dimarts, 14 de desembre del 2021

S’han declarat 28 persones ingressades més per covid-19 al Principat de Catalunya (1.106) i 17 casos crítics més a l'UCI (259). 6.221 casos nous confirmats per PCR o TA aquestes darreres hores i s'han notificat 38 persones mortes

S'han declarat 28 persones ingressades més per covid-19 al Principat de Catalunya (1.106) i 17 casos crítics més a l'UCI (259). 6.221 casos nous confirmats per PCR o TA aquestes darreres  hores i s'han notificat 38 persones mortes 

A la Regió Sanitària de Girona la meitat des casos crítics per coronavirus-19 tenen entre 60 i 69 anys. Els infants de 0 a 9 anys ja tenen la incidència de casos més elevada  

El risc de rebrot a la Regió de Girona creix cinquanta punts en un dia 

Dos brots al sociosanitari de l'Hospital de Figueres afecten 38 persones de les pacients. És la primera vegada que el centre Bernat Jaume detecta tants positius 

L'Hospital de Figueres deriva pacients a altres centres. Els centres sanitaris continuen adaptant-se a l'increment de persones pacients amb covid-19 i de pacients amb problemes respiratoris per la grip  

El risc de rebrot, per sobre dels 700 punts a la Regió Sanitària de Girona 

Un brot de covid-19 a l'Hospital de Palamós contagia sis persones de les pacients 

Ahir la Regió Sanitària de Girona tenia set persones ingressades més per covid-19 mentre a nivell del Principat de Catalunya es superava el miler 

El risc de rebrot de covid-19 es dispara a la Regió Sanitària de Girona. En pocs dies creix més de cent punts i ja supera els pics de la primera, tercera i quarta onades. L'hospital de Figueres comença a derivar pacients i els CAP redueixen l'activitat covid-19 TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Massanes (Baix Montseny, la Selva, comtat de Girona) 14/12/2021.- Llegim a VilaWeb que el Departament de Salut de la Generalitat ha declarat 28 persones ingressades més per covid-19 al Principat de Catalunya (1.106) i 17 casos crítics més a l'UCI (259). La Rt es manté en 1,20, i el risc de rebrot puja de 52 punts i ara és de 569. El Departament de Salut ha declarat 6.221 casos nous confirmats per PCR o TA aquestes darreres hores, que situen el total des del començament de la pandèmia en 1.088.430. Aquestes darreres hores s'han notificat 38 persones mortes i el total des del començament de la pandèmia és de 24.241. El 10,36% de les proves d'aquesta setmana han tingut resultat positiu. La incidència acumulada a 14 dies passa de 441,50 a 486,71, i a 7 dies ho fa de 239,50 a 273,23. 

Malalts ingressats: 1.106 (+28). Malalts atesos a les UCI: 259 (+17). Total de casos detectats acumulats: 1.088.430 (+36.221).Total de morts: 24.241 (+38).Total amb la vaccinació completa: 6.000.148 (+2.908).Total de vaccinats amb la primera dosi: 6.116.783 (+4.479).Total de vaccinats amb la tercera dosi: 1.098.437 (+56.098). 

A la Regió Sanitària de Girona la meitat des casos crítics per coronavirus-19 tenen entre 60 i 69 anys 

Llegim al Diari de Girona que l'impacte de la sisena onada fa setmanes que està repercutint en els hospitals de la Regió Sanitària de Girona, amb un augment de persones ingressades per coronavirus-19. El que té una situació més delicada és el de Blanes (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona), ja que ha suspès la visita dels familiars a totes les i els pacients que s'hi han ingressat, tinguin covid-19 o no. A més, a partir d'ahir s'ha reduït  l'activitat quirúrgica no urgent que requereix ingrés de forma temporal per alliberar llits d'hospitalització. 

Aquesta mesura es pren per l'augment progressiu de persones hospitalitzades que s'ha detectat els darrers dies. De fet, la pujada de la pressió assistencial és una realitat a tots els centres assistencials. Prova d'això és que ja hi ha 130 persones ingressades a aquesta regió sanitària per covid-19. D'aquests, 35 estan a l'UCI i és una de les dades més preocupants ja que és la que sol determinar si s'apliquen noves mesures restrictives a la societat per tal de combatre la pandèmia. 

Amb el pas del temps es va perdent la immunitat de les vacunes 

Si s'analitzen els pacients per franges d'edat, destaca que la meitat tenen entre 60 i 69 anys, és a dir un total de 17. Es tracta d'una dada sorprenent perquè el 88,6% d'aquesta població té la pauta completa de vacunació, però amb el pas del temps es va perdent la immunitat. Aquest és un dels motius pels quals el Departament de Salut ha obert la vacunació de dosis de reforç per a aquesta franja poblacional. En menys de quinze dies, ja hi ha un 10% de veïnes i veïns de la regió de 60 a 69 anys amb la tercera dosi. De fet, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va assegurar divendres que l'objectiu prioritari del Departament de Salut ara és continuar administrant les dosis de reforç en els majors de 60 anys. A més, va donar per fet que les terceres dosis s'acabaran posant a tota la població adulta, després que hagin rebut l'aprovació dels organismes reguladors, i preveu que s'administrin en la franja de 50-59 anys a mitjan gener. 

Per altra banda, l'inici de la vacunació infantil a partir d'ara «pot ajudar molt a la cobertura poblacional i a la vida escolar», va afegir el conseller. Respecte a això, cal tenir present que a la Regió Sanitària de Girona la incidència de positius més elevada de la darrera setmana  correspon a la franja d'edat de 0 a 9 anys. Com a conseqüència, cada vegada hi ha més centres educatius amb grups confinats. 

Creixement d'indicadors: el risc de rebrot a la Regió de Girona creix cinquanta punts en un dia 

Respecte a les dades epidemiològiques actualitzades el dissabte, la xifra més destacada és el fort creixement del risc de rebrot de covid-19. En un sol dia va augmentar pràcticament cinquanta punts i ja se situa en 655. La incidència de casos dels darrers set dies és de 301 i l'11,09% de les proves que es fan surten positives. A la Regió Sanitària de Girona, els casos confirmats per PCRs i tests d'antígens acumulats des de l'inici de la pandèmia són 111.335 (+720) i 115.808 si es tenen en compte totes les proves. Des de l'inici de la pandèmia han mort 2.313 persones, una més. 

Finalment, a nivell del Principat de Catalunya el coronavirus-19 seguia durant el cap de setmana avançant amb 4.706 nous contagis i 37 hospitalitzacions en l'últim dia, mentre el risc de rebrot va escalar vint punts fins a situar-se en 502, considerat molt alt, encara que el contagi va frenar lleugerament la seva velocitat de transmissió. Finalment, es van sumar nou persones mortes. 

Dos brots al sociosanitari de l'Hospital de Figueres afecten 38 persones de les pacients 

Dos brots coronavirus-19 afecten 38 usuaris del Centre Sociosanitari Bernat Jaume, de la Fundació Salut Empordà (FSE), a Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) segons ha informat l'entitat altempordanesa en un comunicat. Els casos positius s'han detectat a través dels cribratges periòdics que es fan als pacients i professionals. En aquests moments, les persones pacients són asimptomàtics o lleus i, amb els coneixements de què disposa la FSE ara sobre l'evolució de la malaltia, la direcció confia que els dos brots evolucionin favorablement.  

Des de l'inici de la pandèmia, és el primer cop que es detecten dos brots de covid-19 amb aquest nombre de casos positius al Centre Sociosanitari Bernat Jaume i ha sorprès la "magnitud" (el sociosanitari acull uns 120 pacients), atès que periòdicament ja es fan proves de cribratge entre els pacients i els professionals i fins al dia 30 de novembre els resultats sempre eren negatius. 

Concretament, un dels brots afecta pacients de la tercera planta: el dia 1 de desembre es va detectar el primer cas positiu i avui en són 30. Com que aquesta planta està destinada a les persones pacients amb demència, les quals són difícils d'aïllar per les característiques de les seves patologies, des del primer cas detectat positiu s'ha aïllat tota la planta. Seguidament, l'altre brot afecta les pacients de la primera planta amb 8 positius. En aquest cas, s'han aïllat les persones pacients positives de la resta. 

La FSE explica que s'han adoptat totes les mesures de prevenció i control que marquen els protocols. Així mateix, s'han suspès els actes previstos per les festes de Nadal al centre i també s'han limitat els horaris de les visites de manera global al sociosanitari. Les famílies ja estan informades de la situació. 

L'Hospital de Figueres deriva pacients a altres centres. Els centres sanitaris continuen adaptant-se a l'increment de persones pacients amb covid-19 i de pacients amb problemes respiratoris per la grip  

Llegim al diari El Punt Avui que l'increment de la pressió assistencial per la crescuda del nombre de persones pacients afectats per covid-19, juntament amb l'augment de pacients amb problemes respiratoris per la grip i les baixes entre els professionals, va fer que l'Hospital de Figueres anunciés ahir que ha començat a traslladar pacients a la Clínica Santa Creu de Figueres i a l'Hospital d'Olot (la Garrotxa, comtat de Besalú), tal com ja s'havia fet en altres onades de la pandèmia de covid-19. Aquesta és una de les mesures que l'hospital figuerenc ha posat en marxa davant l'augment de la pressió assistencial i de les baixes entre els professionals provocades pel coronavirus-19. Ahir, els centres de la Fundació Salut Empordà tenien 36 pacients ingressats per coronavirus-19 i 16 professionals positius.  

El risc de rebrot, per sobre dels 700 punts a la Regió Sanitària de Girona 

De fet, al conjunt de la Regió Sanitària de Girona, i segons dades del portal de Salut Dades Covid, fins ahir al matí hi havia als centres de la regió de Girona un total de 145 persones ingressades, 39 de les quals a les UCI. Pel que fa al risc de rebrot, se situa en 704 a la Regió Sanitària de Girona. 

L'Hospital de Figueres també va anunciar ahir que continua amb les desprogramacions d'intervencions, proves i visites. Així, diu, tal com ja s'ha fet en els últims mesos, no es fa una anul·lació general de l'activitat de les sales d'operacions, sinó que diàriament es revisen les operacions programades per valorar quines es poden ajornar, mantenint sempre les que són urgents i oncològiques. D'altra banda, si la pressió assistencial ho requereix, el centre utilitza parcialment la unitat de cirurgia sense ingrés (UCSI) com a suport al preingrés. Aquest espai reservat pot acollir fins a vuit pacients, els quals estan en espera de poder ser traslladats a una habitació de la planta d'hospitalització.  

Un brot de covid-19 a l'Hospital de Palamós contagia sis persones de les pacients 

Llegim al Diari de Girona que un brot de coronavirus-19 afecta sis persones de les pacients de la quarta planta de l'Hospital de Palamós (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona). Les persones afectades van ingressar per altres patologies i es van contagiar un cop dins l'hospital. Segons informen els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) des de diumenge s'han restringit totes les visites a pacients d'aquesta planta. En total, hi ha disset pacients ingressats per coronavirus-19 al centre sanitari. 

D'altra banda, la directora assistencial dels SSIBE, Anna Ribera, ha explicat en una entrevista recent a Ràdio Palafrugell que la positivitat de les proves s'està estabilitzant darrerament. 

A més, ha avançat que Palafrugell (Gavarres marítimes, Baix Empordà, comtat de Girona) serà el punt central de vacunació entre els infants i l'acció també es durà a terme a espais annexos a les escoles en horari de tarda. Respecte a la vacunació en general, detalla que l'administració de primeres i segones dosis ha crescut un 10% des de la implantació del passaport covid-19 a restauració, gimnasos i residències. 

Cas d'òmicron al Baix Empordà 

Finalment, Ribera ha assegurat que els SSIBE van detectar un cas d'Òmicron fa unes setmanes. Corresponia a una persona que provenia de Sud-àfrica però es va aïllar de seguida. De fet, la directora assistencial afirma que el Departament de Salut seqüencia PCR i s'encarrega directament del seguiment d'aquests casos concrets. 

Ahir la Regió Sanitària de Girona tenia set persones ingressades més per covid-19 mentre a nivell del Principat de Catalunya es superava el miler  

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la Regió Sanitària de Girona sumava el cap de setmana set persones ingressades més pel covid-19 i arribaven a 137, mentre als hospitals del conjunt del Principat de Catalunya ja superaven el miler amb 1013 persones, 37 més que el darrer recompte. Tot i això, a la Regió Sanitària de Girona el risc de rebrot baixava. Un 11,75% de les proves que es fan surten positives. 

Els casos confirmats per PCR i test d'antígens (TA) acumulats eren 111.839 (+504) i 116.317 si es tenen en compte totes les proves a la Regió Sanitària de Girona. Des de l'inici de la pandèmia han mort 2.313 persones, cap més. El risc de rebrot ha baixat a 650 (-5) i l'Rt baixa dues centèsimes i se situa ara en 1,17. La incidència a set dies és de 296. 

Tot i això, s'han incrementat el nombre de persones ingressades amb set persones més. Si es té en compte el conjunt del Principat de Catalunya, els hospitals han registrat 37 nous ingressos i també hi ha tres crítics més a l'UCI (237), segons ha informat el departament de Salut. En les darreres 24 hores no s'ha notificat cap mort i el global des de l'inici de la pandèmia es manté en 24.202 defuncions. 

Al conjunt del Principat de Catalunya, l'Rt baixa sis centèsimes, fins a situar-se en 1,22, mentre que el risc de rebrot cau 24 punts i és ara de 478. El Departament de Salut havia declarat 3.369 nous casos confirmats per PCR o TA en les darreres 24 hores, que situen el total des de l'inici de la pandèmia en 994.218. 

El 9,05% de les proves de la darrera setmana han donat positiu. La incidència acumulada a 14 dies puja de 402,65 a 403,13, mentre que a 7 dies baixa de 225,27 a 214,74. 

Pel que fa als casos confirmats per PCR o tests d'antígens, en l'últim període se n'han notificat 16.756, un nombre superior a l'interval anterior, quan se'n van declarar 14.700. Durant l'última setmana analitzada, s'han fet 134.565 PCR i 90.588 tests d'antígens, dels quals el 9,05% ha donat positiu, per sobre de l'interval anterior (6,99%). La mitjana d'edat de les persones positives se situa en els 37,42 anys. 

Des de l'inici de la pandèmia s'han detectat 1.078.658 casos, dels quals 994.218 per PCR/TA. 

A les residències 32 nous casos 

Entre les persones que viuen en residències, s'informa de 36.095 casos confirmats per PCR o TA des de l'inici de la pandèmia, 32 més en les darrers hores. Amb la resta de proves, el nombre total de casos acumulats és de 40.119. En total, han mort des de l'inici de la pandèmia 9.267 persones, cap més en les últimes hores. 

Des de l'inici de la pandèmia, el Departament de Salut ha administrat 6.109.553 primeres dosis de la vacuna contra la covid-19, cosa que suposa 3.448 més que en l'anterior balanç, i 5.326.741 segones dosis, 3.435 més. En paral·lel, ja s'han administrat 1.023.474 terceres dosis, 28.546 més que fa 24 hores. La pauta completa arriba a un total de 5.995.749 persones, 2.485 més que fa 24 hores. 

El risc de rebrot de covid-19 es dispara a la Regió Sanitària de Girona 

Llegim a Diari de Girona que la sisena onada de coronavirus-19 segueix creixent sense fre i en els últims dies s'ha accentuat. En el cas de la Regió Sanitària de Girona, una de les dades més preocupants és l'augment dels indicadors de contagi, sobretot el risc de rebrot, que preveu el creixement de casos a curt termini.  

A la Regió Sanitària de Girona, ahir l'índex ja va sobrepassar el llindar de 700, xifra més alta des de finals de juliol. A més, ja ha superat el pic de la primera, tercera i quarta onades. Recentment, ha superat el de la tercera, registrat el gener passat. 

D'altra banda, en la darrera setmana s'han detectat 2.870 casos positius, mentre que l'anterior en van ser 2.376. A més, el percentatge de positivitat de les proves que detecten la covid-19, tant PCRs com tests d'antígens, ja arriba al 12,55%, molt per sobre del màxim recomanat per l'Organització Mundial de la Salut, que és del 5%. Respecte al nombre de persones hospitalitzades, el total ja arriba a 145 i, d'aquests, 39 estan en situació crítica. 

Respecte a les àrees bàsiques de salut de la Regió Sanitària de Girona, Blanes és la que ha registrat un augment de casos més elevat l'última setmana. Segons el darrer balanç de Salut, s'han diagnosticat 145 positius en set dies, 54 més que la setmana passada. 

Impacte assistencial 

Com a conseqüència, l'Hospital de Blanes té 29 persones pacients ingressades per coronavirus-19 i des de fa una setmana s'han registrat tretze nous ingressos i onze altes, tres de les quals són trasllats en altres centres sanitaris, i dos han mort. Tenint en compte tots els centres de la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, actualment hi ha 20 professionals positius i en aïllament per la covid-19. Cal recordar que des de la setmana passada l'hospital ha suspès les visites a tots els pacients ingressats i des d'ahir s'han suspès les intervencions no urgents. 

A part de l'Hospital de Blanes, la majoria de centres sanitaris estan rebent un fort impacte assistencial per la sisena onada. L'Hospital de Figueres ha començat a traslladar pacients a la Clínica Santa Creu de Figueres i a l'Hospital d'Olot, tal com ja s'havia fet en altres onades de la pandèmia del coronavirus-19. 

Aquesta és una de les mesures que el centre ha posat en marxa davant l'augment de la pressió assistencial i de les baixes entre els professionals provocades pel coronavirus-19. L'increment de la pressió assistencial per la crescuda dels pacients infectats de la covid-19 se suma a l'augment habitual al mes de desembre dels pacients respiratoris. Aquesta és una circumstància que l'any passat no es va produir perquè pràcticament no es van registrar casos de grip, segons informen des de la Fundació Salut Empordà. 

Amb l'objectiu d'alliberar llits i professionals, l'hospital ha continuat amb les desprogramacions d'intervencions, proves i visites. Tal com ja s'ha fet en els últims mesos, no es realitza una anul·lació general de l'activitat dels quiròfans, sinó que diàriament es revisen les operacions programades per valorar quines es poden ajornar, mantenint sempre les que són urgents i oncològiques. 

D'altra banda, si la pressió assistencial ho requereix, el centre utilitza parcialment la Unitat de Cirurgia Sense Ingrés (UCSI) com a suport al preingrés. Aquest espai reservat pot acollir fins a vuit pacients, els quals estan a l'espera de poder ser traslladats a una habitació de la planta d'hospitalització. 

Menys activitat als CAP 

Paral·lelament, Salut ha posat en marxa noves mesures assistencials per a mitigar el creixement del contagi. Pel que fa a l'àmbit de l'atenció primària, a més de mantenir el testatge dels contactes estrets –ara mitjançant tests d'antígens, no amb PCR com fins ara- ara es tornaran a desplegar punts de testatge fora dels centres d'atenció primària. També, als centres on sigui possible, s'establiran circuits diferenciats de diagnòstic de malalties respiratòries. Als hospitals també s'establiran circuits diferenciats de diagnòstic de malalties respiratòries i es faran cribratges als pacients que necessitin ingrés o es realitzin proves o intervencions ambulatòries. 

A més, pel que fa a la vigilància epidemiològica, el seguiment dels contactes que hagin de fer quarantena es reduirà a les trucades del primer i últim dia de quarantena. De fet, per poder reduir el temps de la trucada, s'utilitzarà la versió simplificada de trucades. Per últim, es recomana que tant en treballadors com en usuaris a residències es facin PCRs en frotis nasal, ja sigui per diagnòstic o per cribratge. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada