divendres, 28 de gener del 2022

Palafrugell homenatja els deportats del municipi als camps d’extermini nazis

Palafrugell homenatja els deportats del municipi als camps d'extermini nazis 

Palafrugell s'uneix així al Projecte Stolpersteine 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) 28/01/2022.- Segona Ràdio Capital de l'Empordà, l'Ajuntament de Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona), en col·laboració amb el Memorial Democràtic de Catalunya, instal·laran 5 llambordes Stolpersteine en record de cinc exiliats palafrugellencs que van ser deportats als camps d'extermini nazis.  

L'acte on es col·locaran les llambordes es farà el dissabte 5 de febrer, a les 6 de la tarda, al carrer de la Tarongeta, davant l'antic Museu del Suro. 

Aquest esdeveniment s'emmarca dins la commemoració del Dia Internacional en en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, que es va celebrar ahir 27 de gener. Els deportats als camps nazis van ser Francesc Aymerich Frigola, Joan Bosch Mauri, Laura Gallart Marquès, Baldomer Paguina Mulà i Josep Solana Aupí. Tots 5 van néixer a Palafrugell i aquestes llambordes els retran homenatge. 

En el cas dels 4 homes, van ser detinguts per l'exèrcit alemany a l'hexàgon francès quan eren exiliats, després de deixar Palafrugell durant la Retirada republicana de principis de 1939, poc abans que els franquistes entressin a la ciutat el 6 de febrer d'aquell any.  

Laura Gallart, en canvi, ja vivia a l'Estat francès arran del seu casament i va ser detinguda per col·laborar amb la Resistència francesa contra l'ocupant alemany.  

Van acabar en camps d'extermini nazis, i només en van sortir en vida durant l'Alliberament Josep Solana i Laura Gallart. 

Actes a la Biblioteca 

Fins al dilluns 7 de febrer, a l'Espai de la Biblioteca de Palafrugell, es pot visitar l'exposició El camp de concentració per a dones de Ravensbrück. L'exposició l'organitzen l'Arxiu Municipal de Palafrugell i l'Amical de Ravensbrück. Allà s'hi poden veure les llambordes que es col·locaran el dissabte 5 de febrer davant l'edifici de l'antic Museu del Suro. 

A més, el dijous 3 de febrer, a les 6 de la tarda, l'associació Amical de Ravensbrück farà una visita guiada a l'exposició i, posteriorment, a les 7, una conferència amb el títol de La memòria de les víctimes dels camps de concentració, a càrrec d'Esther Lázaro. 

El Projecte Stolpersteine 

El Projecte Stolpersteine va néixer el 1996 a Alemanya, de la mà de l'artista Gunter Demnig (1947). Les Stolpersteine són petites llambordes o pedres que ens fan ensopegar i recordar així les víctimes del nazisme, la majoria de les quals no van tenir mai una sepultura amb el seu nom. 

Aquest projecte vol mantenir viva la memòria dels milions de persones que van patir l'horror nazi, tant si van sobreviure com si van morir assassinades.  

El 2021 hi havia més de 80.000 llambordes disperses per tota Europa que serveixen, així per reflexionar sobre l'Holocaust.  

Cada llamborda és única i es fa a mà com a gest de respecte i humanitat.  

L'Ajuntament de Palafrugell es va afegir al projecte Stolpersteine per acord del Ple municipal del 26 de juny de 2018.  

Des de l'Arxiu Municipal es van encarregar d'identificar les víctimes de Palafrugell, amb la col·laboració de Marta Gallart i Alsina.  

Així, la vila s'incorpora a la llista de municipis catalans que han contribuït a homenatjar la memòria d'aquells que van patir l'Holocaust. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada