dimarts, 8 de febrer del 2022

Juan Rodríguez Gutiérrez

Necrològica de Juan Rodríguez Gutiérrez apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 18 de setembre de 1990

Necrològica de Juan Rodríguez Gutiérrez apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 18 de setembre de 1990


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 8 de febrer de 1928 neix a Carabanchel Bajo l'anarquista i anarcosindicalista Juan Rodríguez Gutiérrez 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili amb 11 anys, passà la frontera del Pirineu Oriental, amb el seu germà, la seva mare i el seu pare, que en 1942 morí al camp nazi de Mauthausen  

Juan Rodríguez Gutiérrez: El 8 de febrer de 1928 neix a Carabanchel Bajo (Madrid, Castella la Nova; actualment pertany al districte de Carabanchel de Madrid) l'anarquista i anarcosindicalista Juan Rodríguez Gutiérrez. El seu pare es deia Lorenzo Rodríguez Barroso, jornaler, i la seva mare, Dolores Gutiérrez Abejón.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili amb 11 anys, passà la frontera del Pirineu Oriental  

i el seu pare patí el camp de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda, un dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, i després destinat a una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per a treballar en les fortificacions del Gran Est de França, acabant pres durant l'ofensiva alemanya de la primavera de 1940 i deportat al camp nazi de concentració de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria), on morí en 1942.  

Juan Rodríguez Gutiérrez, el seu germà i la seva mare s'establiren a Poitiers (Viena, Peitau, Nova Aquitània) durant l'Ocupació alemanya i en 1943 s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT) d'aquesta ciutat, on hi havia un important nucli confederal d'exiliats.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista, gràcies a la seva feina, viatjà arreu de l'hexàgon francès, entrant en contacte amb el moviment llibertari francès i adherint-se a la Federació Anarquista (FA).  

En 1958 s'instal·là a Briouze (Orne, Baixa Normandia, Normandia), on es casà amb Odette Louise Lucienne Perot, amb qui tingué quatre criatures.  

En aquesta anys mantingué estretes relacions amb els grups llibertaris de Le Havre (Seine-Maritime, Alta Normandia, Normandia) i posteriorment amb el Col·lectiu Llibertari de Caen (Calvados, Normandia).  

Participà activament en les jornades de «Maig de 1968». A la fàbrica on treballava va crear una secció sindical, de la qual va ser nomenat delegat.  

Fou el fundador el grup anarquista de La Ferté-Macé (Orne, Baixa Normandia, Normandia) i organitzà nombroses conferències (Maurice Joyeux, Maurice Laisant, Serge Livrozet i altres).  

En els anys setanta del segle XX promogué a la regió la projecció del diaporama España 36, realitzat per l'«Equipo Juvenil Cenetista» de la CNT-AIT parisenca.  

Juan Rodríguez Gutiérrez va morir el 29 de maig de 1990 al seu domicili de Briouze. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada