dissabte, 11 de desembre del 2021

La qüestió de macro parc eòlic marí Tramuntana arriba al Parlament de Catalunya

La qüestió de macro parc eòlic marí Tramuntana arriba al Parlament de Catalunya 

La comissió d'Acció Climàtica confronta opinions de promotors i opositors en un debat en què només la CUP-G hi manté reticències mentre els Comuns valoren els canvis en el projecte, i el PSC, ERC i JxCat el veuen necessari 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) 11/12/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la qüestió del polèmic macro parc eòlic marí Tramuntana a la badia de Roses va arribar ahir divendres al Parlament de Catalunya amb les compareixences dels promotors del projecte, representat pel director d'Eòlica Marina-Sener Energy, Sergi Ametller, i dels seus detractors, i a petició de diversos grups parlamentaris a la Comissió d'Acció Climàtica i just després de la intervenció del Síndic de Greuges, que hi ha presentat el seu informe sobre energies renovables. 

El primer a intervenir va ser el vicepresident de la plataforma contraria al parc, Jordi Ponjoan.  

Ponjoan va recordar que fa uns anys ja va parlar a la cambra catalana sobre la necessitat de protegir l'Empordà i que ara hi torna per fer un crit d'alerta. "Farem el que calgui contra aquest macro parc i el nostre objectiu és aturar-lo", va dir poc després de començar la seva compareixença. 

Ponjoan va dir també la plataforma no està en contra de les energies renovables però si contra aquest macro parc en concret. En aquest sentit, va insistir en el fort impacte que es considera que tindrà no només en el paisatge sinó també en el turisme i l'economia del territori. "Serà una tremenda notícia", va insistir. 

Només la CUP-G hi manté reticències mentre els Comuns valoren els canvis en el projecte, i el PSC, ERC i JxCat el veuen necessari 

Llegim al diari El Punt Avui que el projecte i l'oposició al macro parc eòlic marí Tramuntana van confrontar ahir arguments davant la comissió d'Acció Climàtica del Parlament de Catalunya amb poques novetats, més enllà dels darrers retocs que els promotors de la instal·lació d'aerogeneradors flotants van introduint per fer-la viable, i palesar que els suports dels grups de la cambra catalana són quasi totals, a diferència del recel o oposició generalitzats als Ajuntaments del litoral nord de la Costa Brava. 

Necessitat d'una moratòria per a llicències d'energies renovables 

Només el grup parlamentari de la CUP-Guanyem, que va demanar la intervenció dels ponents, amb d'altres de les formacions, va expressar reticències al projecte. El president de la comissió, Dani Cornellà, alhora portaveu cupaire, va defensar la necessitat d'una moratòria per a llicències d'energies renovables, mentre es planifica la distribució d'infraestructures en el conjunt del país. En aquest sentit, Cornellà va coincidir en bona part amb la intervenció introductòria del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, que en la presentació del seu informe sobre energies renovables va deixar clar que "el dret al medi ambient també és un dret fonamental" de tota la ciutadania, i va diagnosticar mancances en el darrer decret llei del Govern de la Generalitat, que Cornellà va qualificar de "cop de decret", pel fet que no hi hagi suspensió temporal de llicències. 

Oposició i al·legacions 

Per part dels contraris, el vicepresident de Stop Macroparc Eòlic Marí, Jordi Ponjoan, va insistir a allunyar la instal·lació de l'horitzó de la costa.  

Pel que fa a les nombroses al·legacions recollides en contra, el promotor va dir que tindran "700 pàgines de preocupacions de gent a respondre" en l'estudi d'impacte ambiental. Ponjoan va alertar que l'impacte del macro parc i altres instal·lacions a l'Albera posen en risc el paisatge empordanès.  

Per la comissió encara han de passar ara representants de l'Albera Lliure de Molins (Allimo), però ahir va quedar clar que com a mínim el macro parc marí Tramuntana té el vent del PSC, ERC, Junts i els Comuns a favor. Des del PSC, la diputada Sílvia Paneque es va mostrar en contra de la moratòria, pels "costos ambientals i econòmics" que generaria. I, des de Junts, Salvador Vergés va coincidir que Catalunya va amb retard i "caldria un nou molí al dia" fins al 2050, per complir els objectius. Des d'ERC, la diputada Anna Torrentà, també alcaldessa d'Ordis (Alt Empordà, comtat de Besalú), va donar suport al macro parc marí Tramuntana i a Emporium 21, amb exigència. Igual que els Comuns, que, segons el parer de Lucas Silvano, creuen que el Tramuntana "pot ser un projecte molt positiu si es fa bé", i va valorar els esforços per modelar-lo i fer-hi canvis davant les crítiques i inquietuds. El diputat de Vox Antonio López també va donar suport a noves instal·lacions. I cap representant de Ciutadans i el PP van intervenir a la comissió. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada