dimarts, 28 de desembre del 2021

Annals de les pandèmies a l’Alt Empordà

Annals de les pandèmies a l'Alt Empordà 

El volum 52, que edita l'Institut d'Estudis Empordanesos dedica el seu dossier a oferir una visió històrica de les epidèmies al territori 

Diversos actes suspesos a Cornellà del Terri i Ripoll a causa de l'augment de covid-19 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) 28/12/2021.- Llegim al setmanari HORA NOVA que l'edició d'aquest any dels Annals de l'Institut d'Estudis Empordanesos (IEE) són el document bibliogràfic més important de la comarca de l'Alt Empordà, ja que al llarg del seus 52 anys de vida recullen estudis sobre història, art, ciència, natura, economia i temes socials, entre moltes altres matèries. Consultar els Annals, que telemàticament avui són a l'abast de tothom, és pràcticament obligat per a qualsevol treball acadèmic i per qui vulgui endinsar-se en l'àmbit del coneixement a l'Alt Empordà, en el sentit més ampli de l'expressió. Enguany han arribat a la seva edició número 52 que dedica el dossier, amb el qual s'obre el volum de més de 450 pàgines, a la pandèmia de covid-19 des d'un vessant bàsicament històric. 

A mitjans de desembre es van presentar públicament a Figueres (la Garriga, Alt Empordà, comtat de Besalú) els Annals, juntament amb dues publicacions més que l'entitat ha tirat endavant durant el 2021: el primer número de FAT, amb el qual s'impulsa una col·lecció editorial digital, exclusivament amb temes de recerca; i la segona edició (revisada i ampliada) del llibre monogràfic Bunkers, recórrer la Garriguella fortificada, d'Adela Geli-Anticó. La presidenta de l'IEE, Anna Maria Puig, va remarcar «la continuïtat de la publicació anual en paper, amb els treballs i estudis que la caracteritzen, i el seu complement en línia, que inclourà altres estudis de tipologia més específica i que permetin enllaçar digitalment amb documentació complementària». 

Amb el títol Epidèmies i salut pública, el dossier en els Annals d'aquest any comença amb un treball de l'historiador Josep Colls sobre «La pesta de mitja segle XVII al comtat d'Empúries i el contagi de Llançà de 1651-1652», on s'esbossa la cronologia, l'abast geogràfic i les característiques d'aquesta epidèmia.  

El següent treball, «Prevencions davant la pesta de Marsella: el control de les fronteres del principal de Catalunya (1720-1723)», del doctor en Història Pere Gifre, narra com ja s'establien torns de guàrdia a les entrades de les poblacions de la comarca per controlar el pas de persones, i que per circular calia una pòlissa de sanitat emesa per les autoritats locals, a més de fer quarantenes. 

El científic Marià Baig escriu el treball «El doctor Josep de Masdevall i el control de les epidèmies en el segle XVIII» on evoca la figura del metge figuerenc que va crear un mètode curatiu propi per controlar diversos tipus de febres, aplicat tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat espanyol i al Marroc.  

El metge i historiador Narcís Torrent escriu sobre «El paludisme al castell de Sant Ferran de Figueres a la primera meitat del segle XIX».  

Josep i Joaquim Tremoleda (fill i pare, historiador i arqueòleg) evoquen «La incidència d'un brot de tifus a Lladó l'any 1925».  

El dossier es tanca amb un treball de l'arxivera Josefa Juanola, que analitza la incidència del primer any de la pandèmia de covid-19 a l'Alt Empordà. 

Diversos actes suspesos a Cornellà del Terri i Ripoll a causa de l'augment de covid-19 

Llegim al diari El Punt Avui que a Cornellà del Terri (Pla de l'Estany, comtat de Girona) i a Ripoll (Ripollès, comtat d'Osona) han anul·lat diverses activitats nadalenques per precaució, arran de l'increment de casos de covid-19.  

En el cas de Cornellà del Terri es tracta de la Quina dels alumnes de sisè de l'Escola Vall del Terri; les quines de les entitats esportives, que haurien tingut lloc els dies 1 i 6 de gener; el parc infantil de Nadal del dia 3, el campament reial i la visita dels Reis Mags a les cases del poble. Sí que es manté la cavalcada.  

D'altra banda, a Ripoll s'ha renunciat a la festa de Cap d'Any de la Sala Master's, que organitza la comissió de festes. Tampoc s'ha pogut obrir el Ripijoc, que hauria estat obert ahir i avui. Al seu lloc, l'Ajuntament ha preparat un parc d'inflables per als dies 3 i 4 de gener a la plaça del Monestir. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada