diumenge, 16 de gener del 2022

Antonio Costa Truco

Antonio Costa Truco

Antonio Costa Truco



El 19 de gener de 2021 es publicà que "El 19 de gener de 1916 neix a Peralta de la Sal (Peralta i Calassanç, Llitera) l'anarquista i anarcosindicalista Antonio Costa Truco". Ara tenim més dades: neix el 16 de gener de 1916. 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST  

El 16 de gener --algunes fonts citen erròniament el 19 de gener-- de 1916 neix a Peralta de la Sal (Peralta i Calassanç, Llitera) l'anarquista i anarcosindicalista Antonio Costa Truco 

Militant de les Joventuts Llibertàries i de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. S'establí uns dies a Seta (Erau) i tot seguit se'n va anar per mar a València i després al front de Madrid, essent capturat pels feixistes quan el triomf militar franquista i tancat als seus camps de concentració 

Antonio Costa Truco: El 16 de gener --algunes fonts citen erròniament el 19 de gener-- de 1916 neix a Peralta de la Sal (Peralta i Calassanç, Llitera, Uesca, Aragó) l'anarquista i anarcosindicalista Antonio Costa Truco. El seu pare es deia Francisco Costa i la seva mare, María Truco. Era el fill petit d'una família pagesa humil de quatre germans. Quan tenia cinc anys assistí a l'escola amb els escolapis i després treballà al camp. Aficionat a la música i a la lectura, arribà a comptar amb una important cultura autodidacta.  

Entrà a formar part de les Joventuts Llibertàries i realitzà viatges a Barcelona i a Saragoza (Saragoza, Aragó), centres llibertaris de primer ordre. Quan tenia 20 anys s'instal·là a Barcelona. 

Militant de les Joventuts Llibertàries i de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental.  

S'establí uns dies a Seta (Erau) i tot seguit se'n va anar per mar a València i després al front de Madrid, essent capturat pels feixistes quan el triomf militar franquista i tancat als seus camps de concentració. 

Antonio Costa Truco va morir el 17 d'abril de 2005 al seu domicili de Barcelona i va ser inhumat al cementiri de Montjuïc.. 

Per llegir la biografia: 

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Antonio+Costa+Truco]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada