenen capacitat per «aguantar». Amb tot, admet que ell també hauria estat partidari de mantenir algunes mesures. Finalment remarca que no han pres una decisió «clara» sobre el passaport covid-19. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada