dijous, 30 de desembre del 2021

Roc Llop i Convalia

Roc Llop i Convalia

Roc Llop i Convalia


El 31 de desembre de 2017 es va publicar que "el 31 de desembre de 1909 neix a Miravet el mestre, poeta i militant anarquista i anarcosindicalista Roc Llop i Convalia". Ara tenim més dades: El 30 de desembre de 1908 --algunes fonts citen erròniament el 31 de desembre de 1909-- neix a Miravet (Ribera d'Ebre) el mestre, poeta i militant anarquista i anarcosindicalista Roc Llop i Convalia. Va morir el 15 d'agost de 1997 a l'Hospital de Bicêtre de Le Kremlin-Bicêtre (Val-de-Marne, Illa de França) --algunes fonts citen erròniament Vitry-sur-Seine (Val-de-Marne, Illa de França). 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

En 1937 era el secretari del Sindicat Únic del Professions Liberals de Tarragona de la CNT-AIT. També fou milicià de la Cultura en un batalló de Sanitat  

L'11 de febrer de 1939, amb  l'exèrcit franquista ocupant la frontera del Pirineu, fou capaç d'entrar a la Catalunya Nord i va ser internat al camp de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda i després al camp de Judes de Sètfonts, dos dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir de l'internament s'enrolà en la 24 Companyia de Treballadors Estrangers per a treballar en les fortificacions a Morhange, ocupant-se de la infermeria d'un batalló del V Cos de l'Exèrcit francès i de la biblioteca del «Foyer du Soldat»  

L'estiu de 1940 va ser fet presoner pels alemanys a la zona de Gérardmer i va ser internat, d'antuvi, a Colmar i Belfort, i posteriorment a l'Stalag XIB a Fallingbostel, d'on el 13 de gener de 1941 va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen, on va arribar el 27 de gener, i el 16 de febrer de 1941 al camp auxiliar de Gusen. En condicions infrahumanes pogué resistir fins a l'alliberament del camp per les tropes nord-americanes el 5 de maig de 1945 

Roc Llop Convalia: El 30 de desembre de 1908 --algunes fonts citen erròniament el 31 de desembre de 1909-- neix a Miravet (Ribera d'Ebre) el mestre, poeta i militant anarquista i anarcosindicalista Roc Llop i Convalia, que va fer servir el pseudònim Solsticio. El seu pare es deia Vicent Llop i la seva mare, Rosa Convalia. 

En 1937 era el secretari del Sindicat Únic del Professions Liberals de Tarragona (Tarragonès) de la CNT-AIT. També fou milicià de la Cultura en un batalló de Sanitat.  

L'11 de febrer de 1939, amb  l'exèrcit franquista ocupant la frontera del Pirineu, fou capaç d'entrar a la Catalunya Nord i va ser internat al camp de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló) i després al camp de Judes de Sètfonts (Tarn e Garona, Occitània), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir de l'internament s'enrolà en la 24 Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per a treballar en les fortificacions a Morhange (Mosel·la, Gran Est), ocupant-se de la infermeria d'un batalló del V Cos de l'Exèrcit francès i de la biblioteca del «Foyer du Soldat». 

L'estiu de 1940 va ser fet presoner pels alemanys a la zona de Gérardmer (Vosges, Gran Est) i va ser internat, d'antuvi, a Colmar (Alt Rin, Gran Est) i Belfort (Territoire de Belfort, Bourgogne-Franche-Comté), i posteriorment a l'Stalag XIB a Fallingbostel (Baixa Saxònia, Alemanya), d'on el 13 de gener de 1941 va ser deportat al camp de concentració de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria), on va arribar el 27 de gener, i el 16 de febrer de 1941 al camp auxiliar de Gusen. En condicions infrahumanes pogué resistir fins a l'alliberament del camp per les tropes nord-americanes el 5 de maig de 1945. 

Roc Llop Convalia va morir el 15 d'agost de 1997 a l'Hospital de Bicêtre de Le Kremlin-Bicêtre (Val-de-Marne, Illa de França) --algunes fonts citen erròniament Vitry-sur-Seine (Val-de-Marne, Illa de França). 

Per llegir la seva biografia: 

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Roc+Llop+Convalia] 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada