dilluns, 14 de febrer del 2022

Álvaro Gil Pérez

Necrològica d'Álvaro Gil Pérez apareguda en el periòdic parisenc "Le Combat Syndicaliste" del 6 de setembre de 1962

Necrològica d'Álvaro Gil Pérez apareguda en el periòdic parisenc Le Combat Syndicaliste del 6 de setembre de 1962


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 14 de febrer de 1905 neix a Caudete (Corredor de Almansa) l'anarcosindicalista Álvaro Gil Pérez 

Després de la campanya de Catalunya, el 10 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà, en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia i la Guingueta d'Ix, patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol i al Fort de Montlluís i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, Després, passà a les Companyies de Treballadors Estrangers 

Álvaro Gil Pérez: El 14 de febrer de 1905 neix a Caudete (Corredor de Almansa, Albacete) l'anarcosindicalista Álvaro Gil Pérez. El seu pare es deia José Gil i la seva mare, Catalina Pérez.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), quan l'aixecament feixista de juliol de 1936 se sumà a la «Columna Durruti» al seu poble i amb la qual lluità fins l'exili.  

Després de la campanya de Catalunya, el 10 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya), en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia (Baixa Cerdanya) i la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya), patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol (Alta Cerdanya) i al Fort de Montlluís (Alt Vallespir, Vallespir) i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, Després, passà a les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE).  

En 1948 s'establí a Besièrs (Erau, Occitània), on milità en la CNT-AIT en l'Exili i en Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA).  

Malalt, Álvaro Gil Pérez va morir el 31 de juliol de 1962 a l'Hospital Universitari Saint Eloi de Montpelhièr (Erau, Occitània), on portava dos mesos ingressat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada